PRM / Lille fremgang på læreruddannelsen i VIA – men det er ikke nok

    Pressemeddelelse fra VIA University College

    Onsdag den 15. marts klokken 12.00 udløb en vigtig frist – nemlig ansøgningsfristen for at søge ind på en videregående uddannelse gennem kvote 2.

    I alt har 437 søgt ind på VIAs læreruddannelse som førsteprioritet, og det er 2,8 procent flere end sidste år. Det betyder, at flere har VIAs læreruddannelse øverst på ønskelisten. Ser man på ansøgertallet i alt, altså på tværs af prioriteringer, er det samlede ansøgertal faldet en smule fra 866 til 822.

    “Vi er selvfølgelig glade for, at der stadig er mange, der har læreruddannelsen øverst på ønskelisten, og at vi her oplever en fremgang i forhold til sidste år. Men det er ikke nok. I Danmark er der i den grad brug for dygtige lærere, da der er mangel på uddannede lærere i flere dele af landet,” siger Elsebeth Jensen, der er uddannelsesdekan for VIAs læreruddannelse.

    Tal fra Styrelsen for arbejdsmarked og rekruttering viser, at det på landsplan ikke lykkes at besætte 13 procent af alle ledige opslåede lærerstillinger. Og det bliver kun værre i fremtiden, hvor analysetal fra Damvad Analytics spår, at vi på landsplan vil mangle godt 13.000 lærere i 2030 – og alene i Region Midtjylland vil der i 2030 mangle 1.400 lærere.

    Søgning går tilbage flere steder

    Fordelt på udbudssteder har læreruddannelsen i Aarhus modtaget 33 flere førsteprioritetsansøgninger end sidste år, hvilket svarer til en stigning på knap 12 procent. Læreruddannelsen i Vestjylland – Nørre Nissum og Holstebro har modtaget tre førsteprioritetsansøgninger mere end sidste år, mens Silkeborg og Skive går tilbage med henholdsvis fem og 13 førsteprioritetsansøgninger.

    “Læreruddannelsen er en grundpille i vores samfund, så det bekymrer mig, at vi flere steder oplever tilbagegang i antallet af ansøgere. Vi er nødt til at have flere til at søge ind i alle dele af regionen. Derfor har vi også igangsat en række initiativer for at tiltrække flere studerende til vores fem udbudssteder.”

    VIA har blandt andet udviklet særlige fagprofiler, som ikke findes andre steder i landet. Der er tale om profiler inden for miljø, udeliv, kreativitet, idrætstræner og efterskolelærer.

    Ny læreruddannelse skal styrke optaget

    Også politisk arbejdes der på højtryk for at styrke læreruddannelsen – med håbet om at tiltrække flere studerende.

    “Vi har i VIA – sammen med landets øvrige fem professionshøjskoler – også arbejdet målrettet på at få politikerne til at styrke læreruddannelsen, og det glæder os meget, at der politisk er afsat et stort millionbeløb til at give læreruddannelsen et løft og implementere de forslag til forbedringer, som professionshøjskolerne har fremsat. Det handler blandt andet om forslag om mere praktik og bedre sammenhæng mellem undervisningen og praktikken. Vi tror på, at den nye læreruddannelse vil resultere i flere ansøgere og dermed afhjælpe manglen på læreruddannede,” mener Elsebeth Jensen.

    Hun understreger, at de endelige ansøgningstal først er på plads den 5. juli, når der er ansøgningsfrist for ansøgninger gennem kvote 1. Og hun påpeger, at VIA optager flest ansøgere til læreruddannelsen igennem kvote 1, hvor det er karaktergennemsnittet fra gymnasiet, der tæller.

    Kontakt:

    Kontakt:
    Elsebeth Jensen, uddannelsesdekan for læreruddannelsen i VIA, T: +45 87 55 30 15, E: EJ@via.dk

    Anne Rahbek Jung, kommunikationskonsulent, T: +45 87 55 15 21, E: RAHB@via.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/lille-fremgang-pa-laereruddannelsen-i-via-men-det-er-ikke-nok?releaseId=13673830

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **