PRM / AIDS-Fondet mister bevilling og opsiger 23 medarbejdere

  Pressemeddelelse fra AIDS-Fondet

  Før jul blev klinikkerne reddet på målstregen af en forlængelse af den eksisterende bevilling. Med fredagens resultat af SSA-forhandlingerne ser det nu ud til, at organisationen alligevel ikke får flere penge. Konsekvensen er, at AIDS-Fondets Checkpoint-klinikker i Aalborg og Odense må lukke og åbningstiden i Aarhus og København bliver markant skåret. Det betyder også opsigelse af 23 medarbejdere, der netop blev genansat i januar i forbindelse med forlængelsen.

  “Jeg er rystet og ærlig talt skuffet over, at de resultater vi leverer, ikke betyder noget. Den eneste forklaring jeg kan se, er, at vi er blevet glemt. Vi havde en satspuljebevilling, men satspuljeordningen er lukket og vi har ikke haft en reel chance for at komme over på SSA-reserven”, siger AIDS-Fondets forebyggelseschef Thomas Hübertz. “Antallet af brugere i vores klinikker er steget mere end 100% de sidste to år. Vi løfter en stor forebyggelses- og rådgivningsopgave, som det offentlige nu selv skal løfte. Og en stor del af vores brugere ønsker ikke at benytte det offentlige sundhedssystem, da de ikke føler sig trygge. De risikerer at blive tabt nu.”

  AIDS-Fondets Checkpoint-klinikker testede næsten 12.000 mennesker for sexsygdomme i 2022. Checkpoint er populært. Tilbuddet har på nuværende tidspunkt ikke kapacitet til at hjælpe alle dem, der kommer. Hver uge bliver 40-50 personer afvist, fordi der ikke er tid nok. Med en nedskæring vil det tal blive endnu større.

  “Klamydiaepidemien slog rekord i 2021, og gonorré og syfilis er i stigning. Vi risikerer, at mørketallet for sexsygdomme ryger i vejret. Og det har langt større konsekvenser. Både for den enkelte og for samfundet. Det er at gamble med sundheden”, siger Thomas Hübertz. “Derudover viser vores tal fra den seneste måned, at vi ikke bare løfter en vigtig testopgave – vi når også de allermest udsatte. 33% af vores brugere rapporterer, at de har været udsat for grænseoverskridende oplevelser i forbindelse med sex og over halvdelen af vores brugere er LGBT+ personer. De føler sig trygge hos os. Hvor skal de nu gå hen?”

  Civilsamfundet løfter en vigtig opgave, og er med til at bekæmpe ulighed i sundhed. Også den geografiske. Med lukningen af AIDS-Fondets Checkpoint-klinikker i Aalborg og Odense kommer det til at gå den forkerte vej.

  Kontakt:

  Kommunikationschef Stine Bang email: stine@aidsfondet.dk

  Forebyggelseschef Thomas Hübertz email: thomas@aidsfondet.dk

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/aids-fondet-mister-bevilling-og-opsiger-23-medarbejdere?releaseId=13672664

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **