PRM / Randers-forskere skal bidrage til stort projekt, der skal udvikle nye teknologier til tarmkræftscreening

    Pressemeddelelse fra Regionshospitalet Randers

    Måske kan du i fremtiden blive screenet for tarmkræft gennem en blodprøve. Det arbejder et nyt stort EU-projekt kaldet DIOPTRA i hvert fald på at finde ud af, og til projektet skal Sisse Njor, seniorforsker, og Susanne Fogh Jørgensen, post doc, ved Afdeling for Folkeundersøgelser på Regionshospitalet Randers, bidrage med data om danskerne.

    Projektet står nemlig på to ben. På den ene side arbejder forskere med at finde en metode til at screene for tarmkræft via en blodprøve. På den anden side skal projektet forsøge at definere risikofaktorer for at få tarmkræft, så vi kan målrette screeningen bedre. Og det er her de to forskere kommer ind i billedet.

    – Ved at kigge i vores rigtigt gode danske registre skal vi se, om vi kan finde nogle fælles træk blandt dem, der typisk bliver ramt af tarmkræft i Danmark. I dag screener vi kun baseret på alder, men det er med garanti ikke den smarteste måde at gøre det på. Tanken her er, at vi skal finde frem til nogle mere specifikke parametre end alder, forklarer Sisse Njor.

    Ligner vi hinanden på tværs af EU?

    Samme øvelse laver kolleger på tværs af EU for at finde ud af, om vi ligner hinanden, eller om der er forskelle, man skal dykke dybere ned i.

    – Vi skal forsøge at tegne et billede af, hvordan screeningsprogrammet bliver så effektivt som muligt, så vi fanger kræft og forstadier til kræft, men ikke overbehandler raske borgere og gør dem unødigt bekymrede, for en sygdom de ikke har, siger Sisse Njor.

    Hun forklarer, at man derfor vil se på, om man kan definere særlige befolkningsgrupper, som både har meget høj, men også meget lav forekomst af tarmkræft.

    Hele formålet er at nå frem til en mere ensartet og let måde at screene for tarmkræft på på tværs af EU. I dag er der nemlig store forskellige på om, og hvordan man gør.

    – Det bliver meget spændende, at se hvilke resultater vi står med, når projektet slutter om fire år. Forhåbentlig kan vi rykke noget på den lidt større bane, når vi går sammen på tværs af mange lande, siger Sisse Njor.

    Fakta:

    Tarmkræft er på verdensplan blandt de tre hyppigst forekommende kræftformer og har den anden højeste dødelighed.

    DIOPTRA står for “Early dynamic screening for colorectal cancer via novel protein biomarkers reflecting biological initiation mechanisms.”

    Projektet hører under EU forsknings- og innovationsprogrammet Horizon Europe og har et budget på ca. 105 millioner danske kroner. Heraf har Afdeling for Folkeundersøgelser har fået tildelt 3,6 millioner kroner.

    Projektkonsortiet består af 28 europæiske institutioner fra 15 lande.

    I dag tilbydes alle danskere mellem 50-74 år at deltage i screening for tarmkræft hvert andet år ved at indsende en afføringsprøve, der opsamles derhjemme.

    Kontakt:

    Kommunikationschef Janni Ord Lundager email: janlua@rm.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/randers-forskere-skal-bidrage-til-stort-projekt-der-skal-udvikle-nye-teknologier-til-tarmkraeftscreening?releaseId=13672136

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **