Pressemeddelelse fra Lidl Danmark
Som et led i Lidls strategi om at sætte mere fokus på bevidst ernæring stopper dagligvarekæden inden udgangen af 2023 markedsføring af usunde fødevarer med en høj andel af mættede fedtsyrer, sukker eller salt rettet mod børn i tilbudsaviser, reklamespots etc. Derudover fjerner dagligvarekæden børnemotiver på flere end 55 usunde fødevarer fra eget sortiment såsom kiks, saft og morgenmad inden udgangen af 2025, men beholder motiverne på sunde fødevarer fx æbler med et abe-motiv på.
Dagligvarekæden oplyser, at man til særlige højtider som jul, påske og halloween, som er særlige festdage i børnenes liv og ikke et udtryk for hverdagsadfærd, har besluttet at gøre en undtagelse herunder eksempelvis chokoladejulemænd og påskeharer.
“I tæt samarbejde med Hjernesagen og ud fra WHO’s anbefalinger har vi valgt at stoppe med at markedsføre usunde fødevarer til børn på emballagen på vores egne produkter inden udgangen af 2025. Som dagligvarekæde ser vi det som vores sociale ansvar ikke at reklamere til børn for usunde fødevarer med en for høj andel af mættede fedtsyrer, sukker eller salt. Ved at tage et skridt i den rigtige retning og ændre i vores indkøbspolitikker, håber vi, at vi kan bidrage positivt og inspirere andre til også at tage stilling til det,” siger Rasmus Pape, indkøbsdirektør i Lidl.
“Det er et supervigtigt tiltag”
Og det giver god mening at ændre i markedsføringsstrategien, da undersøgelser viser, at gode kostvaner allerede begynder i barndommen. Ofte er markedsføring af fødevarer henvendt til børn og unge forbundet med et højt indhold af fedt, sukker og salt, og det kan påvirke deres madpræferencer**, og derfor er Lidls indsats meget kærkommen, fortæller direktør i Hjernesagen, Birgitte Hysse Forchhammer.
“Lidls mål om at fjerne sin markedsføring af usunde fødevarer til børn er et super vigtigt tiltag, som vi bakker meget op om. Der er udført studier, som viser, at vi i meget høj grad påvirkes af ubevidste mekanismer, og at vores hjerner modtager og bearbejder langt mere information, f.eks. i forbindelse med reklamer og markedsføring, end vi selv er bevidste om,” og hun fortsætter:
“Mindre børn i aldersgruppen 0-15 år er ubetinget mere modtagelige, fordi deres frontallapper er mindre udviklet end hos unge og voksne mennesker, derfor er de generelt mere eksponeret for reklamepåvirkning, hvorfor vi bakker op om Lidls initiativ.”
Bevidst ernæring kræver øget gennemsigtighed
Som Europas største dagligvarekæde, der på dansk plan har 139 butikker, bidrager Lidl med mange produkter til danskernes kost. Frem mod 2025 sætter dagligvarekæden et aktivt fokus på bevidst ernæring og i den forbindelse give kunderne bedre forudsætninger for at spise sundere og mere miljøbevidst til gode priser.
“Vi har som dagligvarekæde en vigtig formidlerrolle mellem fødevareproducent og kunde. Derfor ser vi det også som vores sociale ansvar i endnu højere grad at fremme sunde produkter overfor vores kunder og sikre, at det hverken er for kompliceret eller dyrt at vælge det til. Bevidst ernæring kræver øget gennemsigtighed, og derfor kommer vi frem mod 2025 til at lave nye tiltag på vores egne produkter,” fortæller Rasmus Pape, indkøbsdirektør i Lidl.
Helt konkret vil Lidl løbende øge sit allerede brede sortimentet af plantebaserede proteinkilder, heriblandt private-labelserien Vemondo, som i dag består af flere end 70 produkter, og som dagligvarekæden oplever en stigende interesse for. Herudover vil Lidl blandt andet reducere mættede fedtsyrer, tilsat sukker og salt samt konserveringsmidler og farvestoffer i deres egne produkter. Sideløbende øger dagligvarekæden også fuldkornsandelen og fuldkornssortimentet på egne mærker.
*WHO:
**DTU: Vidensrådsrapport, 2018 –
Læs mere om, hvordan Lidl arbejder med bevidst ernæring
.____
Bevidst ernæring
- 29. september 2005 åbnede Lidl de første 13 danske butikker og har i dag 139 dagligvarebutikker.
- Vi støtter øjeblikkeligt markedsføring af sundere og mere miljøbevidst ernæring til børn.
- Fra 2023 udsender vi ikke længere reklamer for, hvad der af WHO vurderes for at være usunde fødevarer i egne mærker henvendt til børn. Det omfatter reklamer på tv, i radioen, på sociale medier og i vores tilbudsavis.
- Inden udgangen af 2025 fjerner vi børnemotiver på produkter af eget mærke, der ifølge WHO kategoriseres som værende usunde. Emballagerne udskiftes løbende frem mod 2025. Undtagelse: kampagnevarer til jul, påske og halloween. Vi beholder fortsat børnemotiver på sunde fødevarer såsom æbler.
- Inden udgangen af 2025 øger vi løbende fuldkornsandelen i produkterne i Lidls egne mærker.
- Inden udgangen af 2025 skaber vi gennemsigtighed ved, at vi løbende oplyser om produkternes kostfiberindhold i næringstabellen.
- Proteinstrategi: Inden udgangen af 2025 udvider vi andelen af plantebaserede proteinkilder i vores sortiment og optager nye produkter, der understøtter en plantebaseret kost. Det omfatter bælgfrugter, nødder og veganske erstatningsprodukter for kød og mælkeprodukter.
- Vi vil tillade reststoffer ned til maksimalt en tredjedel af den lovmæssige maksimalværdi.
Læs omkring alle Lidls målsætninger og indkøbspolitik her:
.Kontakt:
Thomas Sejersen tlf.: 76 35 00 10 email: presse@lidl.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/lidl-fjerner-markedsforing-af-usunde-fodevarer-til-born-i-egne-maerker-som-led-i-at-fremme-bevidst-ernaering?releaseId=13669715
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **