PRM / Næsten 400 ukrainske flygtninge er kommet til Esbjerg Kommune

    Pressemeddelelse fra Esbjerg Kommune

    De første 64 ukrainske flygtninge er allerede flyttet midlertidigt ind i lejlighederne på det tidligere Strandby Plejecenter midt i Esbjerg. Det har været muligt, da der blev klargjort 30 isolations boliger med eget bad under Covid-19.

    Med nye flygtninge, der kommer til kommunen næsten hver dag, så er der ikke permanente boliger nok, og derfor er der et øget behov for flere midlertidige boliger.

    “Det er vores forpligtelse som kommune at sikre, at der er boliger til alle, og derfor har byrådet i dag godkendt en bevilling på 2,8 millioner kroner, så der kan etableres yderligere 38 familie lejligheder på Strandby og 21 på Strandgården i Hjerting,” fortæller borgmester Jesper Frost Rasmussen.

    Pengene skal bruges til at tilpasse lejlighederne, så de nu kan rumme en familie med børn. Med bevillingen vil der være 89 midlertidige lejligheder til rådighed i Esbjerg Kommune.

    En større indsats

    Boligplaceringen er kun én brik i den store indsats, som Esbjerg Kommune har sat i værk for at hjælpe de mange ukrainske flygtninge.

    “Vi har nedsat en særlig gruppe på tværs af alle forvaltninger for at sikre, at hjælpen kommer hurtigst muligt. Vi har utrolig mange gode samarbejdspartnere, også eksterne. Sammen har vi allerede rigtig mange gode tilbud til de ukrainske flygtninge,” fortæller Lise Willer, direktør for Borger & Arbejdsmarked.

    Omkring 230 ukrainere har fået ophold på særloven i Esbjerg Kommune, og dem arbejder Jobcentret og Tilflytterservice på at finde både bolig og arbejde til.

    Herudover er ca. 160 ukrainere indlogeret hos private værter rundt i hele kommunen, mens de afventer afklaring i forhold til både permanent bolig og opholdstilladelse.

    De første børn 27 børn er indskrevet i skole, mens yderligere 49 er på vej.

    Ukrainsk hjælp

    Tilflytterservice tager sig af de mange personlige henvendelser fra de ukrainske flygtninge og de danske værter. Der er ansat to ukrainske medarbejdere til at hjælpe med sprogbarriererne for at sikre, at ukrainerne får den bedst mulige hjælp.

    Tilflytterservice holder også flere workshops, hvor de blandt andet lærer ukrainerne om det digitale danske system med fx E-Boks, Nem-ID og MitID.

    “Danmark er et utrolig digitaliseret land, så derfor er der brug for hjælp til, hvordan det hele fungerer. Vi har også workshops om vores skolesystem, SFO og børnepasning. I Ukraine har de fx tre års barselsorlov, så det er lidt anderledes for dem at komme her til Danmark, hvor vi har vuggestuer og dagplejer. Men de er meget taknemmelige for al den hjælp, de får,” fortæller bosætningskoordinator Pia Enemark.

    FAKTA
    Ukrainere på vej til Esbjerg Kommune

    Der er indgivet 23.086 ansøgninger efter særloven. 5.423 ukrainerne har fået midlertidig opholdstilladelse i Danmark. Det betyder, at Esbjerg Kommune indenfor en kort periode forventes at modtage samlet set mere end 450 ukrainere.

    Kilde: Udlændingestyrelsen den 20. april 2022.

    Kontakt:

    Jesper Frost Rasmussen, borgmester, 27241800, mail: jesra@esbjerg.dk

    Lise Willer, direktør, Borger & Arbejdsmarked, mobil: 29644753 mail: lipw@esbjerg.dk

    Pia Enemark, bosætningskoordinator, Tilflytterservice, mobil: 20473206, mail: piene@esbjerg.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/naesten-400-ukrainske-flygtninge-er-kommet-til-esbjerg-kommune?releaseId=13650308

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **