Pressemeddelelse fra Danske BOLIGadvokater
En formidlingsaftale kan indeholde mange indviklede vilkår, som kan være svære at forstå. Faktisk er formidlingsaftalen det emne, der går igen år efter år i den lange liste af klager til Klagenævnet for Ejendomsformidling.
‘Solgt eller gratis’ endte med at koste flere tusinde kroner
Solgt eller gratis. Det lyder næsten for godt til at være sandt, og det er det måske også. Ifølge ejendomsmæglerloven har mæglere krav på den betaling, der er aftalt og underskrevet af sælger. I flere sager fra Klagenævnet for Ejendomsformidling behandles der flere solgt eller gratis-sager, som ender med at koste sælgerne flere tusinde kroner.
I en sag, hvor sælger mener, at der er tale om en solgt eller gratis-aftale, får vedkommende en regning på knap 5.000 kr. for udlæg og fotos. Når sælger stiller sig uforstående overfor regningen, svarer mægleren, at ‘der altid betales for udlæg samt fotos, hvilket du også kan se jf. formidlingsaftalen, som vi begge har underskrevet’. Klagen afvises, fordi uanset hvad sælger mundtligt har aftalt med mægler, så er det den skriftlige aftale, der gælder.
“Ofte aftales vilkår mellem sælger og mægler mundtligt, hvorefter det noteres skriftligt. Derfor skal man som sælger være opmærksom på alle aspekter i den skriftlige aftale. Sælgere bør især nærlæse, hvorvidt ejendomsmægleren har krav på nogen former for betaling, selvom boligen ikke bliver solgt”, udtaler Niels Erlandsen, der er advokat og formand for Danske BOLIGadvokater. Han fortsætter:
”Ved solgt eller gratis-aftaler skal man være særligt meget på vagt, for selvom ejendomsmægleren ikke sælger boligen, skal man som sælger sandsynligvis stadig betale for f.eks. fotos. Præmissen om solgt eller gratis er misvisende, fordi selve markedsføringen af boligen frem mod salget og køb af professionelle salgsbilleder, som sælger frit kan bruge efterfølgende, naturligvis ikke er gratis.
Sådan sikrer man sig et problemfrit boligsalg
Hvis man vil undgå at ende i en klagesag mod sin ejendomsmægler, bør man som sælger både forberede sig grundigt og være skarp på de skriftlige formuleringer.
“Man kan med fordel få en certificeret BOLIGadvokat til at kigge formidlingsaftalen igennem, inden man underskriver. Vi vurderer bl.a. mæglers vederlag, rådgiver om dine forpligtelser som sælger og gennemgår det juridiske indhold i aftalen. Det er vigtigt at have en rådgiver, som er 100% på ens side”, afslutter formanden for Danske BOLIGadvokater, Niels Erlandsen.
For nogen kan idéen om at have både advokat og ejendomsmægler lyde som unødvendig dobbeltkonfekt, men så skal man blot kigge mod erhvervslivet. De fleste virksomheder har en eller flere advokater med på råd, når der indgås vigtige aftaler om køb og salg – netop for at sikre sig både den bedste handel og de bedste handelsvilkår.
Kontakt:
Formand Niels Erlandsen tlf.: +45 30 60 33 11 email: ne@advokaterlandsen.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/en-solgt-eller-gratis—er-sjaeldent-gratis?releaseId=13645787
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **