PRM / Fødevarestyrelsen fandt få, men alvorlige fejl i allergenmærkning

    Pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen

    For en allergiker kan helt almindelige fødevarer som mælk, æg og nødder være som gift i kroppen, så nogle forbrugere skal være meget forsigtige, når de køber ind. De skal tjekke hver eneste vare for allergener, og jo flere varer, de lægger i kurven, jo større bliver risikoen for, at overse et allergen. Allergiske reaktioner spænder fra rødmen, mavesmerter, kløe, til allergisk chok, hvor blodtrykket falder og luftvejene trækker sig sammen. I værste fald er allergiske chok fatale.

    – Fejl i mærkningen kan gøre fødevarer med allergene ingredienser til en reel trussel for allergikerens helbred. Derfor er der i hele EU specifikke krav til mærkning, så allergikere og deres pårørende hurtigere og mere sikkert opdager allergener på ingredienslisten, siger enhedschef i Fødevarestyrelsen, Henrik Dammand Nielsen.

    Kravet til mærkningen er, at allergener skal fremhæves visuelt på en måde, der klart adskiller dem fra de øvrige ingredienser på listen, for eksempel ved hjælp af skrifttype, typografi eller baggrundsfarve.

    1,4 pct. af virksomhederne havde alvorlige fejl i mærkningen

    Da Fødevarestyrelsen var på stikprøvekontrol i 773 virksomheder i perioden fra 1. juni til 31. december 2022, var der alvorlige fejl i mærkningen af allergener hos 1,4 pct. af de kontrollerede virksomheder. Foruden allergener har Fødevarestyrelsen også kontrolleret mærkningen af øvrige ingredienser, vægt, anbefalet opbevaring og holdbarhed.

    – Vi gav sanktioner til 11 pct. af virksomhederne, hvoraf 1,4 pct. var bøder. Resultatet viser, at virksomhederne generelt har godt styr på reglerne, men vi forventer, at virksomhederne gør det bedre – ikke mindst fordi reglerne om mærkning af allergener har så stor betydning for allergikere, slutter Henrik Dammand Nielsen.

    Læs rapporten om Fødevarestyrelsens kontrol af mærkning her

    Link til regler for mærkning af fødevarer

    Link til regler for mærkning af allergener

    Fakta om mærkning

    • Allergener er ingredienser, der kan fremkalde allergiske reaktioner.
    • Allergener skal fremhæves visuelt med fx SKRIFTTYPE eller farve i ingredienslisten
    • Skrift skal være minimum 1,2mm høj (dog udtaget pakninger under 80 cm2)
    • Mærkning skal være på dansk eller på et sprog, som ikke afviger væsentligt fra dansk i stavningen
    • Ingredienslisten skal være udtømmende og udformet med angivelse af bl.a. mængder og type.
    • Fødevarer skal som udgangspunkt mærkes med oplysninger om opbevaring og/eller anvendelse.
    • Fødevarer skal mærkes med nettovægt og “bedst før” eller “sidste anvendelse dato”.

    Yderligere oplysninger

    Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens presseteam på 22 84 48 34.

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/fodevarestyrelsen-fandt-fa-men-alvorlige-fejl-i-allergenmaerkning?releaseId=13677007

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **