PRM / Aktivister blokerer Transportministeriet og kræver projekt Lynetteholm sat på pause

  Pressemeddelelse fra Klimabevægelsen i Danmark

  Mere end 100 aktivister fra blandt andet Den Grønne Ungdomsbevægelse har i dag blokeret indgangene til Transportministeriet i protest over Lynetteholm. Flere hundrede demonstranter var i anledning af dagens samråd mødt op foran Folketinget for at vise deres modstand mod projektet. Samrådet sluttede med meldingen om at fase 2 af projektet muligvis sættes på pause. Aktivisterne understreger med blokaden behovet for at hele projektet sættes på pause, og ikke kun med delvise lappeløsninger.

  Den Grønne Ungdomsbevægelse mener at Lynetteholm som helhed bør sættes på pause. Kravet begrundes med, at den seneste tids afsløringer om blandt andet miljøkonsekvenser og inddragelse af nabolande har skabt stor tvivl om tilliden til projektet:

  Vi har som demokratiske borgere gjort alt hvad vi kunne for at påvirke processen om Lynetteholm; holdt konference, været til møder med utallige politikere, kørt informationskampagne og lavet demonstrationer. Alvoren er ikke sivet ind. Vi vil ikke ignoreres mere – siger Andreas Stokkendal, aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse.

  Manglende ansvar fra ministre

  Dagens aktioner sker som reaktion på den seneste tids afsløringer, der har skabt usikkerhed om projektets troværdighed. Siden DRs første afsløringer om brevet fra den svenske miljøminister i marts er ansvaret for håndteringen af projektet blevet kastet rundt mellem transportminister Trine Bramsen og miljøminister Lea Wermelin. Begge refererer til By&Havn, der er bygherre bag projektet.

  At blive ved med at sende den varme kartoffel rundt mellem forskellige ministre og offentlige selskaber kan ikke blive ved. Hvor mange flere skeletter skal ud af skabet, før projektet bliver sat på pause? Det er derfor, vi blokerer Transportministeriet i dag. Vi gør det ikke for at forhindre embedsfolk i at komme på arbejde, men for at gøre det umuligt for Trine Bramsen at ignorere vores krav om at sætte hele projektet på pause. – siger Andreas Stokkendal

  Foreningen Klimabevægelsen i Danmark har stævnet Transportministeriet og By&Havn, og afventer på nuværende tidspunkt en afgørelse fra landsretten om sagen tages op. Hvis landsretten accepterer retssagen, vil den manglende inddragelse af Østersølandene blive et centralt omdrejningspunkt.

  Trine Bramsen var måske ikke transportminister da projektet gik i gang, men nu er det hendes ministerpost, og hun skal derfor tage ansvar for katastrofeøen. Lynetteholm er et symptom på det verdenssyn der har ledt os til randen af klima- og biodiversitetskollaps. Vi skal turde at tænke anderledes. Vi kræver at Trine Bramsen tager ansvar, og øjeblikkeligt sætter HELE projektet på pause. – siger Jeppe Svan Sørensen, aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse.

  Kontakt:

  Aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse Andreas Stokkendal tlf.: +45 2972 8106

  Aktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse Jeppe Svan Sørensen tlf.: +45 6017 0434 email: jeppesvan@gmail.com

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/aktivister-blokerer-transportministeriet-og-kraever-projekt-lynetteholm-sat-pa-pause?releaseId=13651150

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **