PRM / Madkultur er det nye tema på bibliotekerne i Næstved

    Pressemeddelelse fra Næstved Bibliotek og Borgerservice

    Vores kostvaner, vores tanker om maden og vores måder at samles om måltiderne på, spiller en stor rolle for vores identitet og sociale fællesskaber. Lige fra den fælles hverdags-aftensmad i familien over frokostpausen med kollegerne til de dybt ritualiserede, traditionsrige måltider, vi indtager juleaften og nytårsaften.

    Du er, hvad du spiser – hvem er du?

    Det fylder meget i den offentlige debat, hvad vi spiser. Og det sætter tankerne i gang hos den enkelte. Hvor store klimahensyn bør du f.eks. tage ved at spise mindre kød og mere grønt? Sætter præfabrikeret mad din sundhed over styr? Synes du, at børnehaver og skolekøkkener skal underlægges krav om at servere frikadeller? Er de gode, dybe samtaler over aftensmaden under pres i en tid med stress og jag? Vil en særlig ‘dansk’ madkultur langsomt uddø i takt med at retter fra andre lande vinder indpas? Og giver det overhovedet mening at tale om særlig ‘dansk’ mad?

    Glæd dig – dét har du i vente

    Vi vil med vores tema supplere de tørre tal og dine egne tanker om og oplevelser med mad via forskellige nuancer og indfaldsvinkler. Vi håber derfor du vil læse med og ikke mindst være med, når vi over den næste tid siger ‘velbekomme’ og serverer en række refleksioner over vores forhold til mad, både online og til fysiske arrangementer på bibliotekerne. Følg med på Facebook, Instagram og hjemmesiden, hvor vi løbende annoncerer de forskellige indslag.

    ‘Er du, hvad du spiser?’ – udstilling om dansk madkultur
    I juli og august måned har vi en udstilling om dansk madkultur i X-rummet på Næstved Bibliotek. Hvilke retter opfattes som typisk danske og kan man overhovedet tale om en særlig dansk madkultur? Og hvilke tendenser vil mon præge vores måltider i tiden, der kommer?

    Halløj i køkkenet med det litterære kageshow
    I starten af skolernes sommerferie kan børn i 9-12-års alderen deltage i vores skøre kagebagningskonkurrence, som er den 6. juli. Vi skal have det sjovt med quiz, skøre benspænd og dyst i kreative kage-færdigheder.

    Tre x fællesspisning på B-Spis
    Kom til tre aftener på B-Spis i madkulturens tegn, hvor gourmetmad stimulerer smagsløgene og kultur sætter hjernecellerne i sving.
    Den 12. juli byder B-Spis’ kokke på en udsøgt smagsoplevelse, mens kulturformidler Lea Anna Petersen læser højt fra tre forskellige tekster.
    Den 23. august kan maden nydes under et oplæg fra Ph.d. i dansk Casper Thrane, der i mange år har forsket i måltidets betydning i litteraturen. Få smagsprøver fra udvalgte værker og en snak om det bedste litterære måltid.
    Den 20. september er der oplæg med Postdoc Marijke Hielkema om, hvorfor og hvordan vi bør ændre vores madvaner. Aftenen ret, som er vegetarisk, matcher oplægget.

    Bøger & bålmad
    Den 25. august inviteres til vild mad og vild litteratur i flammernes skær i Fuglely naturbase i Fuglebjerg. Naturvejleder Christian Peter Mørkehøj Hansen laver et varmt måltid af naturens vilde planter, mens kulturformidler Lea Anna Petersen læser højt fra et litterært værk.

    Bingo med bid i
    Den 6. september kombinerer vi bingo og litteratur på bibliotekerne i Fuglebjerg og Korskilde. Der læses højt fra udvalgte tekster, der alle kredser om mad. Imens lytter deltagerne godt efter og markerer de oplæste ord på deres udleverede bingoplade. Der er præmier på højkant.

    Kage på sønderjysk manér
    Den 17. september byder vi på Sønderjysk Kageborg og højtlæsning for de 0-9-årige. Et must for alle børn med en sød tand og et blødt punkt for gode historier.

    Spis som en viking
    Den 20. september lever vi os ind i vikingetiden i Vikingehytten på Dybsø Naturskole. Naturvejleder Lars Walsted Christoffersen fortæller om livet som viking, myter, nordisk mytologi og om vikingernes madvaner. Vi laver aftensmaden sammen, bl.a. brød med vilde urter og en gryderet inspireret af vikingernes kost. Kulturformidlerne Vibeke og Jens læser et par vikingehistorier højt.

    Gastronomi i litteraturen
    Den 29. september er der foredrag med forfatter og præst Kristian Ditlev Jensen om forholdet mellem mad og skønlitteratur. I foredraget vil han causere over mad og litteratur og få vores mundvand til at løbe og læselysten til at sprudle.

    Følg med på vores hjemmeside, Facebook og Instagram, når vi løbende dykker ned i madkulturen.

    Vedr. billeder: Hermed gives tilladelse til at bruge vedhæftede billeder redaktionelt.

    Faktaboks: Den seneste kortlægning af danskernes madforbrug viser f.eks., at forbruget af “Take Away” stiger på bekostning af at lave mad fra bunden. Samtidig springer stadigt flere af os morgenmaden eller frokosten over – men aftensmaden er fortsat hellig for de fleste. Den består i danskernes øjne som dagens vigtigste, og faste, hovedmåltid. 9 ud af 10 aftensmåltider spises hjemme og oftest ved spisebordet frem for foran TV’et. Madkulturens seneste undersøgelse fra december 2021 tyder på, at vi sætter endnu større pris på fællesskabet ved et måltid end før. Dét til trods, så spiser ca. en fjerdedel af os stadigvæk alene på en typisk aften.

    Kontakt:

    Kulturformidler Kristoffer Tarp Juul tlf.: 55884131 email: ktajuu@naestved.dk

    Bibliotekar Vibeke Sølling tlf.: 5588 4123 email: visje@naestved.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/madkultur-er-det-nye-tema-pa-bibliotekerne-i-naestved?releaseId=13654083

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **