Pressemeddelelse fra Cepos
SVM-regeringen lægger med regeringsgrundlaget op til en vækst i det offentlige forbrug, der næsten flugter med det demografiske træk. Væksten i det offentlige forbrug til velfærd bliver på knap 0,5 procent årligt frem til 2030 eller det, der svarer til 18 milliarder kroner. Det indebærer ifølge Finansministeriets regneprincipper, at den offentlige beskæftigelse til offentlig velfærd skal reduceres med 15.000 personer, viser ny CEPOS-beregning.
I beregningen er der taget hensyn til, at regeringen vil tilføre flere penge til psykiatri og reducere udgifterne til jobcentre og administration. Ifølge Finansministeriet vil en udgiftsudvikling, der følger det demografiske træk indebære 11.000 færre offentligt ansatte. SVM-regeringens udgiftsvækst vil være lidt lavere end det demografiske træk.
“Det er den rigtige retning – blandt andet fordi den offentlige beskæftigelse er vokset med 40.000 siden corona-start. Faktisk anbefaler jeg nulvækst for den offentlige sektor, og det vil ifølge Finansministeriet reducere den offentlige beskæftigelse med ca. 40.000 personer frem mod 2030. Et fald i den offentlige beskæftigelse vil lette presset på det private arbejdsmarked. En færre offentligt ansat er lig med en ekstra privat ansat. I forvejen har vi næstflest offentligt ansatte per indbygger i OECD,” siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS.
Der er i ovenstående ikke indregnet flere soldater som følge af det nationale kompromis.
“Finansministeriet har tidligere opgjort stigningen i antal soldater mv. som følge af det nationale kompromis med 17.000 soldater med udgangspunkt i deres regneprincipper. Bundlinjen er, at der er 15.000 færre til det, man kan betegne som offentlig velfærd, og hvis man indregner ekstra soldater mv. i Forsvaret, så lander man på plus 2.000 soldater,” Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS.
Regeringen har desuden 10 milliarder kroner i frit råderum, hvis alle tiltag i regeringsgrundlaget gennemføres. Pengene kan bruges på lavere skat eller øget offentligt forbrug. Hvis de 10 millarder kroner bruges på offentligt forbrug, så reduceres den offentlige beskæftigelse til offentlig velfærd samlet set med 1.000 personer.
“Jeg håber ikke, det bliver prioriteringen af det frie råderum. Danmark har brug for et lavere skattetryk og ikke en større offentlig sektor,” siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS.
“Med regeringens udgiftsplaner er der noget der tyder på, at der kommer en opbremsning i antal offentligt ansatte. Det vil sige, at den offentlige service skal fremmes ved, at det offentlige køber ydelser i den private sektor. Desuden ligger der et stort potentiale i at øge produktiviteten. Der kan ske ved udlicitering af opgaver til det private og ved i højere grad at belønne medarbejdere, der leverer høj produktivt. Det vil indebære mere lønspredning i det offentlige, som man ser det i den private sektor,” siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS.
“Opgørelsen af udviklingen i den offentlige beskæftigelse er udarbejdet ved brug af Finansministeriets regneprincipper, som blandt andet indebærer, at hvis det offentlige forbrug stiger i takt med det demografiske træk, så medfører det en reduktion i antallet af offentligt ansatte på 11.000 personer. I praksis afhænger væksten i antal ansatte af, hvordan man udmønter det offentlige forbrug,” siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS og fortsætter:
“Udmønter man demografisk træk sådan, at alle dele af det offentlige forbrug vokser med ca. 0,5 procent årligt, så vil antallet af offentligt ansatte også vokse med ca. 0,5 procent årligt. Når Finansministeriet kommer frem til, at en vækst svarende til det demografiske træk indebærer 11.000 færre offentligt ansatte frem mod 2030, så skyldes det, at de indlægger en antagelse om, at det offentlige varekøb realt skal vokse mere end antallet af offentligt ansatte. Og den antagelse fører til, at den offentlige beskæftigelse reduceres med 11.000 personer, selvom det offentlige forbrug stiger med det demografiske træk,” siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS.
Mads Lundby Hansen kan kontaktes på 21 23 79 52 for uddybende kommentarer.
Kontakt:
Cheføkonom Mads Lundby Hansen email: mads@cepos.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **