PRM / Julens smagsoplever er reddet for folk med synkebesvær

    Pressemeddelelse fra Lindskov Communication

    Dysfagi – eller i daglig tale synkebesvær – er udbredt blandt ældre og rammer ca. hver tredje ældre, der bor i egen bolig og mere end hver anden ældre, der bor på plejehjem. Et dansk studie dokumenterer desuden, at halvdelen af de patienter, som er indlagt på geriatriske afdelinger, har dysfagi, mens det gælder for 77 pct. af ældre over 56 år, som bliver hofteopereret.

    Konsekvenserne af dysfagi er mærkbare og alvorlige og rækker fra under- eller fejlernæring til alvorlige følgesygdomme, lige som forkert synkning af maden i værste fald kan medføre kvælning, hvilket yderligere afholder mange med synkebesvær fra at tage del i bordets glæder.

    Dansk køkken i synkevenlig udgave

    På baggrund af opfordringer fra pårørende til folk med synkebesvær har cateringfirmaet Kejserindens Gryder derfor udviklet et koncept med mad til mennesker med dysfagi under brandet “Vores Smagsløg. Alle retter har det til fælles, at både smagen og det indbydende ved maden er bevaret. Og det vel at mærke også i helt traditionelle danske retter som andesteg og flæskesteg.

    – For os har det været afgørende, at også mennesker med synkebesvær har adgang til de samme madoplevelser som alle andre. Derfor er hele konceptet med synkevenlige retter noget, vi har arbejdet længe med, og hvor vi har inddraget faglige kræfter som både kliniske diætister og ergoterapeuter. Desuden har vi ansat en specialuddannet kok til netop dette formål, siger indehaver Lone Larsen fra Vores Smagsløg.

    Lone Larsen fortæller, at retterne som noget unikt kan fryses ned. Dermed kan man bestille flere smagfulde retter ad gangen, ligesom pårørende til folk med dysfagi og værter for middagsselskaber som en julemiddag har gode muligheder for at sikre velsmagende og lækker anrettet mad til alle gæster.

    – Flere bekendte beretter om udfordringerne ved ikke at kunne servere lækker mad til deres onkel eller oldemor på grund af synkebesvær. Det problem bliver løses af de synkevenlige, smagfulde retter. Vi har bl.a. arbejdet for at sikre den helt rigtige og kraftfulde smag af dansk jul såsom dansk and, kartofler og brun sovs samt risalamande.

    Synkevenlighed kan ikke stå alene

    At korrekt mad og ernæring til ældre er et ofte overset problem, bekræfter klinisk diætist Malene Iskov fra Sanacare Nutrition ApS. Hun forklarer, at mange ældre er småtspisende, som det hedder i fagsproget, og at de mangler protein. Det handler i øvrigt langt fra kun om ældre, men også om personer med hjerneskade, kræft eller andre alvorlige sygdomme – uanset alder.

    – Hvis sygdomme som f.eks. lungebetændelser opstår akut hos ældre, så kan det kræve brændstof som ved et maratonløb, samtidig med at appetitten falder. Det samme gælder ved kroniske sygdomme, der ofte er ledsaget af kraftigt nedsat appetit. Her handler det ikke udelukkende om at kunne synke maden, men det handler om, at den netop er så lækker og indbydende, at appetitten kommer af sig selv, siger Malene Iskov.

    Appetit og livskvalitet

    Hun tilføjer, at korrekt ernæring hos ældre eller syge ikke blot er et spørgsmål om at forebygge yderligere sygdomme, men i lige så høj grad handler om livskvalitet.

    – Hvis synkebesvær hæmmer glæden ved mad, bliver mange ældre småtspisende, og de gængse synkevenlige alternativer kan være meget kedelige. Derfor er traditionelle danske madretter i en synkevenlig udgave noget, som i dén grad kan fremkalde appetit og lyst til livet. Jeg tror, vi alle kan nikke genkendende til, at appetit og livsglæde er tæt forbundne størrelser, siger Malene Iskov.

    Testet på indbudte gæster

    Hos Vores Smagsløg glæder Lone Larsen sig til at tage hul på de helt nye retter, som allerede er blevet behørigt testet hos et panel af indbudte gæster.

    – Jeg kan nævne, at vi allerede havde budt en række gæster på Mortens Aften-and, og de var allerede både overraskede og glade for resultatet. Ja, faktisk sagde de, at de ikke bemærkede nogen forskel i smagsoplevelsen, og det er netop det, hele vores koncept med synkevenlige retter handler om: At der ikke skal være nogen forskel i smagsoplevelsen, kun i synkevenlighed, slutter Lone Larsen.

    Om Vores Smagsløg

    Det er passionerede kræfter med flere årtiers erfaring inden for madproduktion i høj kvalitet, der står bag Vores Smagsløg. Lone Larsen etablerede i 1998 Kejserindens Gryder, der i dag leverer frokostordninger til virksomheder på hele Sjælland samt mad til receptioner, bryllupper, konfirmationer og mærkedage. Med sig i ledelsen har hun sin mand Steen, der står for produktion og distribution – og datteren Bettina Sundstrøm, der står for salg og markedsføring. Lone Larsen har med etableringen af Vores Smagsløg realiseret visionen om at udvikle mad til mennesker med dysfagi – og her har de fået følgeskab af ernæringsekspert Lene Birch Andreasen.

    Kontakt:

    indehaver og direktør Lone Larsen email: info@voressmagslog.dk

    Catrine Eisenreich email: cei@lindskov.com

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/julens-smagsoplever-er-reddet-for-folk-med-synkebesvaer?releaseId=13666416

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **