Pressemeddelelse fra Næstved Bibliotek og Borgerservice
I dag er maskinerne en indgroet del af ethvert menneskes liv. Alligevel tænker vi sjældent over, hvordan maskinerne påvirker vores tilværelse. Det vil vi ændre på i de kommende måneder, hvor vi inviterer dig indenfor til en sand kavalkade af videnskabelige, benzininducerede og bevidsthedsudvidende arrangementer. Alt sammen for at fin-tune din hjernemaskine. Læs med her og få en smagsprøve på, hvad du har i vente.
Dovenskaben længe leve
Du er ingen undtagelse: vi mennesker har altid prøvet at undgå hårdt arbejde. I første omgang fik vi dyrene til at trække det hårde læs, bogstaveligt talt. Sidenhen har vi undsluppet fysisk arbejde ved at automatisere arbejdsopgaver. Mange arbejdsopgaver i vores hverdag bliver allerede i dag udført af maskiner. Meget tyder dog på, at det bliver væsentligt nemmere at undslippe de trælse pligter i fremtiden. I hvert fald har konsulentfirmaet McKinsey forudsagt, at hele 40 % af alle arbejdsopgaver på det danske arbejdsmarked i fremtiden kan udføres af maskiner*.
Formel-1: Elsker du biler
Maskinen er ingen ny opfindelse. For næsten 2000 år siden i år 50 e.Kr. blev den første maskine opfundet af den græske matematiker Heron. Faktisk lavede han de første skitser til det, der langt senere, i 1700-tallet, skulle blive til dampmaskinen. En opfindelse, der var helt afgørende for udviklingen af forbrændingsmotoren – og dermed de første biler!
Mandag den 16. maj kl. 19.00-21.00 kan du blive klogere på bilernes kongeklasse, Formel-1, når journalist Peter Nygaard lægger vejen forbi Næstved Bibliotek. Peter Nygaard vil fortælle om de mere end 600 Formel 1-løb, tragiske ulykker, store dramaer, fantastiske triumfer og meget andet, han har oplevet på første hold.
Computere: Nanoteknologi, retro-computerspil og 3D-robotcollager
I 1890 opfandt Herman Hollerith tabuleringsmaskinen, der automatiserede den tidskrævende disciplin at tælle. Hans virksomhed fusionerede senere med en række andre og blev til IBM, der producerede nogle af de første computere i verden.
I uge 17 kan du lære meget mere om computere til Forskningens Døgn, hvor forskere og undervisere fra flere af landets universiteter formidler forskning inden for hhv. nanoteknologi og computerkemi.
I juni måned afholdes sæsonens sidste arrangement i “Vi Nørder”-regi. Her vil lokale computerspilsentusiaster fra “Spilsamlingen” i Næstved stå for et oplæg om fascinationen ved retro-computerspil. Der bliver mulighed for at prøve nogle af de omtalte spil.
Onsdag den 25. maj kl. 16.30-18.00 får vi besøg af Boris Hansen, der kommer og fortæller om sin imponerede YA-roman Den usynlige krig. Han vil desuden fortælle lidt om processen med at skrive og opfinde en maskine, der kan rejse ind i bøger.
Lørdag den 4. juni er der kreativ workshop om 3D robotcollager, hvor de mindste kan lære at lave små robotter af brugte bøger og andre genbrugsdimser.
I maj måned står biblioteket for en speciel udstilling i X-rummet på Næstved Bibliotek, hvor du kan opleve “autogenererede kunstværker” (kunst genereret vha. kunstig intelligens og således uden direkte menneskelig indblanding).
I børnebiblioteket er der en science fiction-udstilling, der også kommer til at fungere som kommandocentral for vores udstillingshistorie om “Team Mennesker vs. Team Maskiner”. Her kan man blive en del af enten Team Mennesker eller Team Maskiner og derefter begive sig på post-løb i børnerummet og følge med i, hvordan det går ens team.
Tirsdag den 26. april kl. 19.00-21.00 kan du – til sæsonens sidste Naturvidenskabelige foredrag – få en større forståelse for den nyeste og vildeste teknologi, der muliggør menneskets udforskning af det ydre rum.
Følg med på vores Facebook-, Instagram- og hjemmeside, hvor vi løbende vil annoncere forskellige foredrag, formidle den nyeste og mest spændende litteratur om maskinernes verden og dele interessante indsigter med jer!
* McKinsey & Company 2017 Automatiseringens effekter på det danske arbejdsmarked
Vedr. billeder: Hermed gives tilladelse til at bruge vedhæftede billeder redaktionelt.
Faktaboks: Menneskets maskiner eller maskinernes mennesker
Den excentriske matematiker Alan Turing opfandt ikke blot Turingmaskinen i 1936, der kunne tælle tusind gange hurtigere end hundredtusindvis af mennesker. Han opfandt også Turingtesten, som kan afgøre om en maskine udviser intelligens på et menneskeligt niveau. I testen skal en person via en computer kommunikere med et menneske og en maskine. Han stiller de samme spørgsmål til dem begge, og hvis han gentagne gange gætter maskinen til at være menneske, så har den bestået testen. Det skete i 2014, da chatrobotten Eugene Goostman lykkedes med at overbevise et menneske om, at den var en 13-årig dreng fra Ukraine.
Kontakt:
Kulturformidler Kristoffer Tarp Juul tlf.: 55884131 email: ktajuu@naestved.dk
Bibliotekar Vibeke Sølling tlf.: 5588 4123 email: visje@naestved.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/vi-taler-om-mennesker-vs-maskiner?releaseId=13648208
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **