PRM / Energikrisen får regelændringer for større lastbiler til at haste

  Pressemeddelelse fra ITD – Brancheorganisation for den danske vejgodstransport

  Med aftalen om grøn omstilling af vejtransporten besluttede et flertal af Folketingets partier at analysere reglerne for vægt og længde for lastbiler i Danmark.

  Man kan nemlig spare både CO2 og brændstof, hvis man giver mulighed for, at lastbilerne må veje mere, og hvis de får lov til at køre med såkaldte dobbelttrailere, som er ekstra lange vogntog.

  -Det blev bekræftet af de to analyser, som Transportministeriet offentliggjorde ved årsskiftet. Derfor opfordrer ITD nu Trine Bramsen til at følge op på analyserne, som blev bestilt helt tilbage i 2020.

  -Vi vil gerne komme med en opfordring til, at transportministeren tager fat på analyserne af vægt- og dimensionsreglerne. For der ligger en række af tiltag, der er lige til at sætte i gang, så virksomhederne kan effektivisere transporten og spare CO2 og brændstof, og det har vi brug for lige nu, siger Lasse Kristoffersen, politisk chefkonsulent i ITD.

  Den igangværende energikrise har gjort det endnu mere nødvendigt at finde nye måder at reducere energiforbruget på også i transportsektoren, og vognmændene står klar til at investere i større og mere effektive køretøjer. Men det kræver, at der bliver fulgt op på ministeriets analyser, understreger ITD.

  -Undersøgelserne af reglerne for vægt og længde på lastbiler blev bestilt ud fra et ønske om at spare CO2 af hensyn til klimaet. Men nu har vi fået en helt ny situation, hvor vi også er tvunget til også spare brændstof på grund af energikrisen. Derfor har vores forslag om at øge vægt- og dimensionsgrænserne for lastbiler fået endnu større relevans. Der bør simpelthen ikke være nogen tøven i forhold til at få ført forslagene ud i livet hurtigst muligt, siger Lasse Kristoffersen, blandt andet med henvisning til et konkret forsøg med at tillade kørsel med dobbelttrailere på udvalgte veje i Danmark.

  En af analyserne foreslog en forsøgstrækning på omkring 900 kilometer, hvor det tillades at køre med dobbelttrailere på op til 34 meter med en totalvægt på 70 ton. Derudover pegede analyserne på at øgede vægtgrænser også vil reducere Co2 aftrykket fra diesellastbiler.

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/energikrisen-far-regelaendringer-for-storre-lastbiler-til-at-haste?releaseId=13647729

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **