Pressemeddelelse fra Region Hovedstaden
“Det er ikke et værdigt liv, når man flere gange om dagen skider i bukserne. Jeg har fået behandling for min tarmkræft i endetarmen af superdygtige læger, men det var først på senfølgeklinikken, at der var en læge, der sagde: Det der, kan du da ikke leve med,” fortæller Elise Bundgaard bramfrit.
Hun insisterer på at være åben om de følger, hun lever med efter behandlingen af den kræftsygdom, hun blev behandlet for i 2018. Efter behandling på klinikken for senfølger på Herlev Hospital bruger hun nu hver morgen halvanden til tre timer på at skylle tarmen. Det tager lang tid, men det betyder, at hun kan gå uden for en dør og passe sit arbejde som leder i Topdanmark, hvor kollegerne i øvrigt kender hendes udfordringer med at holde på afføringen og nogle gange må løbe fra et møde.
“Det er vigtigt at helbrede mennesker for kræft, men det er også vigtigt at få et godt liv bagefter. Jeg er der, hvor jeg igen tør rejse,” siger Elise Bundgaard, der er glad for at flere får glæde at hjælp til senfølger.
Mere hjælp til senfølger
Siden nytår er behandlingen og rådgivning af mennesker med senfølger efter operation for kræft i tyktarm og endetarm styrket, takket være en bevilling fra regionsrådet i Region Hovedstaden. Politikerne har på budgettet for 2023 prioriteret en mio. kroner ekstra årligt oven i de 1,5 mio. kroner, de afsatte sidste år, til at videreføre klinikken for senfølger på Herlev Hospital. Klinikken får samtidig regionsfunktion som videns- og kompetencecenter indenfor senfølger efter kræft i tarm og endetarm.
“De nye penge betyder, at patienter med behov for avanceret behandling af senfølger efter kræft i tyk- og endetarm kan tilbydes behandling enten i klinikken på Herlev Hospital, eller i de klinikker patienterne er tilknyttet på de øvrige hospitaler. Desuden vil det nu være muligt at tilbyde regionens øvrige mave-tarmafdelinger konferencer, hvor faglighederne sætter sig sammen på tværs og finder de bedste løsninger og behandlinger for den her gruppe af mennesker,” siger chefsygeplejerske Susanne Dansholm, Afdeling for Mave-, Tarm- og Leversygdomme på Herlev Gentofte Hospital.
Patienterne skal hjælpes godt tilbage til hverdagen
For formand for Sundhedsudvalget Christoffer Buster Reinhardt (C) handler det om livskvalitet.
“Jeg har besøgt senfølgeklinikken og talt med patienter. Deres historier gør et stærkt indtryk, for ikke nok med sygdommen, så kan senfølgerne vende op og ned på tilværelsen. Politisk har vi i Region Hovedstaden stort fokus på overholdelse af udredning og behandling, men det er også vigtigt, at mennesker bliver hjulpet godt tilbage til hverdagen, når de har været alvorligt syge og oplever senfølger. Jeg er overbevist om indsatsen omkring senfølger kommer til at fylde markant mere i de kommende år – og det har også fået en central placering i vores kræftplan. Derfor er jeg glad for at vores senfølgeklinik for tarmkræft er kommet så godt fra start,” siger Christoffer Buster Reinhardt.
“Vores erfaringer med patienter med senfølge er, at selvom de er fri for kræftsygdom, er deres hverdag ikke som før sygdommen. Mange oplever problemer med at holde på afføring og urin – nogle i en grad som er socialt invaliderende. En del af vores patienter oplever også forskellige psykosociale reaktioner, og der kan opstå smerter og problemer med sexlivet. Mange af disse senfølger kan vi heldigvis hjælpe med. Nogle kan reduceres og nogle helt fjernes. Samtidig lærer patienterne at håndtere senfølgerne, så de ikke fylder helt så meget i hverdagen,” siger Susanne Dansholm, der oplever, at mange patienter er glade for at have mulighed for, at vende deres liv efter den alvorlige sygdom med sygeplejerskerne i klinikken.
Viden gavner fremtidige patienter
Indsatsen i forhold til behandling af senfølger træder i kraft i første kvartal 2023 og vil blive suppleret af et forskningssamarbejde mellem Senfølgeklinikken på Herlev og de andre klinikker, der arbejder med senfølger efter tarm- og endetarmskræft.
Foreløbig har Hvidovre Hospital etableret en lignende klinik, og på Herlev- Gentofte Hospital er patienterne i Senfølgeklinikken samtidig med deres behandling systematisk blevet fulgt med opsamling af patientrapporterede data siden efteråret 2019. Formålet er i Region Hovedstaden systematisk at opsamle viden om senfølger efter kirurgisk behandling af kræft i bækkenet samt behandlingen af senfølger. Denne viden kommer fremtidige patienter til gavn, når de skal forberedes på en operation og eventuelle senfølger.
Endelig vil de politisk tildelte midler blive brugt til at gøre det muligt at udbyde undervisning af både sygeplejersker og læger, som behandler senfølger. Også denne del ventes startet i 2023.
For yderligere information
- Region Hovedstaden, pressekontakt tlf.: 70209588, presse@regionh.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **