PRM / Verdensmål i børnehøjde giver pædagogpris

    Pressemeddelelse fra Novo Nordisk Fonden

    For børnene i Skovbørnehaven Krudthus i Allerød er de 17 verdensmål og science ikke ukendte størrelser, men en del af deres hverdag, når de undersøger og leger i naturen, genbruger og konstruerer med skrot i værkstedet eller samler skrald op.

    Pædagogerne Lillian Erud og Annette Grunnet har taget det naturtematiske tema helt ind i hjertet i deres daglige arbejde med den næste generation, som gerne skal have en indgroet forståelse af, hvorfor det er så vigtigt at passe på vores planet. De to pædagoger arbejder ud fra en filosofi om at være med til at skabe livsglade børn, der samtidig forstår at tage ansvar og handle bevidst i forhold til at træffe gode beslutninger i deres eget liv.

    For arbejdet med at sammensmelte verdensmål, bæredygtighed og science i børnehøjde modtager Lillian Erud og Annette Grunnet nu Novo Nordisk Fondens Naturtematiske Pædagogpris 2022 øst for Storebælt.

    “Det er en kæmpe anerkendelse af vores arbejde, og det er fantastisk inspirerende, at det på den måde kan udmønte sig i en pris,” fortæller Lillian Erud.

    “Det giver os også lyst til at arbejde mere med emnerne og dele ud af vores viden. Netop fordi vi modtager sådan en pris, kan vi gøre endnu mere,” forklarer Annette Grunnet.

    Novo Nordisk Fondens Naturtematiske Pædagogpris er målrettet engagerede og dygtige pædagoger, der i daginstitutioner giver børn positive oplevelser med natur, tal og teknologi.

    Prisen er på 150.000 kr., hvoraf 50.000 kr. er en personlig hæderspris, der deles mellem de to prismodtagere, mens 100.000 kr. tilfalder institutionen til udvikling af det pædagogiske arbejde inden for det naturfaglige læreplanstema.

    Gør børn klogere på verden
    At arbejde med de 17 verdensmål og science i børnehøjde kræver en helt særlig tilgang til emnet. I Skovbørnehaven Krudthus betyder det blandt andet, at børnene laver kunst og legetøj ud af skrot, og det giver ifølge Lillian Erud og Annette Grunnet en god anledning til at tale om, hvad affald er, og hvorfor der skal være mindre af det.

    Pædagogerne arbejder også med emner som energi og vand, når de med børnene for eksempel forsøger at lave pandekager på en brødrister eller undersøger rimfrost, damp, is og vandtransport i birketræer.

    “Vi skal som voksne huske at gribe børnenes nysgerrighed og følge den til dørs, så vi kan hjælpe dem med at eksperimentere og blive klogere på verden. Det gør også, at børnene oplever, at deres undren, mening og værdier er værdifulde og noget, som de skal handle på,” siger Lillian Erud.

    Netop den filosofi ligger også til grund for de tanker, som de to pædagoger gør sig i forhold til, hvad den del af prisen, som tilfalder Skovbørnehaven Krudthus, skal bruges til.

    “Vi er vant til at gå på loppemarkeder for at finde ting, som vi kan genbruge, men med prisen kan vi forhåbentlig bygge et værksted, der kan være et uformelt sciencemiljø for børnene, hvor de selv kan hente for eksempel forstørrelsesglas, når de skal undersøge insekter eller andet. Vi kan med pengene fra prisen købe nogle ting, som vi har drømt om i mange år,” siger Annette Grunnet.

    Børnene tager nysgerrigheden med i skole
    Lillian Erud og Annette Grunnet blev indstillet til Novo Nordisk Fondens Naturtematiske Pædagogpris af forperson for bestyrelsen i Skovbørnehaven Krudthuset Sigrid Møller Raahauge, og hun mener, at det er fuldt fortjent, at de to pædagoger modtager prisen.

    “Lillian og Annette er gennem deres arbejde med børnene og de 17 verdensmål virkelig gode til at få noget faglighed ind i børnene, selvom de kun går i børnehave. Det er fedt, at børnene på den måde får hul på en boble af nysgerrighed, som de kan udvide, når de kommer i skole,” siger hun.

    Priser uddeles både øst og vest for Storbælt
    Novo Nordisk Fondens Naturtematiske Pædagogpris er opdelt i to, således at der hvert år findes en prismodtager hhv. øst for Storebælt og en prismodtager vest for Storebælt. Hver pris består af en sum på 150.000 kr., hvor 50.000 kr. er en personlig hæderspris, og institutionen modtager de øvrige 100.000 kr.

    Institutionens andel skal anvendes til udvikling af det pædagogiske arbejde med det naturfaglige læreplanstema, eksempelvis indkøb af udstyr til teknik- eller naturundersøgelser, opgradering af lokaler/udeområde eller efteruddannelse.

    Prisen uddeles til en pædagog eller et team efter indstilling fra dennes leder eller institutionsbestyrelse. Hvis prisen tildeles et team, deles beløbet på de 50.000 kr. mellem teamets medlemmer.

    Prisen vest for Storebælt annonceres senere.

    Læs mere om prisen her.

    Kontakt:

    Charlotte Druseberg, Grant Specialist, Novo Nordisk Fonden, tlf. 3527 6565

    Christian Mostrup, pressechef, Novo Nordisk Fonden, tlf. 30674805.

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/verdensmal-i-bornehojde-giver-paedagogpris?releaseId=13647703

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **