Pressemeddelelse fra Danmarks Naturfredningsforening
Oftere og oftere bliver der fundet pesticidrester i aktive drikkevandsboringer rundtom i landet. Senest viser en
, at der for tredje år i træk bliver fundet rester af pesticider i over halvdelen af de undersøgte boringer – i 2022 er der indtil videre tale om 55,3 procent af boringerne.Men står det til danskerne, skal der slet ikke benyttes pesticider i de områder, hvorunder grundvandet dannes. Det viser en ny måling, som Epinion har foretaget for Danmarks Naturfredningsforening.
Her svarer 85 procent af de adspurgte, at de er helt enige (49%) eller enige (36%) i, at der skal indføres et forbud mod at bruge pesticider i de områder, hvor grundvandet dannes og pumpes op fra. Blot 4 procent er uenige eller meget uenige.
Den store opbakning til et forbud kommer ikke bag på Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
– Vi er over de senere år blevet opmærksomme på, hvor mange pesticidrester der egentlig findes i det grundvand, vi pumper op til drikkevand, og at det desværre står værre til end tidligere antaget. Rent drikkevand direkte fra undergrunden er noget, vi har nydt godt af i generationer, så det er ikke så underligt, at danskerne vil have stoppet brugen af pesticider, der kan sive ned og forurene det drikkevand, vores børn og børnebørn skal have glæde af i fremtiden, siger hun.
Bedre beskyttelse af indvindingsområder
Politikerne har allerede vedtaget og igangsat beskyttelse af de jorde, som ligger lige op ad drikkevandsboringerne – de såkaldte boringsnære beskyttelsesområder (BNBO).
Men fremtidens drikkevand dannes ikke kun ved boringerne. Hovedparten dannes i store områder et stykke fra boringerne – de såkaldte indvindingsområder – hvor vandet fra overfladen siver ned gennem jorden mod grundvandsmagasinerne.
Og netop disse områder er ikke beskyttet mod pesticider, kemikalier og andre miljøfarlige stoffer i dag. Derfor bør et forbud mod pesticider og kemikalier også gælde her, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
– Beskyttelsen skal selvfølgelig omfatte alle de arealer, hvor pesticider og andre stoffer kan sive ned i det grundvand, der en dag skal bruges til drikkevand. Der skal simpelthen ikke bruges pesticider på de arealer, hvorunder drikkevandet dannes. Og det er danskerne og flere af Folketingets partier heldigvis enige i, siger Maria Reumert Gjerding.
Skal ikke gentage fortidens synder
En del af de pesticidrester, der bliver fundet i drikkevandsboringerne i dag, stammer fra gamle stoffer, der ikke længere må anvendes. Det skyldes, at langt det meste grundvand, der indvindes til drikkevand i dag, er dannet for 30-50 år siden.
Men også i det øverste, unge grundvand, som med tiden vil bevæge sig ned mod drikkevandsmagasinerne og blive til fremtidens drikkevand, bliver der ofte fundet rester af pesticider – også fra godkendte midler. Tal fra grundvandsovervågningen (GRUMO) viser, at der forrige år blev fundet pesticidrester i hele 80 procent af prøverne i det øverste, yngste grundvand, og at grænseværdien her var overskredet i 45 procent.
Og i vandværksvandet bliver der også fundet godkendte stoffer, der benyttes i dag – blandt andet glyphosat og nedbrydningsproduktet AMPA, bentazon samt en række forskellige hormonmidler.
– Vi vil desværre først opleve effekten af et forbud om mange år, men det understreger ikke desto mindre behovet for, at vi straks kommer i gang med at beskytte drikkevandet ved at oprette grundvandsparker dér, hvor fremtidens drikkevand bliver dannet, siger Maria Reumert Gjerding.
_____________________________
Om målingen
Målingen er gennemført af Epinion for Danmarks Naturfredningsforening og er udarbejdet på baggrund af i alt 1.200 gennemførte interview med danskere på 18 år og derover. Interviewene er indsamlet via et onlinepanel af Epinion i perioden 14. oktober til 23. oktober 2022.
Epinion har spurgt:
Der findes rester af pesticider i over halvdelen af alle aktive drikkevandsboringer i Danmark. Det er blevet foreslået at indføre et forbud mod at bruge pesticider i de områder, hvor grundvandet i drikkevandsboringerne dannes og pumpes op. Det svarer til et areal på 200.000 hektar som enten skal omlægges til økologi, skov eller natur.
Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn?
Der skal indføres et forbud mod at bruge pesticider i de områder, hvor grundvandet dannes og pumpes op.
- Helt enig (49%)
- Enig (36%)
- Hverken enig eller uenig (9%)
- Uenig (2%)
- Meget uenig (2%)
- Ved ikke (2%)
Måling vedhæftet.
Kontakt:
Pressemedarbejder Mikkel Faartoft tlf.: 53 57 38 31 email: mikkel@dn.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/6-ud-af-7-stotter-forbud-mod-brug-af-pesticider-over-grundvandet?releaseId=13663279
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **