Pressemeddelelse fra Rådet for Socialt Udsatte
Der er stadig store udfordringer med ulighed i sundhed i Danmark. Alt imens levealderen er stigende for mennesker i social udsathed, så dør de stadig i gennemsnit 17 år tidligere end den øvrige befolkning.
Det viser den seneste udgave af undersøgelsen SUSY Udsat, som Rådet for Socialt Udsatte netop har udgivet.
– Det er uacceptabelt i et land som Danmark, og det peger desværre på et sundhedsvæsen, som ikke formår at hjælpe socialt udsatte mennesker tilstrækkeligt, siger Kira West, formand for Rådet for Socialt Udsatte.
SUSY Udsat, der er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed (SIF), viser blandt andet, at socialt udsatte har et markant underforbrug af speciallæger og kun et lille overforbrug af egen læge, selv om de har et dårligere helbred på alle parametre sammenlignet med resten af befolkningen.
Samtidig indlægges socialt udsatte mennesker langt oftere på hospitalerne og i psykiatrien end den øvrige befolkning, ligesom at de har et højt forbrug af akutte sundhedsfunktioner.
– Det har både alvorlige menneskelige og samfundsmæssige omkostninger, at vi ikke opdager og behandler mennesker i social udsathed, inden det bliver akut, siger Kira West.
Derfor er Rådet for Socialt Udsatte optaget af, at sundhedsstrukturkommissionen og psykiatrireformen fører til grundlæggende forandringer, som sikrer reel adgang til og udbytte af behandling i sundhedsvæsnet for socialt udsatte mennesker.
– Vi har en gylden mulighed for at tænke reformsporene sammen og skabe et system, som kan arbejde på tværs af sektorer og forvaltningsområder. Socialt udsatte har komplekse problemer og ofte brug for sundhedshjælp i både kommuner og regioner. Det fungerer ikke i dag, siger Kira West.
Rådet for Socialt Udsatte anbefaler sundhedsstrukturkommissionen at arbejde ud fra et “No Wrong Door”-princip, som skal sikre socialt udsatte mennesker den nødvendige hjælp, uanset om de kommer i kontakt med det offentlige gennem skadestuen, i psykiatrien, hos lægen eller en kommunal forvaltning, og som forpligter til, at ingen giver slip på borgeren, før den rette myndighed eller behandlingsindsats har taget over.
– Det er hjælpesystemerne og ikke de udsatte selv, der er ansvarlige for at finde frem til den rigtige hjælp, siger Kira West.
Rammerne hos de praktiserende læger bør også ændres, så de i højere grad kan rumme socialt udsatte mennesker, mener rådet.
– En konsultation på 15 minutter om ét problem giver for eksempel ikke mening, hvis man har flere komplekse sociale og sundhedsmæssige problemer, siger Kira West.
Rådet for Socialt Udsatte anbefaler også, at man styrker sundhedspersonalets viden om social udsathed, og at der oprettes flere såkaldte half way houses til socialt udsatte mennesker. Half way houses kan sikre, at der bliver fulgt op på behandlingen efter indlæggelser på hospitaler og i psykiatrien, men kan også bruges til at forebygge indlæggelser.
Læs mere om Rådet for Socialt Udsattes anbefalinger og rapporten SUSY Udsat på www.udsatte.dk.
Fakta:
– Socialt udsatte mennesker dør i gennemsnit 17 år tidligere end resten af befolkningen. I 2021 var den gennemsnitlige levetid for socialt udsatte 64 år, mens den var 81 år for den øvrige befolkning.
– Socialt udsatte har på alle parametre et dårligere helbred end resten af befolkningen. Eksempelvis har socialt udsatte mænd fem gange højere risiko – og socialt udsatte kvinder 15 gange højere risiko – for at blive indlagt med infektionssygdomme sammenlignet med mænd og kvinder i den øvrige befolkning.
– Trods dårligt helbred har socialt udsatte kun omkring 1,5 gange højere risiko for brug af praktiserende læge end resten af danskerne.
– Omvendt har socialt udsatte et markant underforbrug af andre sundhedsydelser såsom speciallæge og tandlæge. Eksempelvis har socialt udsatte mænd og kvinder henholdsvis 45 % og 42 % lavere risiko for kontakt til speciallæge sammenlignet med mænd og kvinder i den øvrige befolkning.
OM SUSY Udsat:
– SUSY Udsat er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed (SIF) ved Syddansk Universitet og kortlægger socialt udsatte menneskers sundhed, sygelighed og dødelighed sammenlignet med resten af befolkningen. Undersøgelsen, der er baseret på analyser af offentlige, danske registre, har været udgivet hvert femte år siden 2007.
Kontakt:
Pressekonsulent Kristian Volden, tlf: 41851021, email:
Seniorforsker ved SIF Pia Vivian Pedersen, tlf: 65507813, email:
Kontakt:
Pressekonsulent Kristian Volden email: kriv@udsatte.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **