Pressemeddelelse fra FOA
Der bliver travlt på stuer og i køkkener i landets daginstitutioner, når Maddag 2022 løber af stablen 21. september. 31.538 børn deltager fordelt på i alt 327 institutioner i hele landet. Sammen skal de hylde de mange fantastiske madordninger, og sætte fokus på de mange fordele, der er ved madordninger. Madordninger er nemlig et vigtigt skridt på vejen til lighed i sundhed, da alle børn er sikret ordentlige måltider, der både er varierede og i overensstemmelse med De officielle Kostråd, der er gode for både sundhed og klima.
Det er Rådet for Sund Mad, FOA samt Kost og Ernæringsforbundet, der står bag Maddag. Årets tema er farven grøn. Temaet handler om at få lavet kreative, grønne retter men ikke mindst om at have fokus på sunde og bæredygtige retter i madordningerne.
– Madordninger har så utrolig mange gevinster. For det første er måltiderne i daginstitutionen et oplagt sted at opleve, lege med og lære om råvarer, tilberedning og madkultur. Jo mere børn ved om mad, jo større er sandsynligheden for, at de træffer bevidste og sunde valg senere i voksenlivet. Maddagen herudover en hyldest og anerkendelse af vores dygtige og engagerede medlemmer, som hver dag tilbereder sund og god mad til vores allermindste, siger Ghita Parry, formand for Kost og Ernæringsforbundet.
– Fællesspisning giver så meget mere end mætte maver. Sund og velsmagende mad i institutionerne har stor betydning for børns sundhed og trivsel. Og madordninger i daginstitutioner er et skridt på vejen til mere lighed i sundhed. Måltidsvaner og sundhedsadfærd grundlægges i barndommen, og har indflydelse i voksenlivet. Og så bidrager de fælles måltider også til at udligne sociale forskelle. Det er simpelthen en fornuftig investering, siger Pia Heidi Nielsen, sektorformand, Kost- og Servicesektoren, FOA.
Fakta
Børn får dækket op til 70 procent af deres daglige madindtag i daginstitutionen. Kilde: DTU Fødevareinstituttet.
47 procent af alle børnehaver har en madordning. Kilde: Danmarks Statistik
Madordninger er mest udbredt hovedstadsområdet. 69 procent af børn i Region Hovedstaden har frokostordning, mens det kun gælder 35 procent i Region Syddanmark, 48 procent i Region Midtjylland, 43 procent i Region Nordjylland og 31 procent i Region Sjælland. Kilde: Danmarks Statistik
Om Maddag 2022
Maddag arrangeres af Kost og Ernæringsforbundet og FOA, hvis medlemmer typisk er dem, der har ansvaret for madordningen i den enkelte institution.
Herudover deltager en projektgruppe bestående af BUPL, Rådet for Sund Mad, Landbrug & Fødevarer, FOLA – Forældrenes Landsorganisation, Komiteen for Sundhedsoplysning og Fødevarestyrelsen.
Kontakt:
Kost og Ernæringsforbundet:
Ghita Parry, formand, via pressechef: Tenna Hjortnæs: tlf. 4159 4446
FOA:
Pia Heidi Nielsen, sektorformand, Kost- og Servicesektoren: tlf 2014 9386
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/rekordmange-deltager-i-maddag?releaseId=13659146
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **