PRM / Går julehyggen op i røg? 26 % af danskerne har oplevet brand fra stearinlys – men i år vil vi tænde flere lys.

    Pressemeddelelse fra LB Forsikring

    Omkring hver tredje brand i de danske hjem skyldes levende lys viser tal fra Beredskabsstyrelsen. Alligevel er levende lys for mange danskere en helt naturlig del af jule- og vinterhyggen, og i år har lysene fået en ekstra betydning. Det viser en ny befolkningsundersøgelse, som Voxmeter har foretaget for LB Forsikring.

    15 % svarer, at det er meget sandsynligt, de vil tænde flere stearinlys for at spare på energien, og 21 % siger, at det er sandsynligt. Så hvor stearinlys før mest har handlet om hygge, handler det i år også om varme.

    Danskerne er vilde med hygge og stearinlys især i de mørke måneder. Det er der ikke noget nyt i. Det giver dog julehyggen lidt en ekstra dimension, hvis man også bruger lysene til at varme sig på. For modsat en radiator eller andre varmekilder, er stearinlys ikke noget, vi bare kan lade passe sig selv. Hvis man begynder at stille stearinlys op rundt omkring for at varme op, så kan jeg godt blive bekymret for, at vi kommer til at se flere store brandskader, siger Anne Mette Kirkegaard, Vicedirektør for Skade, Jura og Medlemsoplevelsen i LB Forsikring, og fortsætter:

    Vi ser en stigning i anmeldelser af brandskader i vinterhalvåret, og rigtig mange af dem kommer fra brande i juledekorationer, adventskranse eller andre steder, man har stearinlys til jul. Vi kan også se i undersøgelsen, at rigtig mange har prøvet, at der går ild i julehyggen. Heldigvis er de fleste brandskader mindre, men man skal virkelig tænke sig om, når man tænder levende lys.

    I Voxmeter-undersøgelsen svarer 26 % af danskerne, at de har prøvet at et stearinlys satte ild til fx juledekoration, en adventskrans eller et gardin.

    Heldigvis flest “happy fires”

    Selvom en fjerdedel af danskerne har prøvet at julelysene gav brand i stedet for hygge, så er det heldigvis langt fra alle brande, der vokser sig store. Beredskabsstyrelsen vurderer, at der er ca. 60.000 såkaldte “happy fires” i de danske hjem om året. Det er en brand, der ikke kræver, at brandvæsnet rykker ud, men som folk selv får slukket. Ofte uden store skader.

    Heldigvis er de fleste grundlæggende gode til at reagere hurtigt, hvis der går ild i for eksempelvis adventskransen, så skaderne bliver begrænset. Rigtig mange har også en spand vand eller en brandslukker i nærheden, når juletræet skal tændes, og det er virkelig fornuftigt, siger skadechef i LB Forsikring Anne Mette Kirkegaard.

    Hun påpeger, at sætter man flere lys op, bør man også gøre mere for at kunne få en evt. brand slukket hurtigt.

    -Når det kommer til brandsikkerhed, så er røgalarmer og brandslukkere helt essentielle. Så du opdager branden hurtigt og kan slukke den hurtigt. Beredskabsstyrelsen har tidligere meldt ud, at ca. 70 % af danskerne har en røgalarm, men faktisk burde alle en. Ligesom alle bør overveje, hvordan de vil slukke en brand, inden de tænder stearinlys i hele huset. De skal helst skabe hygge, ikke brandskade, siger Anne Mette Kirkegaard, skadechef i LB Forsikring.

    Som en ekstra service har LB Forsikring i de seneste uger sendt 10.000 brandslukkere ud til deres medlemmer med en husforsikring hos et af LB Forsikrings fire forsikringsbrands. Så de kan gå mere brandsikkert ind i julen.

    Fire gode råd til at reducere risikoen for julebrande:

    1. Gå aldrig fra levende lys. Placér dem i god afstand fra brandbare ting. Hold særligt øje med lys og gran ved juletid.

    2. Overvej at brandimprægnere dine dekorationer, adventskrans og juletræ, så de er mindre brandbare.

    3. Hav altid en brandslukker eller vand i nærheden, når du har tændt juledekorationerne eller juletræet og hav også gerne et brandtæppe i huset.

    4. Hav mindst én røgalarm på hver etage og placer dem, så de kan høres overalt i huset.

    Resultater fra undersøgelsen:

    Hvor sandsynligt er det, at du for at spare på energiregningen til vinter vil tænde flere stearinlys i dit hjem, end du plejer?

    Meget sandsynligt: 15,3 %

    Sandsynligt: 21,6 %

    Hverken sandsynligt eller usandsynligt: 20,6 %

    Usandsynligt: 20,7 %

    Meget usandsynligt: 18,0 %

    Ved ikke: 3,8 %

    Har du oplevet, at et tændt stearinlys satte ild til noget i dit hjem (fx en juledekoration, adventskrans, dug, gardiner eller lign)?

    Ja, det er sket flere gange 2,5 %

    Ja, det er sket én gang 23,7 %

    Nej, det er aldrig sket 72,8 %

    Ved ikke 10 1,0 %

    Har du en brandslukker i dit hjem?

    Ja: 33,3 %

    Nej: 66,0 %

    Ved ikke: 0,7 %

    Undersøgelsen er foretaget af Voxmeter for LB Forsikring. Dataindsamlingen er foretaget i perioden den 26-09-2022 til den 02-10-2022, og der er indsamlet data fra 1.002 nationalt repræsentative respondenter over 18 år.

    Kontakt:

    Pressechef Marie Grabow Westergaard tlf.: 31438233 email: mago@lb.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/gar-julehyggen-op-i-rog-26-af-danskerne-har-oplevet-brand-fra-stearinlys-men-i-ar-vil-vi-taende-flere-lys?releaseId=13664345

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **