PRM / Ligblomsten blomstrer – og lugter – igen

    Pressemeddelelse fra Statens Naturhistoriske Museum

    I naturen kan der gå op til 15 år mellem Amorphophallus titanum blomstrer, men i Palmehusets beskyttende omgivelser – og dygtige gartneres kyndige hænder – blomstrer den hvert 2. år. Og hver gang står Botanisk Haves gæster i lange køer for at opleve den særprægede plantes kortvarige blomstring. For det tager ikke meget mere end et par døgn, før planten langsomt begynder at kollapse og visne.

    Amorphophallus titanum er mest kendt for sin kolossale blomsterstand og ikke mindst sin kraftige ådsellugt. Stanken har ført til, at planten i udlandet også omtales som “corpse flower” (ligblomst), fordi den lugter af råddent kød. Den kraftige lugt lokker insekter til, og deres aktivitet i blomsterstanden fører måske til en bestøvning, og lykkes det bliver blomsterstanden besat med kirsebærstore, orangerøde bær, der forhåbentlig bliver til nye planter.

    Amorphophallus titanum stammer fra Sumatras tropiske lavlandsregnskove. Her er arten truet ligesom rigtig mange andre planter og dyr på grund af blandt andet skovrydning, der skal gøre plads til nye plantager med oliepalmer. Arbejdet med at passe Amorphophallus titanum og alle de andre arter vi har her i Botaniske Have, er derfor rigtig vigtig i forhold til bevaringen af verdens plantebiodiversitet for eftertiden, fortæller Louise Isager Ahl, botaniker og postdoc på Statens Naturhistoriske Museum.

    Hvis alt går efter “planen”, åbner blomsterstanden sig på et eller andet tidspunkt i løbet af torsdag den 12. maj, eller dagene derefter. Læs mere om Amorphophallus her eller abonnér på museets nyhedsbrev og få seneste nyt om blomstringen.

    Fakta
    Amorphophallus titanum vokser kun i Sumatras tropiske regnskove, som er et af verdens vigtigste ‘biodiversitet hotspot’ med et stort antal arter, som kun lever her. Derfor er mange af dem også truede arter, som for eksempel orangutang, det berømte Sumatra-næsehorn, og en særlig underart af asiatiske elefanter. De truede dyrearter lever side om side med over 450 fuglearter og mere end 15.000 forskellige arter planter i området.

    Kontakt:

    PR- og pressemedarbejder Bent Bøkman email: bent.boekman@snm.ku.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ligblomsten-blomstrer—og-lugter—igen?releaseId=13650884

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **