PRM / Københavns Kommunes madfestival lancerer program og åbner for billetsalget

    Pressemeddelelse fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

    Til hverdag er de mere end 1000 offentlige køkkener i Københavns Kommune lukket for offentligheden. Men i anledning af Spis med i vores køkkener slår otte institutioner dørene op for en enkelt aften, så københavnerne kan smage de måltider, som børn, ældre, skoleelever, socialt udsatte og medarbejdere i beskæftigelsestilbud hver dag nyder i skolen, på plejecenteret, i dagtilbud og i daginstitutionen.

    “Jeg er glad for, at vi igen i år kan åbne vores køkkener, og invitere københavnerne til madfestival med inspirerende og sjove madoplevelser. I Københavns Kommune serverer vi hver eneste dag 70.000 velsmagende, nærende og klimavenlige måltider til byens børn, unge og ældre. I dag er vi blandt de bedste i verden til grønne fødevareindkøb. Den grønne retning for vores måltider kan vi være stolte af – og den vil jeg arbejde for at styrke yderligere,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

    Institutioner i hele København

    Spis med i vores køkkener foregår i uge 16 og 17 samt den 23. august under Copenhagen Cooking. En billet koster 60 kr. og inkluderer et bæredygtigt og velsmagende måltid, der afspejler hverdagen i institutionen.

    Festivalen foregår på offentlige institutioner i hele København fra Brønshøj til Ørestad. Formålet med festivalen er at vise københavnerne, at de offentlige køkkener baner vejen for, at København er en grøn, sund og vital madby.

    70.000 daglige måltider

    Københavns Kommune serverer hver dag 70.000 offentlige måltider. De offentlige køkkener er frontløbere, når det gælder økologisk og klimaansvarlig mad. I 2015 opnåede køkkenerne over 80 % økologi. Siden da er rejsen fortsat med ambitioner om at sænke klimaaftrykket og servere mere planterig mad.

    Mad er fællesskaber. Når vores tilbud laver grønne, nærende og sunde måltider til for eksempel, udsatte børn og unge, får de nye fællesskaber og gode madvaner med. Vi skal alle vænne os til at spise mere klimavenligt, og der har vores offentlige køkkener en stor rolle i at inspirere til, hvordan der for eksempel kan komme flere bælgfrugter ind i maden. Så vi skal både sikre bæredygtige måltider, og at det er mad, som vores borgere vil spise. Jeg håber, at madfestivalen og vores dygtige kokke kan inspirere flere københavnere til at lave sund og klimavenlig mad,” siger socialborgmester Karina Vestergård Madsen (Ø).

    “Madfestivalen er en oplagt mulighed for, at familierne kan komme ind og opleve de gode madordninger, vi har i Københavns skoler og dagtilbud. Det er afgørende for børn og unges trivsel, at de har mulighed for at få et sundt, økologisk måltid af god kvalitet når de er væk hjemmefra, og vi er stolte af, at der i dag på alle vores skoler,
    børnehaver og vuggestuer er mulighed for dette. Og så er mad jo ikke bare noget, man spiser. På ca. en tredjedel af vores almene folkeskoler, er eleverne på skift med til at tilberede maden til skolens andre elever, og det er stærkt at se, hvor engagerede en flok 5.-klasses elever bliver, når de har køkkenturnus og får ansvar for det fælles måltid”, siger børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K)

    Mad er så meget mere end bare mad – ikke mindst for de ældre, der bor på vores plejehjem. Med den mad, vi laver til de ældre, skal vi først og fremmest sørge for, at de får noget, de kan lide, og som dækker deres ernæringsbehov. Men måltidet er i lige så høj grad et fællesskab og et holdepunkt i dagligdagen på plejehjemmet, hvor man kommer hinanden ved og får gode oplevelser sammen. Derfor gør vi os umage for hver dag at lave sunde og bæredygtige måltider, som vækker appetitten hos de ældre, og det håber jeg, at mange københavnere har lyst til at opleve, når to af vores plejehjem inviterer indenfor under madfestivalen,” siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

    Det er anden gang Københavns Kommune afholder Spis med i vores køkkener, der hylder køkkenernes ambitiøse indsats med at omlægge til mere økolog, mere bæredygtighed og mere velsmag.

    Læs om de otte middage herunder.


    17. april inviterer Tingbjerg Skole i Brønshøj ind til en særlig aften, hvor gæsterne kan høre mere om den udvikling, som skolen har gennemgået de seneste år. Menuen består af tre af elevernes favoritretter: aubergineruller med gedeost og muhammara, shakshuka serveret med bulgur og pak choi vendt i zhoug, en grøn chilipesto og ymerfromage til dessert.

    18. april kan man spise med hos Martha Hjemmet, en daginstitution midt på Nørrebro. Denne eftermiddag er børnene med til at servere, mens køkken og personale fortæller om en hverdag med maddannelse i fokus.

    19. april åbner U-Turn, et behandlingstilbud til unge med rusmidler, sine døre. Kokken Asker serverer én af de unges favoritter: Butterchicken med øko-kylling og kikærter, mens han sammen med daglig leder Mette fortæller om dagligdagen på et behandlingstilbud midt i København K.

    20. april byder Skolen i Sydhavnen velkommen i en af hovedstadens nye byområder. Skolen er èn af kommunens 16 madskoler, og denne aften serverer kokken Sabrina klassikere med et klimatwist. Gæsterne kan se frem til millionbønner med mos, stegte sild med selleriremoulade og hjemmelavede lemonader.

    25. april er der middag i daginstitutionen Gullandsgaarden på Amager. Til dagligt arbejder køkkenet med madmod i børnehøjde, men denne aften serverer de børnemad til voksne. Menuen byder på smagsprøver fra børnenes eftermiddagsmad og lækker linselasagne med grøntsagter, svampe og ostesauce.

    26. april går turen til Ørestad Plejecenter, hvor beboerne har bestemt aftenens menuen. Gæsterne kan glæde sig til sprøde quinoadeller med flødelkartofler og klimabrød, og til dessert serverer køkkenet rabarbertrifli med klimaknas fløde.

    28. april byder Kulturhuset Pulsen, et netværkstilbud til borgere med autismespektrumforstyrrelser og udviklingshæmning, til middag i sine lokaler i en gammel præstebolig i København K. Menuen består af gullaschsuppe med kalkun og sorte bønner serveret med hjemmebagt foccaciabrød.

    23. august inviterer Møllehuset, et plejehjem i hjertet af Nørrebro, til middag i anledning af Copenhagen Cooking. Menuen byder på en klassiker; kartoffelgratin med ost og bacon, og til dessert køkkenets populære bønnebrownie med is og et blik ind i et plejehjem, der dyrker jordbær og kartofler for at bevare kontakten til jorden.

    Billetter til Spis med i vores køkkener kan købes på madbillet.dk


    Pressefotos

    Hent pressefotos her: www.skyfish.com/p/food/spismed

    Kreditering: Food Organisation of Denmark

    Billetsalg

    En billet koster DKK 60 per person.
    Billetlink: www.madbillet.dk/show/festival/spis-med-i-vores-koekkener-2023


    Kontakt

    • Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen via pressekonsulent Simon Kærup, telefon 2492 6298, email EL1U@kk.dk
    • The Food Organisation of Denmark via Kommunikationsrådgiver, Ida-Maj Fiskbæk, telefon 5025 6523, email: idamaj@thefoodproject.dk
    • Børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager via pressechef Jannie Brixen, telefon 51336860, email P97w@kk.dk
    • Socialborgmester Karina Vestergård Madsen via Socialforvaltningens pressetelefon 23 25 66 53 (modtager ikke sms)
    • Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling via pressekonsulent Katrine Kirch Kirkegaard, telefon 2127 3273, mail LH6P@kk.dk

    Fakta

    • Spis med i vores køkkener er en madfestival for det offentlige måltid i Københavns Kommune 2022-2024.
    • Festivalen foregår i uge 16 og 17 samt i forbindelse med madfestivalen Copenhagen Cooking.
    • I de sidste 20 år har Københavns Kommune prioriteret mad og måltider højt. Der er gennemført en ambitiøs omlægning, så næsten 90 pct. af maden i de kommunale måltider i dag er økologisk.
    • I 2019 vedtog Københavns Kommune en mad-og måltidsstrategi. Strategien udfoldes under fem temaer, der skal sikre, at arbejdet med mad og måltider er helhedsorienteret: Maden skal give den rette ernæring og styrke sundheden. Velsmag, kvalitet og madglæde skal være i højsædet. Måltiderne skal være bæredygtige og klimaansvarlige. Vi skal styrke sociale fællesskaber, madkultur og maddannelse. København skal være en sund, grøn og vital madby.
    • Ambitionen er, at kommunens mere end 1000 køkkener har reduceret klimaaftrykket med 25 % inden 2025. Spis med i vores køkkener præsenteres af Københavns Kommune. Læs mere om Mad- og Måltidsstrategien her: https://maaltider.kk.dk/for-borgere

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/kobenhavns-kommunes-madfestival-lancerer-program-og-abner-for-billetsalget?releaseId=13675280

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **