PRM / Lysets mester modtager Skandinaviens største arkitekturpris

    Pressemeddelelse fra Nykredits Fond

    Med sin eftertænksomme og følsomme tilgang til sit arbejde har lysdesigner Jesper Kongshaug – kendt som Lysets mester – blandt andet sat Tivoli, KB Hallen, Den Blå Planet, Amager Bakke, Operaen, Skuespilhuset og Højbro Plads i rampelyset – bogstavelig talt. Og særligt lys er for Jesper Kongshaug helt afgørende for det liv, vi ser, oplever og er en del af i de byrum og bygninger, hvor vi færdes.

    “Lys har en vigtig indvirkning på vores følelser og adfærd. Lys kan åbne en plads og skabe rum for liv – eller i værste fald efterlade den tom.” siger han, og minder om, at den langsomme ændring fra dagslys til mørke betyder, at vi især i Norden er gode til at iagttage denne overgang. “Herhjemme kan vi ikke få nok af lyset, fordi vi ikke har så meget af det. Nordiske arkitekter har et ubesværet forhold til lyset, og de tænker det ind i arkitekturen – både bevidst og ubevidst.”

    Det er netop ekspertisen i at bruge lyset på den rette måde, som er grunden til, at Jesper er anerkendt herhjemme såvel som i udlandet. I 2013 satte han lys på JF Kennedy Center i Washington DC, hvilket gjorde skaberne bag hitserien House of Cards så begejstrede, at hans belysning af bygningen efterfølgende kom til at indgå i introen til serien.

    Han har ligeledes undervist på Stanford Universitet i USA og i Peking, Shanghai, Hong Kong, Prag, Stockholm, Oslo mv. Herhjemme er Jesper Kongshaug adjungeret professor på Kolding Designskole og hans foredrag om lys og mørke er efterspurgt flere steder. Ligeledes er han engageret formand for Københavns Lysfestival, der afvikles hver februar i hele København.

    For Jesper Kongshaug er lyset meget mere end et arbejde, det er en passion, hvor den kunstneriske proces og den konkrete virkelighed går op i en højere enhed. “Selv om det ofte er en del af en kunstnerisk proces, når jeg skaber belysningsløsninger, er det ikke bare et udtryk for fri fantasi, men noget der skal fungere i praksis”.

    Jesper Kongshaug modtager Nykredits Fonds Arkitekturpris 2022 på 500.000 kroner netop for sin passion og for sit beundringsværdige virke i både indland og udland.

    Fakta:

    Nykredits Fonds Arkitekturpriser uddeles onsdag den 18. maj klokken 16:30-19:00 i Glaskuben på Kalvebod 1-3 i København. Der uddeles i alt tre priser.

    Modtagerne af Nykredits Fonds Arkitekturpriser 2022 er:

    • Arkitekturprisen, 500.000 kr.: Jesper Kongshaug
    • Bæredygtighedsprisen, 250.000 kr.: Tue Hesselberg Foged, Sinus Lynge, Kasper Benjamin Reimer Bjørkskov, Daniel Philip Venboer
    • Motivationsprisen, 250.000 kr.: Anders Lind og Thomas Tilinius

    Priserne uddeles onsdag den 18. maj kl. 16:30-19:00 i Glaskuben på Kalvebod Brygge 1-3 i København.


    Nykredits Fond uddeler hvert år Skandinaviens største arkitekturpris. Prisen gives til en eller flere arkitekter, som – personligt eller gennem deres værker – har gjort noget særligt for byggeriet. Nykredits Fond har uddelt prisen siden 1987. Det er bestyrelsen i Nykredits Fond, der vælger modtageren på baggrund af en indstilling fra et fagkyndigt prisudvalg. Læs mere om Nykredits Fonds Arkitekturpriser her: www.nykreditsfond.dk/arkitekturpris

    Nykredits Fonds bestyrelse:

    • Michael Demsitz (formand)
    • Preben Sunke (næstformand)
    • Benny Kirkegaard (medlem)
    • Inge Sand (medlem)
    • Lotte Eskesen (medlem)
    • Michael Kaas-Andersen (medlem)


    Prisudvalget:

    • Dan Cornelius, Arkitekt MAA, Partner, Medindehaver af Cornelius Vöge
    • Marianne Levinsen, Arkitekt MAA, Marianne Levinsen Landskab ApS
    • Signe Cold, Arkitekt MAA, direktør Entasis A/S
    • Kasper Guldager Jensen, Arkitekt MAA, Co-Founder, Home.Earth

    Kontakt:

    Kommunikationsmedarbejder Laura Havlit email: LHAV@forenetkredit.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/lysets-mester-modtager-skandinaviens-storste-arkitekturpris?releaseId=13651540

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **