PRM / Nu er det bevist: fisk & skaldyr med MSC-mærket kommer fra sundere fiskerier

    Pressemeddelelse fra MSC – Marine Stewardship Council

    Det videnskabelige tidsskrift Frontiers in Marine Science (www.frontiersin.org/) har offentliggjort en analyse, der sammenligner bestande, der fiskes af MSC-certificerede fiskerier og de, der fiskes uden MSC-certificering.

    Analysen dækker en bred vifte af arter; herunder tun og små pelagiske arter som sild. Sammenligningen omfatter flere geografiske områder på øst- og vestkysten af USA, Canada, Japan, Stillehavet, det sydlige Afrika og Atlanterhavet. Mens overfiskeri fortsætter med at stige globalt, hvor mere end en tredjedel (35%) af verdens fiskebestande overfisket, viser analysen, at bæredygtigt forvaltede fiskerier imødegår denne udfordring, ligesom de er mere produktive i det lange løb og dermed sikrer en vigtig kilde til proteinrige fødevarer til planetens voksende befolkning.
    Forskningen sammenligner offentlige data om 80 MSC-certificerede fiskebestande og 90 bestande, hvor fiskeriet mangler MSC-certificering. Analysen viser, at fisk, der er certificeret i henhold til MSC’s globale standard for bæredygtigt fiskeri, mere konsekvent fiskes inden for bæredygtige grænser.

    – Denne forskning viser, at når fiskerier arbejder efter bedste praksis inden for fiskeriforvaltning – som det er krævet i MSC-fiskeristandarder – kan det give bæredygtige resultater. At fremskyndefremskridtene mod at tackle overfiskeri er fortsat en presserende prioritet globalt set. Vi ved, hvordan vi løser dette problem,” siger Linnéa Engström, programdirektør for Skandinavien og Østersøregionen.

    Denne undersøgelse anvendte uafhængige, offentligt tilgængelige data og omfatter den største sammenligning af MSC-certificerede fisk og ikke-MSC-certificerede fisk til dato. MSC-programmet omfatter en række kontroller for at sikre, at fiskeriet fortsætter med at fungere bæredygtigt efter certificering.

    Note til redaktører

    1. Tidligere undersøgelser, herunder Gutierrez et al., (2012), Froese & Proelss (2012) og Optiz et al., (2016) brugte mere begrænsede datasæt.

    2. Undersøgelsen anvendte offentligt tilgængelige bestandsvurderingsdata, indsamlet af uafhængige forskere over hele verden, til at sammenligne bestande, der er målrettet mod MSC-certificerede fiskerier, med dem, der er målrettet mod ikke-MSC-fiskeri.

    3. For at bestemme status for en bestand kiggede analysen på lagerbiomasse i forhold til to nøgletal:

    · Bmsy – den biomasse, der fremkommer ved høst af bestanden ved maksimalt bæredygtigt udbytte (MSY). Bmsy betragtes af mange fiskeriforvaltere som et “målniveau”.

    · Blim – det referencepunkt for biomasse, der anvendes til at afgøre, om en bestand er ved at blive forringet og derfor overfisket. Blim betragtes som en nedre grænse, der skal undgås.

    Hjemmeside: www.msc.org/dk

    Kontakt:

    Presse, Kommunikations og Marketing Manager, Danmark Alexander Worziger tlf.: +45 53694007 email: alexander.worziger@msc.org

    Kommunikationschef, Baltic Sea Region & Scandinavia Kim Rydeheim tlf.: +46 703978847 email: kim.rydeheim@msc.org

    Programdirektør, Skandinavien og Østersøregionen Linnea Engström tlf.: +46 707 333 806 email: linnea.engstrom@msc.org

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/nu-er-det-bevist-fisk-skaldyr-med-msc-maerket-kommer-fra-sundere-fiskerier?releaseId=13658101

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **