Pressemeddelelse fra Bellagroup A/S
Nu ville jeg, hvis jeg var jer, læse bøger om Ukraine. (…) Tiden er kommet til at få kendskab til Ukraines historie og kultur, til de ukrainske indbyggere af forskellig nationalitet, deres liv og tanker, deres drømme, hvis virkeliggørelse også afhænger af jer, europæiske borgere, og den demokratiske verden.
– Andrej Kurkov
Krig i Europa? Indtil for nylig virkede det nærmest utænkeligt, som en historisk foreteelse. I dag er det en grusom realitet, vi følger fra dag til dag, time til time. Men hvordan kan vi forstå krigen? Dens rødder og grundlag? De mennesker, der lider; den kultur, som er under angreb; det land, der er blevet invaderet? Og alt det, Ukraine er ud over krig og konflikt?
Første hovednavn på plads i nyt, ukrainsk særprogram:
På
mener vi, at litteraturen er et godt sted at begynde. Litterære værker kan formidle nuancer og gråzoner, levendegøre den enkelte skæbne og de små, såre menneskelige fortællinger, men samtidig bearbejde den kollektive erindring og gennemlyse de store historiske sammenhænge.Derfor vil vi på årets Bogforum præsentere et ukrainsk særprogram. Det fulde program offentliggøres senere på året. Ét navn er dog allerede på plads: Den internationalt anerkendte, russiskskrivende ukrainske forfatter, Andrej Kurkov (f. 1961 i Skt. Petersborg).
I The Guardian er Kurkov meget rammende blevet beskrevet som “en moderne Bulgakov… en ukrainsk Murakami”. Inden han debuterede som romanforfatter, to uger før Sovjetunionens sammenbrud, studerede han også japansk. Sammenligningen berettiges dog i endnu større grad af værkernes høje litterære kvalitet, Kurkovs letflydende stil og smittende fortælleglæde. Dertil kommer hans særlige blik på den postsovjetisk virkelighed; et kritisk, surrealistisk og melankolsk blik præget af en solid portion sort humor.
En kilde til konfliktfyldte vidnesbyrd – nu er han selv på flugt fra krigen:
Kurkov brød i starten af årtusindet internationalt igennem med Døden og en pingvin, en Kyiv-baseret roman om en pingvin, der hyres til mafiabegravelser. Foreløbig er hans værker blevet oversat til 37 sprog og publiceret i 65 lande. På dansk er blandt andet udkommet Den ukrainske dagbog (2016), hvor Kurkov beretter om de pro-vestlige Maidan-demonstrationer i 2013 og 2014, som bl.a førte til den russiske annektering af den ukrainske halvø Krim og kamphandlingerne i Donbas i det østlige Ukraine. Demonstrationer, som Kurkov selv deltog i.
Hans seneste værk på dansk er den dystert-komiske antikrigsroman, Grå bier (2019), der handler om biavleren Sergej, som forsøger at tage sig bedst muligt af sine bier i et krigshærget, østligt Ukraine.
Foruden romaner, børnebøger og filmmanuskripter skriver Kurkov hyppigt essays om storpolitik og hverdagshændelser i Ukraine til internationale medier. Siden 2018 har han været præsident for den ukrainske afdeling af den internationale forfattersammenslutning PEN.
Indtil begyndelsen af den russiske invasion boede Kurkov i Kyiv, men befinder sig nu i det vestlige Ukraine. Senere på året udkommer en samling af de tekster, han har skrevet under krigen.
Kontakt og interviewforespørgsler:
For yderligere oplysninger om Bogforums ukrainske særprogram kontakt:
- Programkoordinator Johan Lose
tlf. 32 47 21 29
jolo@bellagroup.dk
eller
- Udstillingsleder Andreas Nordkild Poulsen
Tlf. 32 47 21 23
anpo@bellagroup.dk.
For interviewaftaler med Andrej Kurkov kan Kurkovs danske forelægger kontaktes:
- Ota Tiefenböck
Tlf. 27 12 94 44
ota@tiefenboeck.dk
Følg opdateringer fra Bogforum – samt herunder det nye, ukrainske særprogram – på vores
, og .Kontakt:
Kommunikationsdirektør Kaspar Mørk Arianto email: kaar@bellagroup.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/andrej-kurkov-gaester-bogforum-2022-som-en-del-af-arets-ukrainske-saerprogram?releaseId=13648434
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **