PRM / Roskilde fejrer Verdensarvsdag med sang, debat og Domkirken som lysende midtpunkt

    Pressemeddelelse fra ROMU

    Den kræver sin opmærksomhed, som den troner dér på toppen af Roskilde: Den majestætiske Roskilde Domkirke, der siden 1500-tallet har været Danmarks officielle gravkirke. Her ligger ikoner som Margrete 1., Christian 4. og Frederik 7. – kongen, som gav os grundloven. Den er monumental i Danmarks historie, og så er den som ét af kun 10 steder i Det Danske Rigsfællesskab optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste.

    Derfor fejrer byen også med pomp og pragt, at det den 16. november er Verdensarvsdag og samtidig 50-året for Verdensarvskonventionen. Der vil være fri adgang til Domkirken, hvor de besøgende blandt andet kan opleve gymnasieelever, der fortæller kirkens historie, og 200 skolebørn der synger Verdensarvssangen “Arven er en gave”.

    At det i høj grad involverer børn og unge, er på ingen måde tilfældigt. Det fortæller Jesper Kejlhof, der er formand for Roskilde Domkirkes Verdensarvsudvalg. Han håber, at de vil bringe dagens oplevelser i kirken med hjem til resten af familien.

    “UNESCO’s Verdensarv handler om at give noget videre til de kommende generationer. Derfor skal vi have dem til at løfte historien om Domkirken med de mange konger og dronninger, der ligger begravet her, og det fantastiske bygningsværk. Vi håber, at det kan skabe endnu større tilknytning mellem lokalbefolkningen og Domkirken som verdensarv,” siger Jesper Kejlhof.

    I samme liga som pyramiderne, Taj Mahal og Den Kinesiske Mur
    Verdensarvsdagen er en god anledning til at reflektere over, hvad det faktisk betyder, at vi har et stykke UNESCO Verdensarv lige midt i byen, siger Jesper Kejlhof:”
    Det er da noget, vi skal være stolte af! Det er jo en sjov fortælling og helt fantastisk, at vi har en kirke, der er på højde med Taj Mahal, Den Kinesiske Mur og pyramiderne,” siger Kejlhof med henvisning til nogle af listens øvrige stjerner.
    Den seneste tid har Roskilde Domkirke puttet sig lidt i mørket. På grund af de høje energipriser har lysene på kirken nemlig været slukket. Men når solen går ned den 16. november, vil et lysende kunstværk blive projiceret op på Domkirkens ydermure. Værket “Stjerneskær” er skabt i et samarbejde mellem tegner Jakob Fälling og Roskilde Domkirkes Verdensarvsudvalg.
    Debat om fremtiden for Roskilde
    Efter mørkets frembrud er det også tid til at blive klogere på fremtiden. Roskilde Museum inviterer til to arrangementer, der på hver sin måde kredser om Verdensarven. Klokken 17 afholder museet i samarbejde med kommunen et borgermøde om visionerne for Roskilde Bymidte. Udover et stort fokus på blandt andet at sikre grønne områder, et kultur- og handelsliv i balance og samlingssteder i byen, er et kommende Verdensarvscenter nemlig også en del af bymidtestrategien for Roskilde.
    At borgermødet netop foregår på byens museum, kan forhåbentlig skabe nogle gode rammer for debatten, mener Dorthe Godsk Larsen, der er museumsinspektør i museumskoncernen ROMU, som Roskilde Museum er en del af:
    “Vi synes, det er vigtigt for museet at være en aktiv aktør i udviklingen af Roskilde. Vi er jo selv en del af bymidten, og byen er museets største og vigtigste genstand – både som den så ud for 1000 år siden, og som den ser ud i dag. Især nu, hvor vi er så involveret i Verdensarvscentret.”
    Og sidstnævnte er netop omdrejningspunktet for det afsluttende punkt på Verdensarvsdagen i Roskilde. Klokken 19 kan man høre Morten Thomsen Højsgaard, der både er direktør for ROMU og for fondsorganisationen bag kulturarven Roskilde Domkirke, fortælle om processen med det kommende Verdensarvscenter. En vision, der har spøgt i kulisserne i mange år.
    “Nu begynder der at ligge konkrete planer, som er under udvikling. Derfor er det oplagt, at vi inviterer byens borgere ind til dialog om, hvad der er på vej. Vi vil rigtig gerne høre, hvad de tænker, deres gode forslag og se centret med borgerens blik,” fortæller Dorthe Godsk Larsen.
    Begge arrangementer er gratis, men kræver tilmelding.

    Borgermøde om Roskilde Bymidte:

    Tid: Onsdag den 16. november kl. 17-18.30

    Pris: Gratis – men tilmelding nødvendig på www.roskilde.dk/roskildebymidte

    Sted: Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, Roskilde

    Direktør Morten Thomsen Højsgaard fortæller om processen med det kommende verdensarvscenter:

    Tid: Onsdag den 16. november kl. 19-21

    Pris: Gratis – men tilmelding nødvendig via Billetto

    Sted: Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, Roskilde

    Verdensarvsdagen

    Den 16. november er datoen for aftalen bag UNESCOs Verdensarvskonvention, som i år kan fejre 50-års jubilæum.

    På Verdensarvsdagen markeres det over hele verden, at vi har forpligtet os til at bevare historiske steder, bygninger og kultur til kommende generationer.

    Listen tæller mere end 1000 punkter fra hele verden, og 10 af dem befinder sig i Det Danske Rigsfællesskab: Roskilde Domkirke, Stevns Klint, Vadehavet, Jelling Monumenterne, Christiansfeld, Kronborg Slot, parforcejagtlandskabet i Nordsjælland, Ilulissat Isfjord, Kujataa og Aasivissuit Nipisat

    Kontakt:

    Roskilde Domkirkes Verdensarvsudvalg
    Formand Jesper Kejlhof
    jesper@kejlhof.dk
    Mobil 40 72 70 67

    Roskilde Museum, museumsorganisationen ROMU
    Museumsinspektør Dorthe Godsk Larsen
    dorthegodsk@romu.dk
    Mobil 29 32 74 93

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/roskilde-fejrer-verdensarvsdag-med-sang-debat-og-domkirken-som-lysende-midtpunkt?releaseId=13663676

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **