PRM / Dansk Metal med 9 anbefalinger: Erhvervsskolerne skal have 2 mia. kr. – finansiering kommer fra SU

    Pressemeddelelse fra Dansk Metal

    De to milliarder kroner skal tages fra SU’en for kandidatstuderende, der i stedet skal have mulighed for optage lån og arbejde mere ved siden af studierne.

    Sådan lyder ét af Dansk Metals ni forslag og anbefalinger, der skal sikre, at Danmark har den nødvendige arbejdskraft til at nå de grønne klimamål, som politikerne har forpligtet sig til.

    – Det er drastiske, men helt nødvendige tiltag, siger Claus Jensen, forbundsformand i Dansk Metal.

    Mangel på arbejdskraft er historisk stor

    Smede, mekanikere, industriteknikere, detailuddannede, elektrikere og tømrere. Uddannelserne udgør toppen af de faglærte profiler, der skal bruges til at komme i mål med den grønne omstilling. Det viser en analyse fra Industriens Uddannelser fra juni, hvor COWI har set nærmere på, hvilke kompetencer, der er kritiske for den grønne omstilling.

    Det er blandt andre dygtige faglærte smede, industriteknikere og køleteknikere, der skal producere vindmøller, varmepumper og alle de øvrige maskiner og installationer, som fysisk udgør den grønne omstilling.

    – Politikerne skal tage hårdere fat, hvis vi skal lykkes med de grønne målsætninger. Ellers står vi pludselig og mangler dygtige faglærte til at føre ambitionerne ud i livet, siger formand i Dansk Metal, Claus Jensen og forsætter:

    – Der er mange gode planer og intentioner, men sandheden er jo, at det slet ikke kan lade sig gøre at lave den grønne omstilling i Danmark, hvis vi ikke får mange flere faglærte. Så bliver den ikke til noget.

    Alene i industrien kommer der til at mangle 116.000 faglærte i 2030, hvis Danmarks skal reducere CO2-udledningen med 70 procent. Og det bliver endnu flere i fremtiden. En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at den grønne omstilling kræver 745.000 årsværk i 2050, hvoraf faglært arbejdskraft udgør 40 procent.

    Unge skal ikke vælge gymnasiet, hvis Danmark skal nå klimamål

    Tallene taler også for, at man bør se på, hvor mange der skal have lov til at gå i gymnasiet. Dansk Metal anbefaler, at 30 procent af en årgang bør tage deres ungdomsuddannelse på en erhvervsskole. I dag er det 20 procent. Det kan fx være ved at se på, hvor mange, der kan blive optaget på en gymnasial uddannelse.

    – Vi skal have modet til at lede de unge mennesker derhen, hvor samfundet har behov for dem. Vi har bildt os ind, at al uddannelse er god uddannelse, men hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling, så er en faglært uddannelse i mange tilfælde bedre end en tur på gymnasiet, siger formand Claus Jensen.

    Kontakt:

    Lars Dinesen email: ladi@danskmetal.dk

    Pressekontakt: Lars Dinesen – Telefon: 2497 4609

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/dansk-metal-med-9-anbefalinger-erhvervsskolerne-skal-have-2-mia-kr-finansiering-kommer-fra-su?releaseId=13657458

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **