PRM / USA vil muliggøre mere forskning i medicinsk cannabis

    Pressemeddelelse fra Dancann Pharma

    Efter godkendelse i det amerikanske senat i sidste måned er lovforslaget om en cannabisreform nu godkendt af begge kamre i Kongressen. Det betyder imidlertid ikke, at cannabis uden videre bliver legaliseret i USA, men at der frigives ressourcer og tilladelser til øget forskning i cannabis’ positive effekter. Den nye lovgivning omhandler medicinsk cannabis og nyder bred opbakning på tværs af de politiske partier.

    I løbet af efteråret har både USA og Tyskland meldt sig på banen med seriøse overvejelser om en mulig legalisering af cannabis til rekreativt brug. I USA har præsidenten udstedt en slags amnesti i forhold til besiddelse af cannabis til eget brug, men indtil videre har kun ganske få institutioner haft mulighed for at arbejde med håndtering af medicinsk cannabis, som er ulovligt på føderalt niveau. Med den nye lovgivning bliver det muligt at erhverve en såkaldt Drug Enforcement Administration (DEA) licens for efterfølgende at kunne dyrke og håndtere cannabis til forskningsformål.

    Fire amerikanske kongresmedlemmer – demokraterne Earl Blumenauer og Barbara Lee samt republikanerne Dave Joyce og Brian Mast – udsendte efterfølgende en pressemeddelelse, hvor de roste fremskridtene på cannabis-området.

    – I årtier har den føderale regering stået i vejen for videnskab og fremskridt – og handlet med en misforstået og diskriminerende tilgang til cannabis. I dag markerer et monumentalt skridt i at nytænke og forbedre vores føderale cannabislove. Forskning er grundlaget for vejen frem for cannabispolitik. Forskning er afgørende for bedre at forstå de terapeutiske fordele ved cannabis, der har potentialet til at hjælpe millioner af amerikanere, der kæmper med kroniske smerter, PTSD, multipel sklerose, angstlidelser og mere, skrev de blandt andet.

    Hos DanCann Pharma, som er en af de få danske EU-GMP-certificerede producenter af medicinsk cannabis, ser administrerende direktør Jeppe Krog Rasmussen med tilfredshed på udviklingen på den anden side af Atlanten.

    – Den nye lov vil fjerne de kraftige barrierer, der gør det vanskeligt for forskere i og nærstudere effekter og egenskaber af cannabis – og det vil forhåbentlig give patienterne flere behandlingsmuligheder. Det er positivt, at myndighederne i USA åbner for mere forskning på området, fortæller han.

    Måske er der lys forude for forskning i brugen af medicinsk cannabis i guds eget land, for DEA har nu fået mandat til at godkende ansøgninger om at være producenter af cannabis-afledte, FDA-godkendte lægemidler i henhold til lovforslaget. Producenter vil også få lov til at importere cannabismateriale for at lette forskningen i plantens terapeutiske potentiale. I loven står også, at Department of Health and Human Services (HHS) skal se på de sundhedsmæssige fordele og risici ved cannabis og genoverveje de politikker, der hæmmer forskning i cannabis, der er dyrket på lovlig vis.

    Indtil i dag har det end ikke været lovligt for de praktiserende læger i USA at diskutere fordele og risici i forbindelse med brug af cannabis-afledte produkter med deres patienter.

    – Det er et af de punkter, som den nye amerikanske lovgivning gør op med – og heldigvis for det. I Danmark har de praktiserende læger ret til at udskrive recepter på godkendte produkter inden for den danske forsøgsordning for medicinsk cannabis, og stadig flere læger får øjnene op for, at medicinsk cannabis kan have en effekt hos patienterne. Det vil være positivt, hvis vi kan få denne anerkendelse til at slå igennem på verdensplan, konkluderer Jeppe Krog Rasmussen.

    For mere information

    Jeppe Krog Rasmussen, administrerende direktør hos DanCann Pharma, tlf.: 2963 6920

    Kontakt:

    Kommunikations- og pressechef Henrik Højlund tlf.: +45 41780817 email: hhc@dancann.com

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/usa-vil-muliggore-mere-forskning-i-medicinsk-cannabis?releaseId=13666323

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **