Pressemeddelelse fra Finans Danmark
Regeringen har i dag fremlagt deres forslag til finanslov for 2023. I forslaget afsættes der 100 mio. kr. til Landsbypuljen, der kan søges af 56 kommuner til bl.a. nedrivning af faldefærdige ejendomme. Puljen er med til at skabe områdefornyelse og derigennem gøre det mere attraktivt at bo i landdistrikterne. Men der er også behov for en særlig indsats på at gøre boliger i landdistrikterne mere energieffektive, mener Finans Danmark.
Regeringen vil afsætte 100 mio. kr. til landsbypuljen i 2023. Det er midler, der kan anvendes i byer med færre end 4.000 indbyggere og i det åbne land, f.eks. til nedrivning af nedslidte boliger og erhvervsbygninger samt til områdefornyelse. Finans Danmark har for nylig sammen med Landdistrikternes Fællesråd i et fælles energiudspil “Grønnere boliger i landdistrikterne” netop sat fokus på midler til bl.a. nedrivning via Landsbypuljen.
“Der er stadig alt for mange faldefærdige huse i landdistrikterne. De skæmmer landskabet, er ikke bæredygtige og gør det fortsat svært at fastholde og tiltrække nye tilflyttere. Og det sidste er netop en betingelse for vækst og udvikling. Derfor er regeringens fokus på fortsat at afsætte midler til at forskønne og udvikle mindre byer i landdistrikterne positivt – særligt i lyset af den økonomiske situation, hvor der er behov for en stram finanspolitik.,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark, og fortsætter:
“Men puljen, der bl.a. kan bruges til nedrivning, kan selvfølgelig ikke stå alene. En af de vigtigste indsatser i landdistrikterne er at få gang i energirenovering, så vi løbende får vedligeholdt bygningerne – og hjulpet den bæredygtige omstilling samtidig. Der et stort grønt potentiale i at bringe de eksisterende bygninger i bedre energimæssig stand og nedbringe deres klimaaftryk. Det gælder især i landdistrikterne, hvor over 40 pct. af boligerne er i energimæssigt dårlig stand, og hvor potentialet for CO2-reduktioner er særligt højt. I landdistrikterne har boligejerne heller ikke altid adgang til grønne energiformer som f.eks. fjernvarme, og derfor er der behov for en ekstra indsats.”
13 konkrete forslag
Finans Danmark og Landdistrikternes Fællesråd har i januar måned fremlagt 13 konkrete forslag, der baner vejen for grønnere boliger i landdistrikterne og en grønnere fremtid. Blandt forslagene er indførelsen af et grønt håndværkerfradrag til energibesparende håndværksydelser i landdistrikterne, flere midler til nedrivning af faldefærdige huse og grønne screeninger af huse uden fjernvarme. Ud over at give mere bæredygtige boliger og bidrage til den grønne omstilling, gør det også en forskel i kampen om at gøre Danmark uafhængig af russisk olie og gas.
“De konkrete forslag kan bidrage til at gøre boligerne i landdistrikterne mere energieffektive og baner vejen mod en grønnere fremtid. Men det kræver politisk vilje, så vi håber, at Folketinget er klar til at følge op,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **