Pressemeddelelse fra Dansk Blindesamfund
I de seneste fem år har Dansk Blindesamfunds førerhundeordning arbejdet hårdt og målrettet med at blive kvalificeret til at opfylde de internationale krav for træning og udplacering af førerhunde som den International Guide Dog Federation, IGDF, stiller for at blive medlem af den velansete organisation.
Førerhundeordningen har været igennem en lang og krævende proces, hvor de har skullet udarbejde og nøje beskrive de træningsmetoder, som man anvender i ordningen i dag, samt opfylde de krav til certificering som IGDF fastsætter. Efter flere år og tusindvis af arbejdstimer er dette arbejde fuldbragt, og Dansk Blindesamfunds førerhundeordning kan nu med stolthed meddele, at den har opnået international certificering, der betyder, at førerhundene har den højeste internationale kvalitet.
– I Dansk Blindesamfund vil vi ikke gå på kompromis på kvaliteten af førerhunde. Mennesker med synshandicap har brug for sikkerhed, når de bevæger sig ud på gader, i busser og tog og i butikker, og du skal derfor have tillid til, at førerhunden har den højeste kvalitet. Det sikrer den internationale certificering med sit kvalitetsstempel, siger Ask Løvbjerg Abildgaard og fortsætter:
– Vi forventer ligesom alle andre mennesker, at alt fra biler og fly til husholdningsapparater overholder vedtagne standarder og retningslinjer, på samme måde ønsker vi, at en førerhund er trænet og uddannet efter de højest mulige kvalitetsstandarder.
Dansk Blindesamfund arbejder for, at der i højere grad sættes krav til kvalitetsstandarder for førerhunde i Danmark. I dag er der ingen krav til, hvilke træningsmetoder, færdigheder og øvrige egenskaber en førerhund skal have. Og for mange førerhundebrugere er det vigtigt at vide, at førerhunden har gennemgået en uddannelse af højeste kvalitet. Det fortæller Jette Kate Nielsen, der fik sin første førerhund, Leo, i november 2022.
– Uddannelsen af hunden er for mig, det der gør forskellen. Leo gør de ting, han skal gøre, når han skal gøre det, og han giver mig den sikkerhed, jeg har brug for. Indimellem tager jeg ind og besøger mine børn i København, og han betyder alt, når jeg skal køre med bus og tog. Jeg var begyndt at holde op med at lave ting, for de blev uoverskuelige, men nu føler jeg mig mere sikker, siger hun.
International Guide Dog Federation har i øjeblikket knap 100 førerhundeorganisationer som medlemmer, der alle har en international certificering og således opfylder de høje krav og kvalitetsstandarder for førerhunde. Tallet skifter, da organisationerne løbende skal til eksamen for at vise, at man overholde det høje niveau. Om fem år skal Dansk Blindesamfunds førerhundeordning til re-eksamen for at beholde den internationale certificering.
Den internationale certificering til Dansk Blindesamfunds førerhundeordning og medlemsskabet af IGDF bliver markeret på Førerhundens Dag, onsdag den 26. april klokken 14 til 16, ved et arrangement i Handicaporganisationernes Hus i Høje Taastrup.
FAKTA om Dansk Blindesamfunds Førerhundeordning:
- Dansk Blindesamfund har uddannet og leveret førerhunde til blinde og stærkt svagsynede mennesker siden 1949.
- Der er omkring 190 aktive førerhunde i Dansk Blindesamfunds førerhundeordning.
- En førerhund er et hjælpemiddel, som bevilges af bopælskommunen.
- En kommende førerhund begynder sit liv i en foderværtsfamilie fra den er otte uger. Her bor den til den er ca. 18 måneder, hvorefter den flytter ind hos en førerhundeinstruktør, der træner hunden i cirka 5 måneder, før den kommer hjem til brugeren.
- Hunden skal blandt andet lære at bevare overblikket og færdes upåvirket i alle slags situationer, således at førerhundebrugeren kan færdes sikkert, frit og uafhængigt.
- Førerhunden kan 34 forskellige kommandoer i to kategorier – enten finde-kommandoer eller retnings-kommandoer.
FAKTA om The International Guide Dog Federation, IGDF:
- IGDF har i øjeblikket knap 100 medlemsorganisationer fordelt på 35 lande over hele verden, heriblandt Japan, USA, Australien, Brasilien, Sydafrika, Storbritannien og Frankrig.
- For at bevare sit medlemsskab og den internationale certificering skal førerhundeorganisationerne til re-eksamen hvert femte år, hvor man skal vise, at man overholder gældende kvalitets- og sikkerhedsstandarder. Ellers mister man den internationale certificering igen.
- Omkring 23.000 aktive førerhunde arbejde under international certificering verden over.
IGDF har base i Storbritannien og har eksisteret i sin nuværende form siden 1989.
Kontakt:
Pressekonsulent Jesper Vedel Møller tlf.: 44141506 email: jvm@blind.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **