Pressemeddelelse fra Haveselskabet
– I det første forår med corona søgte mange ud i haven og fandt glæde i at få jord under neglene. De opdagede, at haven slet ikke er farlig eller svær – at alt ikke behøver at være “rigtigt” eller se ud på en bestemt måde derude, og de fandt en ro ved at være i haven. Her to år efter kan vi se, at interessen i den grad holder ved, siger Bente Yde Enert, kommunikationschef i Haveselskabet.
Haveselskabet arbejder som landsdækkende forening for at udbrede viden om haven og skabe fællesskab mellem haveejerne. At den summende aktivitet fortsætter i haven, selv om der er udsigt til et forår uden coronarestriktioner, mærkes især på den stadige tilstrømning af nye medlemmer og i aktivitetskalenderen, hvor flere søger foredrag om køkkenhave og drivhus og melder sig til workshops om podning af frugttræer eller skærehaveskole for at lære at dyrke snitblomster og binde smukke buketter. Det er meget tydeligt at der er kommet nye havetyper til, bl.a. en generation, der er født digitale.
Haven skal være intelligent – så vi har tid til at nyde den
Gardena, der i mere end 60 år har produceret redskaber til haveejere over hele verden har under corona haft to rekordår. Også her oplever man, at der er flere, der går i haven – også nye generationer. Heller ikke her tyder noget på, at haveejerne sætter farten ned i år.
– Selv om samfundet er åbent igen, holder interessen for haven ved, men vores tid er mere knap, og det får efterspørgslen på “smarte” haveløsninger som robotplæneklippere og digitale vandingsløsninger til at stige. Mange har fået øjnene op for haven under corona, men corona har også fået mange til at se haven med nye øjne. Den skal både bruges til at slappe af i, og der skal være tid til at nyde blomster og planter, og derfor ser vi stigende efterspørgsel på smarte løsninger til pligtopgaver og tidskrævende arbejde, siger Nick Rasmussen, marketing manager i Gardena.
Ifølge Nick Rasmussen vil danskerne gerne arbejde intelligent med haven og samtidig tage hensyn til miljø og biodiversitet.
– Haveejerne stiller større og større krav om bæredygtige løsninger, og det tvinger os til at være innovative. For vores vedkommende har det for eksempel ført til udviklingen af en robotplæneklipper, der arbejder med såkaldte “sikre zoner”, som plæneklipperen styrer uden om, så området kan vokse vildt og uforstyrret, forklarer han.
Eventyrlysten lever i haven
Mange af de nye løsninger og det haveliv, som trækker i danskerne, kan opleves, når Haveselskabet til sommer afholder Cph Garden. Haveshowet er det største af sin slags i Danmark og her kan man både opleve de nyeste tendenser og komme i dybden med alle nicher af havelivet fra roser over køkkenhave til biodiversitet, smukke showhaver og et stort foredragsprogram.
– I år inviterer vi for tredje gang til Cph Garden, og med den voksende interesse for havelivet og den rivende udvikling, der er i branchen og rundt om i de danske haver, er det kun blevet endnu mere relevant at samle dygtige fagfolk fra ind- og udland så vi sammen kan dele og få nye ideer til, hvordan vi kan indrette os i haven. For det er helt tydeligt, at der er en enorm eventyrlyst og iver efter at prøve nyt af i haven i disse år, siger Bente Yde Enert.
“Det er bare beroligende at være derude”
Trine Munkemose fra Amager er en af de mange haveejere, der fik meget mere tid til haven under corona. Hun meldte sig til Haveselskabets skærehaveskole sidste år og tager med igen i år, ligesom hun har købt billet til Cph Garden for at opleve alt det nye, der rører sig i haveverdenen.
– På sidste Cph Garden var der et nyt spændende vandingssystem, som jeg desværre ikke fik gjort noget ved. Nu er jeg nysgerrig efter at se, om det er der igen. Ikke fordi jeg så går hjem og bygger hele haven om, men måske kan jeg lære af det og se muligheder for min egen have i det. Jeg får meget mere ud af at gå rundt og røre og dufte og føle, end ved at sidde hjemme bag skærmen og søge efter en særlig løsning, siger Trine Munkemose.
Hun har en siveslange i haven, som hun overvejer at få en timer på, så den vander mere jævnt og vandbesparende – og når haven har mest brug for det, i stedet for når hun tilfældigvis har tid til det. Men hun har også masser af andre projekter i gang i sin have, som hun har haft i seks år.
– Corona lærte mig at geare ned og tage mig tid til at nyde. Jeg har et drivhus, som jeg ikke altid dyrker noget i, men mest bruger til at sidde og nyde haven. Jeg prøver en masse af og ser, hvad der virker. Det er også derfor, jeg kastede mig over at dyrke skærehave, og den kommer jeg helt sikkert til at fortsætte med, for den kan jeg sagtens passe, når jeg kommer hjem fra arbejde om aftenen. Jeg elsker at være i haven og passe blomsterne og hive i lidt ukrudt. Ikke fordi det hele skal stå knivskarpt, men det er bare beroligende at være derude, siger Trine Munkemose.
Cph Garden arrangeres af Haveselskabet og præsenteres i samarbejde med Gardena. Det foregår den 30. juni-3. juli i Ballerup, og programmet indeholder bl.a. mere end 100 forskellige foredrag, 8 showhaver skabt af førende havedesignere samt forskellige haveoplevelser og stande. Læs mere på Cphgarden.dk.
Kontakt:
Presse- og kommunikationschef Bente Yde Enert tlf.: 40 40 24 20 email: be@haveselskabet.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/haven-traekker-stadig-flere-udenfor?releaseId=13648450
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **