PRM / Ny guide skal styrke medarbejderes involvering i grøn omstilling på arbejdspladsen

  Pressemeddelelse fra Ingeniørforeningen, IDA

  Formålet med guiden er at skærpe fokus på miljø- og klimatiltag, som kan gøre danske arbejdspladser aktive i den grønne omstilling og samtidig øge virksomhedernes grønne performance, og her spiller medarbejderne en central rolle.

  “Ofte er det jo de medarbejdere, der er tæt på processerne i virksomhedens produktion og øvrige drift, som har de gode ideer til, hvor der kunne reduceres spild eller spares energi. Og den viden synes vi, det er oplagt at få i spil,” siger Reiner Burgwald, som er talsperson i Broen til fremtiden og til daglig sektorformand i FOA for teknik- og servicesektoren.

  Målgruppen er medarbejdere i både private og offentlige virksomheder, institutioner og forvaltninger.

  “Der er naturligvis virksomheder og institutioner, nok især de større, hvor der er fokus på klima- og miljøarbejdet og måske også ansat specialister til at drive det. Men der er givetvis også rigtig mange steder, hvor der ikke er nogen målrettet miljø- og klimaindsats. Og her kan vores guide forhåbentlig inspirere til, hvordan man kommer i gang med at gennemføre grønne tiltag på arbejdspladsen,” siger Reiner Burgwald.

  Guiden er udformet som en række spørgsmål, der adresserer temaer, som er relevante for et bredt udsnit af virksomheder: Har arbejdspladsen en grøn indkøbspolitik? Er der fokus på madspild, og fremmer arbejdspladsen medarbejdernes brug af kollektiv transport, cykel eller samkørsel til arbejde? Sådan lyder blot et udpluk af de mange og vidtfavnende overvejelser, som alliancen gerne vil have medarbejdere i landets virksomheder til at gøre sig.

  “Ved at stille spørgsmålene er vi også i gang med at finde svarene. Og de, svarene, er nogle gange enkle og andre gange lidt mere besværlige. Men fælles for de områder, som guiden kommer ind på er, at det er områder, hvor nye tiltag og forbedringer kan sættes i gang med ultrakort horisont, og hvor mange af tiltagene vil have effekt allerede fra “i morgen”, siger en anden af alliancens talspersoner, Aske Nydam Guldberg, som er fungerende formand for Ingeniørforeningen, IDA.

  Hvor man bedst sætter ind, kan være meget forskelligt, afhængigt af, hvilken type virksomhed eller institution, der er tale om og om der er 20 eller 200 ansatte. Men selv små indsatser på den enkelte arbejdsplads tæller med i det samlede regnestykke, betoner Aske Nydam Guldberg.

  “Hvis vi for alvor skal have gang i grøn omstilling, skal vi alle gøre, hvad vi kan – på alle typer af arbejdspladser og på alle niveauer. Selv små forbedringer, betyder noget i den store sammenhæng, og tilsammen repræsenterer alliancens medlemmer jo titusindvis af medarbejdere, som er ansat i mange forskellige virksomheder. Så her er der virkelig tale om at realisere ordsproget om, at “mange bække små gør en stor å”, siger Aske Nydam Guldberg

  Om Broen til fremtiden

  “Broen til fremtiden” er et netværk bestående af en bred vifte af grønne organisationer og fagforeninger. Netværket blev etableret i 2019 og tager udgangspunkt i FN’s verdensmål samt Paris-aftalens målsætning om at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 grader.

  Kontakt:

  Pernille Hagedorn-Rasmussen
  chefkonsulent i Ingeniørforeningen, IDA, og medlem af redaktionen bag guiden.
  Mobil: 20 18 58 10

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ny-guide-skal-styrke-medarbejderes-involvering-i-gron-omstilling-pa-arbejdspladsen?releaseId=13666718

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **