PRM / Ny overenskomst på plads for 40.000 HK-ansatte i servicefagene

  Pressemeddelelse fra HK Privat

  4 procent i lønforbedringer, stærkere værktøjer til tillidsrepræsentanter i lokale lønforhandlinger, højere elevlønninger og bedre muligheder for opkvalificering.

  Det er nogle af elementerne i den nye 2-årige overenskomst, som HK Privat og HK Handel har forhandlet på plads med Dansk Erhverv. Overenskomsten omfatter cirka 40.000 ansatte, som beskæftiger sig med alt fra administrativt arbejde til økonomi og arbejde på e-handelslagre.

  – Vi har fået en aftale, der giver flere penge på lønsedlen og styrker tillidsrepræsentanterne – særligt når det gælder lokale lønforhandlinger. Derudover indeholder aftalen flere vigtige forbedringer omkring uddannelse, som vi vil forsøge bære videre i fornyelsen af vores øvrige 21 overenskomster, der forhandles i de kommende uger, siger formand for HK Privat, Simon Tøgern.

  Funktionæroverenskomsten er forhandlet i samarbejde mellem HK Privat og HK Handel. Mette Høgh, som er formand for HK Handel, er også tilfreds med den nye overenskomst:

  – Der er rigtig mange stærke elementer i den nye overenskomst. Vores medlemmer kan se frem til flere penge i lønposen, og så er jeg meget tilfreds med, at vi har fået nogle bedre værktøjer til de lokale lønforhandlinger, som er meget relevant på lagrene, siger hun.

  I år venter der 2 procents lønstigning i form af ændret pension. Arbejdsgiver hæver indbetalingen til 10 procent, hvorimod lønmodtagers indbetaling sænkes fra 4 procent til 2 procent.

  Til næste år hæves arbejdsgivers indbetaling til fritvalgskontoen fra 7 procent til 9 procent. Med den kan lønmodtagere selv bestemme, om de vil have summen udbetalt, sætte mere ind på pension eller veksle til eksempelvis seniorfridage eller omsorgsdage. Med de 9 procent vil summen af arbejdsgiverindbetalt fritvalg hen over et år samlet set overstige en månedsløn.

  Styrkelse af tillidsrepræsentantens rolle

  Aftalen styrker på flere punkter tillidsrepræsentanterne. Blandt andet får de bedre muligheder for at bistå kolleger ved lokale lønforhandlinger. De sikres indblik i blandt andet virksomhedens økonomi og bedre rammer for reelle forhandlinger – uanset om forhandlingerne er kollektive eller individuelle.

  Derudover nedsættes valggrundlaget for en tillidsrepræsentant til 5 medarbejdere, og det kan aftales, at valg af tillidsrepræsentant ligger i arbejdstiden.

  Hvis en medarbejder, som er omfattet af Funktionæroverenskomst for Handel, Viden og Service, bliver skrevet ud af overenskomsten, skal HK-tillidsrepræsentanten orienteres. Formålet er at sikre, at medarbejdere ikke bliver skrevet ud af overenskomsten på et forkert grundlag.

  Derudover indeholder den nye overenskomst blandt andet:

  • 12 procents lønstigning for elever i hele overenskomstperioden
  • 4 ugers ekstra barsel med løn. 2 af ugerne er øremærket far/medforælder, og 2 uger kan frit fordeles mellem forældrene
  • Mulighed for lokale uddannelsesrepræsentanter og midler til uddannelse af dem. Uddannelsesrepræsentanten har til opgave at styrke kompetenceudvikling og uddannelse af medarbejdere på virksomheden
  • Bedre forudsætninger for at opkvalificere sig fra ufaglært til faglært
  • Skærpede regler for natarbejde, herunder for gravide

  Kontakt:

  Presseansvarlig Kathrine Kellermann tlf.: 28568970 email: kathrine.kellermann@hk.dk

  Formand Simon Tøgern tlf.: 50909642 email: simon.toegern@hk.dk

  Pressemedarbejder Mille Redanz tlf.: 31796395 email: mille.redanz@hk.dk

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ny-overenskomst-pa-plads-for-40000-hk-ansatte-i-servicefagene?releaseId=13672661

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **