PRM / Pressemeddelelse på vegne af Timbuktu Fonden: Den største modtager af dansk udviklingsbistand bliver Danmark

    Pressemeddelelse fra Folkekirkens Nødhjælp

    Finansloven for 2023 står i krigens og klimaets tegn. Sådan lancerede udviklingsminister Flemming Møller Mortensen den del af finanslovsforslaget for 2023, der handler om det danske udviklingssamarbejde.

    Men det er mere dækkende at sige, at det danske udviklingssamarbejde står i danske interessers tegn, konkluderer dette års analyse.

    Engang var det klodens fattige, det danske udviklingssamarbejde først og fremmest handlede om. Sådan er det ikke længere. De seneste årtier er udviklingsbistanden – samtidig med, at den er blevet beskåret – blevet brugt til at forfølge nye og andre formål, og danske interesser er kommet til at fylde mere og mere. Den tendens slås for alvor fast med finanslovsforslaget for 2023, konkluderer Timbuktu Fondens analyse.

    3 milliarder til Danmark
    For når regeringen skal fordele udviklingsbistanden, er dét modtagerland, der står forrest i køen – Danmark. Mere end 3 milliarder kr. reserveres på forhånd til at dække udgifter i Danmark til at modtage de 50.000 flygtninge fra Ukraine, regeringen forventer vil søge til Danmark i 2022 og 2023.

    Og selv om verdens fattigste rammes langt hårdere end Danmark af COVID 19-pandemi, klimaforandringer og øgede fødevarepriser, som følge af Ukraine-krigen, så afviser regeringen at hæve udviklingsbistanden over de 0,7 pct. af BNI, som tidligere har været et absolut minimum – og som svarer til niveauet for 40 år siden.

    Danske interesser kommer først
    Og når resten af pengene skal fordeles, så er det også i stigende grad danske interesser først: Kosovo udlejer fængsler til Danmark – og får dansk udviklingsbistand.

    Rwanda samarbejder om at modtage flygtninge fra Danmark – og får dansk udviklingsbistand.

    “Danmark først” stiller skarpt på, om finanslovsforslaget for 2023 giver grund til at dele bekymringen for, om fremtidens danske udviklingssamarbejde skal handle mere om danske end klodens fattiges interesser.

    “Danmark først” udgives af Timbuktu Fonden og er skrevet af freelancejournalist Jesper Heldgaard, der i mere end 20 år har dækket udviklingssamarbejde. Den følger op på tidligere år rapporter startende med “Engang verdens bedste” til og med “Reform eller udsalg” (2021).

    ——————————

    Dette års analyse kan hentes her. Trykt version af analysen kan rekvireres
    ved henvendelse til Lena Arndal lear@dca.dk eller 2550 2132.

    KOM TIL FYRAFTENSMØDE, HVOR ANALYSEN FREMLÆGGES OG DISKUTERES
    Torsdag den 13. oktober 2020 kl. 16.30-18.30 præsenteres analysen af forfatteren, journalist Jesper Heldgaard og diskuteres og sættes i perspektiv af Anne Mette Kjær, professor ved Aarhus Universitet.

    Mødet ledes af Charlotte Harder fra Timbuktu Fondens bestyrelse og holdes hos Folkekirkens Nødhjælp, Meldahlsgade 3, København V og arrangeres i samarbejde mellem IDA Global Udvikling og Timbuktu Fonden.
    Yderligere oplysninger: Jesper Heldgaard, freelancejournalist, 2043 5818.

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/pressemeddelelse-pa-vegne-af-timbuktu-fonden-den-storste-modtager-af-dansk-udviklingsbistand-bliver-danmark?releaseId=13661744

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **