PRM / Ekspert: Lavt salær kan blive en dyr fornøjelse

    Pressemeddelelse fra home a/s

    Sætter du din bolig til salg på traditionel vis hos en ejendomsmægler, står mægleren for hele salgsprocessen, og har ansvaret for handlen.

    Som alternativ kan du hos nogle mæglere vælge ‘medsalg’, hvor du selv står for dele af salgsprocessen, fx fremvisningen af din bolig. På den måde kan du spare en del af udgiften til mægleren.

    Den tredje mulighed er selvsalg, hvor du selv står for salget og blot har en rådgiver til at klare juraen og måske give et par gode råd undervejs.

    Der er ingen klar tommelfingerregel til, hvad du skal vælge, vurderer Forbrugerrådet i sit magasin Tænk, september 2022.

    “Der er fordele og ulemper ved alle tre salgsmetoder, og der er ikke nogen af dem, som er mere rigtig end andre. Det vigtigste er at gøre sig klart, at jo mere du står for selv, jo større ansvar har du også. Du bør grundigt overveje, hvor meget du kan overskue, hvilket ansvar du vil have, og hvor meget tid du kan sætte af til bolighandel i din hverdag,” siger seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk Jakob Steenstrup til magasinet.

    Han mener, det er en god ide at undersøge alternativerne til en traditionel ejendomsmægler, hvis man har mod på at lave noget af salgsarbejdet selv, for her er der selvfølgelig penge at spare på den samlede regning for boligsalget.

    Tvivl om økonomisk fidus
    Boligøkonomisk ekspert Jørgen Munksgaard Rasmussen fra Videncentret Bolius tvivler på, at der er den store fidus ved at spare på salæret ved selv at stå for fremvisningerne, og han er endnu mere tvivlende på fordelen, hvis man tilmed også begynder at prissætte sin bolig selv.

    “For det første er det tidskrævende at arrangere fremvisninger. Og det er jo ikke bare at aftale et tidspunkt for besøget med en interesseret køber. Psykologien i at aflæse køberens signaler og den opfølgende salgsindsats hører med og kan være afgørende for et godt salg til den rigtige pris. Det er jo det, som en dygtig mægler kan,” siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

    Han fortsætter:
    ” Hvis du så også begynder at prissætte boligen selv, synes jeg slet ikke, det er en indlysende ide at spare 50.000 kroner på et mæglersalær, for hvis du ikke får den rigtige pris for boligen, kan det risikere at koste dig langt mere.”.

    Kompleksitet og ansvar overrasker mange
    I ejendomsmæglerkæden Home siger talsperson og seniorkommunikationskonsulent Henrik Hauthorn Jensen, at bolighandler uden mægler spiller en begrænset rolle i markedet og mest ses ved andelsboliger i de større byer.

    “Efter en opblomstring under Corona er selvsalg aftaget igen, i takt med at boligmarkedet er kølet af,” siger han til Tænk og fortæller, at en del af de bolighandler, der starter som selvsalg, alligevel ender hos en mægler:

    ” Vores mæglere bliver ofte kontaktet af købere og sælgere, der selv har fundet hinanden. Men når kompleksiteten og ansvaret, der er forbundet med en bolighandel, går op for parterne – og der måske opstår uenighed om nogle forhold i handlen – tager de fat i en mægler.”

    Både Forbrugerrådet Tænk og Home opfordrer til, at man indhenter uforpligtende tilbud fra flere lokale ejendomsmæglere.

    At vælge den rigtige mægler er en blanding af research og følelsen af god kemi, konstaterer Forbrugerrådets Jakob Steenstrup.


    FAKTA: Det betaler du ejendomsmægleren for
    Ejendomsmæglerens vederlag er opdelt i salær, markedsføring og udlæg – hvoraf sidstnævnte udgør de faktiske udlæg, mægleren har til forskellige dokumenter, fx restgældsoplysninger.

    På salærdelen er der fire lovpligtige ydelser, som skal fremgå:

    • Værdiansættelse af boligen
    • Beregning af salgsprovenu
    • Udarbejdelse af salgsopstilling
    • Udarbejdelse af udkast til købsaftale

    Derudover kan mægleren nævne de ydelser/ opgaver, som er aftalt med sælgeren. Det kan fx være håndtering af dokumenter (fx tilstands-og elinstallationsrapport og energimærkning), fremvisninger, åbent hus eller nøgleoverdragelse.

    Kilde: Home a/s, mæglerfaglig afdeling/Tænk

    Kontakt:

    Talsperson – presseservice & analyse Henrik Hauthorn Jensen tlf.: 2043 3514 email: hehj@home.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ekspert-lavt-salaer-kan-blive-en-dyr-fornojelse?releaseId=13658527

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **