Pressemeddelelse fra Nationalmuseet – Museer, forskning og bevaring
Det bliver en atypisk og samtidig fantastisk museumsoplevelse, som beboere i boligområder kan opleve, når Nationalmuseets rullende ‘escape room’ med titlen Branden i Fælleshuset triller forbi
“Vi samles” i Roskilde, Svendborg, Aalborg, Silkeborg og Varde fra 29. april til 10. juni.En campingvogn fra 1994 er nemlig ombygget til at indeholde et mysterium, som på bare 20 minutter tager deltagerne igennem 5000 års Danmarkshistorie. Fra stenalderen over vikingetid og renæssance til 60’ernes og 70’ernes beboerdemokratiske bevægelse. I centrum for alle tidsperioderne er fællesskaber i og omkring byggede miljøer – ligesom de boligområder, som festivaldeltagerne selv bor i.
“Der er mulighed for at opleve en eventyrlig, men også udfordrende, nervepirrende rejse gennem 5000 års kulturhistorie. Det bliver virkelig sjovt og spændende, og vi glæder os meget til at dele oplevelsen med festivaldeltagerne,” siger Mikkel Heller Jensen, som sammen med etnolog Helene Buchhave Lind står bag projektet.
Mikkel Heller Jensen er antropolog og forskningsassistent ved
, som med afsæt i kulturhistorien forsker i, hvordan vi bedst muligt indretter bæredygtige byer i fremtiden. Og den mission skal campingvognen hjælpe til med via en noget anderledes forskningsmetode.“Vi kalder det oplevelsesbaseret forskning, for i stedet for traditionel forskning, som når frem til nogle resultater, der efterfølgende præsenteres i en udstilling, så vender vi det hele på hovedet, så vi begynder med en form for udstilling – i dette tilfælde vores rullende ‘escape room’ – hvor vi i samskabelse med deltagerne når frem til nogle forskningsmæssige indsigter,” siger Mikkel Heller Jensen.
Workshop om fremtidsdrømme
Når mysteriet er løst, vender deltagerne tilbage til nutiden, hvor de i campingvognens fortelt vil møde lokale fællesskabsfortællinger fra de fem festivalbyer. Herefter inviteres de til workshops, som skal hjælpe forskerne med at forstå, hvilke fællesskaber beboerne indgår i, og hvilke fællesskaber de drømmer om i fremtiden. Det skal resultere i ny viden om, hvordan vi bedst muligt indretter bæredygtige byer i fremtiden – med fællesskaber i centrum.
“Det skal give os ny viden, som vi kan bruge i vores forskning, og så håber vi, at det også kan bidrage til at styrke hverdagsdemokratiet og fællesskaber lokalt,” siger Mikkel Heller Jensen.
Det rullende escape room kan opleves af alle på
i henholdsvis Roskilde (29. april), Svendborg (6. maj), Aalborg (13. maj), Silkeborg (3. juni) og Varde (10. juni).Den ‘oplevelsesbaserede forskning’ afsluttes med en digital udstilling på Nationalmuseets hjemmeside, hvor lokale genstande, historier og beboerskabt indhold fra workshopaktiviteterne præsenteres.
Kontakt: Mikkel Heller Jensen, antropolog og forskningsassistent ved Nationalmuseets Forskningscenter for Sociale Bymodeller (SUMO), 2511 5804,
Kontakt:
Kommunikationsmedarbejder John Fhær Engedal Nissen email: jni@natmus.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **