Pressemeddelelse fra sundhed.dk
En stigning på 1740 procent. Det er ikke hver dag, der kan registreres så stor en stigning i besøgstallet på sundhed.dk. Ikke desto mindre var det dét, der skete, da Høje Taastrup-borgmesteren Michael Ziegler valgte at fortælle offentligt om sin leukæmi-sygdom og om sit behov for en stamcelledonation.
Sundhed.dk’s sider om stamcelledonation blev i februar 2023 besøgt ikke mindre end 82.800 gange. Det normale besøgstal er i gennemsnit 4.500 om måneden. Der er også stor vækst i antallet af borgere, der har tilmeldt sig som stamcelledonor. Fra et gennemsnit på 670 tilmeldinger om måneden, var der i februar 13.000 borgere, som gerne ville være stamcelledonor.
På sundhed.dk kan man tilmelde sig som stamcelledonor og finde information om, hvad stamceller bruges til og hvilken forskel det kan gøre for alvorligt syge patienter.
Borgmester satte fokus på stamcelledonation
Michael Ziegler har tidligere skrevet på Facebook, at han har fået leukæmi. Hans sygdomshistorie er blevet set og delt af tusindvis af danskere.
Den 2. februar skrev han, at kemoterapien har slået kræften ned, men at hans chance for at undgå tilbagefald er helt afhængig af, at han kan finde en stamcelledonor, der matcher hans vævstype. Dem er der to af i hele verden. Den ene bor i Chile, og hun har sagt ja til at donere sine stamceller til ham.
Med opslaget og hans efterfølgende deltagelse i flere landsdækkende medier satte han fokus på stamcelledonation. Og satte derfor gang i de mange tilmeldinger som stamcelledonor.
Kan hjælpe flere patienter
På Aarhus Universitetshospital, som håndterer stamcelledonorer i Vestdanmark glæder afdelingslæge Randi Berg sig over de mange tilmeldinger, der er kommet.
“Vi har haft travlt med at håndtere de mange tilmeldinger. Men det er positivt, for det betyder på sigt, at vi kan have flere donorer igennem til stamcelleopsamlinger og dermed kan hjælpe flere patienter,” fortæller hun.
“Det er dejligt for os, at der er fokus på stamcelledonorer i medierne. Mange ved ikke, hvad det vil sige at være donor, eller hvor meget det betyder for patienterne. At man kan være ‘den eneste ene’ og at det er livsreddende behandling. Det betyder virkelig meget, at mange har meldt sig som donorer.”
På Aarhus Universitetshospital har de siden 1. februar modtaget 4.537 tilmeldinger. I Østdanmark, på Rigshospitalet, er der kommet 7.027 tilmeldinger i samme periode.
Donoren gjorde en forskel
For Michael Ziegler betød registret over stamcelledonorer, at han nu har fået transplanteret stamceller fra den ene af de to donorer, der matchede hans vævstype. Det er to ud af 30 mio. registrerede donorer.
Det har givet ham nyt håb for at komme godt igennem sin leukæmisygdom. Og han håber, at der er flere, der som ham kan få den samme hjælp.
Kontakt:
Kommunikationskonsulent Hanne Degnbol tlf.: 31 71 99 74 email: hde@sundhed.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **