Pressemeddelelse fra Guldborgsund Kommune
Frank Lynge sætter sig i den brune læderstol i stuen. Kongestolen, kalder han den, og det er kun ham, der sidder i den. Bag ham hænger tre guitarer på væggen, men han har også en fjerde guitar, som han tager frem. En spansk guitar. Selvom den ikke længere er noget værd rent musikalsk, så er den alt værd i minder. For den har han fulgt ham gennem livets op- og nedture.
Frank Lynge er 67 år og bor på Fjordvang, der ligger ved Saxenhøj i Sakskøbing. Fjordvang er en række boliger for mennesker, der som Frank har levet hårdt, og hvor misbrug, psykiske og fysiske lidelser har præget store dele af deres liv. Udover egen bolig er der fællesarealer og en spisestue, hvor der er mad tre gange om dagen. Beboerne har egen have, hvor de dyrker grøntsager, og hvor der er plads til vilde blomster, hyggeområder og et nybygget shelter.
“Det stod ikke skrevet i mine kort, at jeg skulle blive 67 år. Jeg har flere gange forsøgt at tage livet af mig selv, og jeg har taget alle de stoffer, der findes, men der har siddet en engel på min skulder og passet på mig,” siger Frank Lynge.
Han blev voldtaget som 16-årig, og den oplevelse kom til at præge hans liv. Han har aldrig taget noget fra nogen, men han kom ind i de miljøer, der holder til på den forkerte side af loven. Det miljø har han forladt, og han har boet på Fjordvang i 10 år nu. I dag er han også stoffri.
“Jeg ved godt, at jeg ikke kan bo helt for mig selv. Så ville jeg ikke få købt ind eller lavet mad. Da jeg kom hertil, vejede jeg 44 kilo, fordi jeg i en periode var holdt op med at spise og havde levet af guldøl. Jeg har fundet fred her, og jeg har fået livet tilbage. Jeg skal ikke være andre steder. Næste gang jeg skal videre, skal jeg i jorden med fødderne først.”
Nu udvides tilbuddet
Lige nu er der 21 boliger på Fjordvang, men der er altid venteliste, og derfor udvides tilbuddet med fire boliger, så der i alt kan bo 25 mennesker. Det besluttede Socialudvalget i Guldborgsund Kommune på dets møde forleden.
Det er helt bevidst, at kommunen nu investerer i nogle af de mennesker, der har allermest brug for hjælp, siger Britta Lange, der er formand for Socialudvalget. Hun glæder sig til at kunne give flere borgere mulighed for et trygt sted at bo.
“På Fjordvang bor nogle af de mest udsatte og sårbare mennesker. De har levet et liv, som mange slet ikke kan forestille sig, og de fortjener i den grad både respekt og omsorg. Der skal vi kunne tilbyde et trygt og godt sted at bo, hvor de bliver mødt og respekteret, og hvor de får hjælp og støtte til at leve med de udfordringer, de har. Fjordvang er et godt og praktisk eksempel på det, vi som socialudvalg gerne vil arbejde for, og vi ser det som en investering i mennesker, der kommer både dem og samfundet til gavn,” siger Britta Lange.
Beslutningen om at udvide Fjordvang er en del af Socialudvalgets investerings- og sparekatalog. Kataloget skal dels sikre en række investeringer i det sociale område, ligesom det skal sikre balance i budgettet. For at kunne behandle alle forslag i kataloget grundigt, kommer udvalget hen over de næste måneder til at tage stilling til de investeringer og spareforslag, der er lagt frem i kataloget.
Frank Lynge kan godt forstå, hvorfor Guldborgsund Kommune vil lave flere boliger som Fjordvang. Og de fire boliger er fint med ham, for der er brug for plads til folk som ham selv. Men skal der på sigt flere boliger til, så skal de måske ligge et andet sted.
“Vi er som en familie. Altså ikke kun os, der bor her, men også vores forhold til personalet. Jeg kan tale med dem om alt. Derfor skal man passe på med at gøre stedet her for stort, for så bliver det ikke det samme. Sammenholdet kræver, at vi kender hinanden,” siger Frank Lynge.
Et unikt tilbud
Fjordvang er et unikt tilbud i både form og kvalitet – også på landsplan – og boligerne er eftertragtet. For her kan beboernes udfordringer rummes. Der er plads til at være den, man er, og samtidig får man hjælp og støtte til at håndtere de problemer, der følger af et hårdt liv.
Ifølge Charlotte Nielsen, der er leder af Fjordvang, er det tilgangen til de mennesker, der bor på Fjordvang, der gør stedet særligt.
“Her må man for eksempel godt have et misbrug. Vi bestemmer ikke over beboernes liv. Det gør de selv, for det er deres liv og ikke vores. Vi hjælper selvfølgelig, hvis de ønsker at arbejde med det, men det er ikke noget, vi kræver. Den tilgang kan være svær for professionelle, for vi ved jo, at mange af dem lever et usundt liv, og måske er det derfor, at der ikke findes så mange andre steder som Fjordvang,” siger Charlotte Nielsen.
Frank Lynge og Charlotte Nielsen skal snart på tur til butikken Musikstart i Nykøbing. For Frank har besluttet at bytte en af sine guitarer for en Marshall-forstærker.
“Jeg spiller cirka to timer om dagen. Uanset hvor god man er, skal man øve sig. Hele tiden. Ellers mister man feelingen,” siger han.
Pladsen til de fire nye boliger findes allerede omkring Fjordvang, så derfor kan det gå hurtigt med at oprette de nye boliger. Inden det kan ske, skal Socialtilsyn Øst godkende udvidelsen. Det forventes, at de fire nye boliger kan stå klar i juni måned i år.
Kontakt:
Britta Lange tlf.: 25181829 email: bybl@guldborgsund.dk
Presse- og kommunikationskonsulent Johanne Duus Hornemann tlf.: 2518 2335 email: jdh@guldborgsund.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/flere-udsatte-borgere-kan-snart-fa-hjaelp-pa-botilbuddet-fjordvang-i-guldborgsund?releaseId=13669477
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **