Pressemeddelelse fra Det Danske Filminstitut
Dansk dokumentarfilm står stærkt, både herhjemme og internationalt. Virkeligheden fortalt på film optager os, og Filminstituttets publikumsundersøgelser viser, at kun krimigenren overgår dokumentaren i popularitet, når der streames film derhjemme.
Men mens nutidens 20-30-årige har en rigdom af virkelighedsbilleder fra deres opvækst lige ved hånden, er flertallet af den danske befolkning afskåret fra at se filmdokumentarisme fra den tid, hvor deres barn- og ungdom blev til voksenliv i Danmark. De fleste danske dokumentarfilm fra 1960-90 eksisterer kun som utilgængeligt analogt materiale.
Det bliver der nu rådet bod på. Hen over de næste fire år vil 700 af de bedste værker fra perioden blive digitaliseret og formidlet i Danmark og resten af Norden. Den ekstraordinære indsats skal sikre udbredelsen af filmfortællinger fra en skelsættende periode i dansk dokumentarfilms historie, der ellers ville være gemt og glemt for eftertiden.
‘Danmark på film’ i nordisk perspektiv
Siden etableringen af Filminstituttets streamingsite for historiske dokumentarfilm, ‘Danmark på film’, i 2015 er der lagt over 2000 film online, og brugertallet er støt stigende.
Grønland og Island er allerede koblet på, og med det nye projekt videreudvikles sitet til et ‘Norden på film’, hvor også svenske og norske filmarkiver kan tilgængeliggøre deres dokumentarfilmarv og bidrage til en stærkere fælles nordisk kulturforståelse. Hvordan har skandinaviske filmkunstnere gennem tiden formet deres virkelighedsfortællinger, og hvordan har de respektive landes dokumentarer forholdt sig til emner som atomkraft, ligestilling, indvandring, miljøspørgsmål og generationskløfter?
Direktør for Filminstituttet Claus Ladegaard siger:
“Som kilder til en mangfoldig, let formidlet oplevelse og forståelse af samfundsudviklingen det sidste halve århundrede er dokumentarfilmen uden sidestykke. De kan give et umiddelbart indblik i, hvem vi var, hvad der optog tidligere generationer, hvordan vi har opbygget vores samfund, og hvad vores nutid er rundet af. På den måde er dette projekt i særklasse relevant som løftestang for Filminstituttets ambition inden for filmformidling: Det handler om historiebevidsthed, om at stimulere dialog og debat, om skabelsen af en fælles fortolkningshorisont.”
Økonomi
Projektet er muliggjort med støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinus Fonden, der hver især har bidraget med 5 mio. kr. til digitalisering og formidling af de udvalgte film. Herudover har A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal bevilget 3,5 mio. kr. til etablering af en ny nordisk webportal for danske, svenske og norske dokumentarfilm, som skal fremme samhørigheden i Norden og sikre international eksponering. Filminstituttets egenfinansiering udgør 6,1 mio. kr.
Projektet indledes i januar 2023 og vil blive løftet i samarbejde med Nasjonalbiblioteket i Oslo og Svenska Filmarkivet i Stockholm.
Kriterier for udvælgelse
Der skal digitaliseres 700 film ud af i alt 3000 film fra perioden 1960-90. Udvælgelsen sker ud fra tre overordnede kriterier:
- Nutidig relevans: film om aktuelle emner, som optager store befolkningsgrupper.
- Kunstnerisk kvalitet: prisbelønnede film og værker af anerkendte filmskabere af begge køn.
- Mangfoldighed: film, hvis temaer geografisk og demografisk er landsdækkende og relateret til en stor variation af emner og befolkningsgrupper.
1960’ernes nybrud – nye fortællinger, nye stemmer
Den ældre dokumentarisme fra før 1960 er i et vist omfang digitaliseret og formidlet for ekstraordinære finanslovbevillinger siden 2015. Disse film udgør en vigtig kilde til den første halvdel af det 20. århundredes danmarkshistorie.
Men fra 1960 forandres den danske dokumentarfilm, og den moderne dokumentargenre opstår. Den er båret af stærke fortællere som Jon Bang Carlsen, Jørgen Leth og Jytte Rex, der gør op med datidens autoritative fortællestil. De lader nye stemmer komme til orde og portrætterer hverdagen. Både det kritiske og det poetisk eksperimenterende skærpes, og dansk dokumentarfilm sætter fokus på det samfundsmæssigt og kunstnerisk engagerende.
Kontakt:
Forskningsleder Lars-Martin Sørensen tlf.: +45 3374 3574 email: larss@dfi.dk
Kommunikationschef Eva Hein tlf.: +45 3374 3610 email: evah@dfi.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/filminstituttet-sosaetter-nyt-storstilet-digitaliserings–og-formidlingsprojekt-med-fokus-pa-dokumentarfilm-fra-perioden-1960-1990?releaseId=13652480
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **