Pressemeddelelse fra Dansk Blindesamfund
Efter fem års stenhårdt arbejde og tusindvis af arbejdstimer er missionen fuldført. Dansk Blindesamfunds Førerhundeordning har bestået den sidste eksamen og har derved opnået international certificering hos den velansete internationale førerhundeorganisation, International Guide Dog Federation, IGDF. Det er ikke alle og enhver, der modtager det anerkendte kvalitetsstempel. På verdensplan er der omkring 100 førerhundeorganisationer, der kan bryste sig med den internationale certificering. Blandt andet i Storbritannien, USA, Japan og Frankrig.
Den internationale anerkendelse får også betydning for Tijana Westh fra Aalborg, for det sender hendes førerhund Buster helt op i verdenseliten. Og det giver en sikkerhed for Tijana, at hendes førerhund har et stort kvalitetsstempel.
– Jeg er stolt over, at førerhundene har fået en international certificering. På en eller anden måde er Dansk Blindesamfund blandt de store drenge nu. Jeg fik Buster for to et halvt år, og jeg vidste ikke, at jeg havde brug for førerhund, før jeg fik ham. Nu er jeg ikke længere bange for, at ramme ind i noget eller nogen, og jeg er ikke bange for at falde. Om der kommer et trin, trappe eller et hul i jorden, så går han udenom, siger Tijana Westh.
Buster er Tijanas første førerhund, og hun har haft ham i et to et halvt år. Tijana arbejder som socialrådgiver på flere skoler i Aalborg og bruger Buster, når hun skal rundt. Hun har kun en lille del af det centrale syn tilbage, og derudover er hun natteblind. Derfor var det også ubehageligt for hende at bevæge sig ud efter mørkets frembrud.
– Tidligere skulle jeg planlægge tingene anderledes, men det gør jeg ikke længere. Nu kan jeg også blive længere på arbejde om vinteren – også efter kl. 16, når det er blevet mørkt. Lige nu er det fuldstændig ligegyldigt, om det er midt på dagen eller senere. Buster får bøjle på, og så går vi, og på den måde giver det mig en stor frihed, fortæller Tijana Westh.
Dansk Blindesamfund har siden 1949 trænet førerhunde og leveret tusindvis af de firbenede trofaste hjælpere. I forbindelse med den internationale certificering har førerhundeordningen været igennem en lang og krævende proces, hvor de har skullet udarbejde og nøje beskrive de træningsmetoder, som man anvender, samt opfylde de krav til certificering som IGDF fastsætter.
I Danmark er der pt. ingen krav til de leverandører, der træner førerhunde, men det vil Dansk Blindesamfund gerne have lavet om på, mener landsformand Ask Løvbjerg Abildgaard.
– Lige som vi forventer, at alt fra biler og fly til husholdningsapparater overholder vedtagne sikkerhedstandarder og retningslinjer, ønsker vi også, at en førerhund, som vi skal have tillid til hver dag, når vi færdes på gader og stræder, er trænet efter den højeste kvalitet, siger han.
Selvom Dansk Blindesamfunds Førerhundeordning har opnået international certificering, kan den ikke hvile på laurbæerne. Hvert femte år skal den nemlig til eksamen igen hos instruktører fra IGDF, der skal sikre, at førerhundeordningen opretholder den høje internationale standard.
FAKTA om Dansk Blindesamfunds Førerhundeordning:
- Dansk Blindesamfund har uddannet og leveret førerhunde til blinde og stærkt svagsynede mennesker siden 1949.
- Der er omkring 190 aktive førerhunde i Dansk Blindesamfunds Førerhundeordning.
- En førerhund er et hjælpemiddel, som bevilges af bopælskommunen.
- En kommende førerhund begynder sit liv i en foderværtsfamilie, fra den er otte uger. Her bor den, til den er ca. 18 måneder, hvorefter den flytter ind hos en førerhundeinstruktør, der træner hunden i cirka 5 måneder, før den kommer hjem til brugeren.
- Hunden skal blandt andet lære at bevare overblikket og færdes upåvirket i alle slags situationer, således at førerhundebrugeren kan færdes sikkert, frit og uafhængigt.
- Førerhunden kan 34 forskellige kommandoer i to kategorier – enten finde-kommandoer eller retnings-kommandoer.
FAKTA om The International Guide Dog Federation, IGDF:
- IGDF har i øjeblikket knap 100 medlemsorganisationer fordelt på 35 lande over hele verden, heriblandt Japan, USA, Australien, Brasilien, Sydafrika, Storbritannien og Frankrig.
- For at bevare sit medlemsskab og den internationale certificering skal førerhundeorganisationerne til en ny eksamen hvert femte år, hvor man skal vise, at man overholder gældende kvalitets- og sikkerhedsstandarder. Ellers mister man den internationale certificering igen.
- Omkring 23.000 aktive førerhunde arbejder under international certificering verden over.
IGDF har base i Storbritannien og har eksisteret i sin nuværende form siden 1989.
Kontakt:
Pressekonsulent Jesper Vedel Møller tlf.: 44141506 email: jvm@blind.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **