Pressemeddelelse fra Næstved Bibliotek og Borgerservice
Postdoc i nanoscience Mette Galsgaard Malle og professor i nanoscience Jørgen Kjems står for denne tirsdags naturvidenskabelige foredrag med et højaktuelt emne.
De fleste af os har fået RNA-medicin i form af en coronavaccine indeholdende mRNA. Effekten har langt hen ad vejen været meget tilfredsstillende. Med dette vellykkede startskud har RNA-forskere øjnet muligheden for at udbrede medicin baseret på RNA til mange andre sygdomme, og udviklingen af nye typer RNA-medicin er inden for de sidste par år eksploderet. RNA kan nemlig bruges til meget mere end at vaccinere mennesker.
Mange værdifulde anvendelsesmuligheder
Kemisk set er RNA meget lig DNA, som er den primære bestanddel i vores arvemasse, men RNA opfører sig anderledes og opfylder en helt anden rolle i vores celler. Dette gør, at RNA i medicinsk øjemed har helt andre anvendelsesmuligheder.
RNA kan for eksempel hjælpe kroppen med at programmere sine immunceller til specifikt at angribe kræftceller. Det kan også kode for livsvigtige proteiner, som er beskadigede i forbindelse med genetiske sygdomme såsom cystisk fibrose og muskelsvind. RNA kan endvidere designes til at angribe og fjerne inflammatoriske stoffer i forbindelse med autoimmune sygdomme som diabetes og gigt.
Bedre metoder skal udvikles
Før RNA kan blive en udbredt del af vores medicinske behandlinger, er der dog en række problemer, forskerne skal løse. Helt grundlæggende har vi brug for bedre metoder til at føre RNA-medicinen ind i kroppen. Metoder, der sikrer, at RNA-molekylerne kan modstå kroppens forsvarssystemer og uskadt nå frem til målet.
Hør om den nyeste forskning i RNA-medicin. Du vil også blive klogere på den RNA-medicin, der findes allerede, og den forskning, der potentielt kan bane vejen for, at vi i fremtiden kan kurere sygdomme ved blot at indtage en RNA-pille.
Naturvidenskabelige foredrag i Næstved
Foredragsserien “Offentlige foredrag i Naturvidenskab” bringer engagerede forelæsere, der holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben til hele Danmark via streaming direkte fra Aarhus Universitet. Du kan se mere om de enkelte foredrag på Aarhus Universitets hjemmeside ofn.au.dk
Foredraget finder sted tirsdag den 18. april kl. 19.00-21.00 på Næstved Biblioteks Store Scene. Bestil din gratis billet på www.naesbib.dk Foredraget vil blive streamet live fra Aarhus Universitet kl. 19.00, så kom gerne senest kl. 18.45.
Kontakt:
Kulturformidler Andreas Lønstrup Poulsen email: alopou@naestved.dk
Bibliotekar, pressemedarbejder Lena Lund Olsen tlf.: 5588 4021 email: leols@naestved.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **