Pressemeddelelse fra Merkur Andelskasse
Det er sin sag at starte en bank. Det er nærmest umuligt for enkeltpersoner i dag, men det var heller ikke hverdag i 1982, da det, der senere skulle blive til Merkur Andelskasse, blev grundlagt om et lånt mødebord i Rådhuskælderen i Hjørring.
Merkurs stiftere havde ingen erfaring fra banksektoren, da de for 40 år siden gav sig i kast med at starte deres egen bank. I stedet for bankerfaring havde de til gengæld visionære idéer om en bedre og mere bæredygtig verden, fortæller en af stifterne og tidl. adm. dir. gennem 38 år, Lars Pehrson:
– Vi havde fra begyndelsen et ret sikkert instinkt for, at f.eks. økologisk fødevareproduktion var vejen frem. Altså, det med at hælde gift ned i grundvandet, samtidig med vi producerer vores fødevarer, er simpelthen en dårlig kombination.
De tanker var ikke hverdagskost i 80’ernes Nordjylland, men har alligevel holdt gennem alle årene og er i dag ligefrem et konkurrenceparameter, siger Merkurs adm. dir. Charlotte Skovgaard:
– Vores værdiarbejde er bygget op over mange år med en høj grad af troværdighed. Og det har en stor betydning for os i dag, hvor der er så stor konkurrence og fokus på bæredygtighed.
Blandt de tidlige kunder var Thise Mejeri, i dag en stærk, økologisk virksomhed med milliardomsætning. Men i 80’erne var mangel på finansiering ved at sætte en stopper for mejeriets økologiske planer:
– Der var ingen banker og sparekasser i lokalområdet omkring Thise, der var interesseret i at finansiere et projekt som Thise Mejeri. Men økolandmændene fandt Merkur oppe i en lille kælder i Aalborg, siger Poul J. Pedersen, Adm. Dir. Thise Mejeri og fortsætter:
– Vi kunne ikke starte uden en bank, det er simpelthen umuligt. Så Thise var ikke blevet til noget, hvis vi ikke havde fundet Merkur. Der var ikke flere banker at spørge.
Økologi, klimatiltag og social ansvarlighed på samvittigheden
Merkur troede både på økologien og den sociale ansvarlighed og har derfor mange bæredygtige erhvervseventyr på samvittigheden. På den måde har Merkur sat sine tydelige spor, fastslår bestyrelsesformand Cees Kuypers;
– Merkur har gjort en forskel, både for bankverdenen, men især også for mange danskere. Hvad enten det er deres specialuddannelse, deres madvaner, fordi de køber økologisk mad, eller om det har været fællesskaber, så har Merkur sikkert været med i noget af dette.
Merkur står i dag, efter fire årtier, som et stærkt og moderne pengeinstitut, hvor værdierne og arbejdet for en bedre verden går hånd i hånd med nutidens meget højere krav til bankerne – både fra offentligheden, myndigheder og kunder.
Det bæredygtige arbejde kommer også til at tegne Merkur i de næste 40 år, forsikrer adm. dir. Charlotte Skovgaard:
– Vi var først med økologi, vi var først med de bæredygtige investeringsprodukter, og nu kan vi se, at det er os, der går forrest med en fossilfri strategi. Vi har tænkt biodiversitet længe før, andre pengeinstitutter gjorde det, og vi er også de første – og måske også de eneste – der har en ren bæredygtig Artikel 9 investeringsportefølje. Så vi skal blive ved med at leve på det DNA. Vi vil være forrest, og det er også det, vi skal gøre i fremtiden.
Se minidokumentaren om Merkurs historie eller læs artiklerne om 40 års bæredygtig bankdrift i klodens tjeneste: www.merkur.dk/40
Pressekontakt: Kommunikations- og Pressechef Mette Offenberg, direkte tlf: 28601706,
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/40-ar-med-baeredygtig-bank?releaseId=13661268
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **