Pressemeddelelse fra Hjerteforeningen
Foråret havde for alvor slået ind, og i statsministeriet var der travlhed. Den 12. marts 1962 kunne Statsminister Viggo Kampmann nemlig på et pressemøde præsentere den helt nye forening, Hjerteforeningen. En forening med det erklærede formål at forbedre livet for hjertepatienter og reducere dødeligheden, når det kom til hjerte-kar-sygdom.
– Det er mit håb, at Foreningen til Hjertesygdommens Bekæmpelse må få et lykkeligt liv til gavn for både de syge og dermed for det danske samfund, lød det fra Viggo Kampmann, som dermed lancerede hjertepatienternes talerør.
Et talerør, der var hårdt brug for. Hver tredje dansker døde i 1962 af en hjerte-kar-sygdom – og ingen vidste for alvor hvorfor.
Siden 1962 er der heldigvis sket meget. I dag er det kun hver fjerde dødsfald, der kan tilskrives en hjerte-kar-sygdom, hjerteområdet er kommet i langt mere fokus, og i dag overlever langt de flest hjertepatienter, hvorfor mere end 524.000 lever med en hjerte-kar-sygdom – og for langt de flestes vedkommende er det et godt og sundt liv. Det skyldes blandt andet Hjerteforeningens store indsats på forskningsområdet, som understøttes af de knap 124.000 medlemmer.
I løbet af Hjerteforeningens første 60 år er cirka 800 mio. kr. blevet uddelt til eksterne forskningsprojekter inden for hjerteforskningen, hvoraf næsten 300 millioner er blevet uddelt over de seneste 10 år. En indsats, der har været en katalysator for at fremme hjertesundheden i Danmark.
Alene de sidste 20 år er antallet af dødsfald, som skyldes hjerte-kar-sygdom, halveret. I 1995 døde ca. 25.000 af en hjerte-kar-sygdom. I 2018 døde ca. 12.000.
– Der er slet ingen tvivl om, at Hjerteforeningens store indsats over de seneste 60 år virkelig har gjort en forskel. Mange liv er blevet reddet pga. den store forskningsindsats, og der er god grund til at være ganske håbefuld for fremtiden for de danske hjertepatienter, siger Christian Hassager, formand for Hjerteforeningen, professor og overlæge på afdelingen for Hjertesygdomme på Rigshospitalet.
Lang vej endnu
Selvom der over de seneste 60 år er sket store positive forandringer for de danske hjertepatienter, så fastslår Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen, at der fremadrettet er masser at arbejde for.
– Arbejdet for et liv uden hjertesygdom fortsætter naturligvis ufortrødent, og her spiller Hjerteforeningen en fuldstændig essentiel rolle. Der er fortsat mange udfordringer for hjertepatienter, som oplever at blive tabt mellem forskellige stole i sundhedsvæsenet, siger Anne Kaltoft.
Blandt andet er der store forskelle på tværs af kommune- og regionsgrænser, når det kommer til den behandling og rehabilitering, man som hjertepatient modtager, når sygdommen rammer.
– Det duer ikke, at man i så lille et land som Danmark ikke kan forvente at få den samme behandling, blot fordi man bor i forskellige kommuner. Hjertesygdom er ikke bestemt af et postnummer – det skal behandlingen heller ikke være. Det håber jeg, at man fra politisk hold vil se nærmere på i den sundhedsaftale, vi higer efter, snart kommer, siger Anne Kaltoft.
Hjerteforeningens 60-års fødselsdag skulle være blevet fejret ved årets indsamlingsshow, Hjertegalla, der skulle være vist på TV 2 Charlie den 12. marts. Grundet situationen i Ukraine er showet dog udskudt til efteråret til fordel for en støttekoncert på DR1 og TV2 den 12. marts.
I stedet har Hjerteforeningen modtaget hilsener fra både patienter, frivillige og politiske aktører, heriblandt sundhedsminister Magnus Heunicke og Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, som er blevet samlet i en video, der kan ses her:
Kontakt:
Presserådgiver Jacob Mouritsen tlf.: 29819207 email: jmouritsen@hjerteforeningen.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/hjerteforeningen-fylder-60-ar-800-millioner-uddelt-til-forskning?releaseId=13645678
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **