PRM / 100 millioner til danske civilsamfund skal hjælpe i Ukraine

    Pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet

    Ruslands invasion af Ukraine kræver hurtig handling. Det gælder også den humanitære indsats. Derfor annoncerede udviklingsministeren mandag i denne uge en såkaldt straks-pulje, som har givet civilsamfundsorganisationer mulighed for at få støtte til akutte indsatser i og omkring Ukraine.

    “Der er ingen tid at spilde. Ukraine har brug for vores hjælp nu, ikke i næste uge eller næste måned. Derfor er jeg glad for, at vores gode civilsamfund har rykket ekstremt hurtigt og præsenteret os for 12 vigtige indsatser, som kan hjælpe den ukrainske befolkning”, siger Flemming Møller Mortensen.

    Svære forhold
    “Nødhjælpsarbejdet inde i Ukraine er i øjeblikket ufatteligt svært. Der er aktive kamphandlinger, og i flere dele af landet må civilbefolkningen søge ly i kældre. Der er utroligt svære forhold. Det til trods bliver vi og vores partnere ved med at gøre alt, hvad vi kan”, siger Flemming Møller Mortensen. Ansøgningerne kommer fra de strategiske partnere udenrigsministeriet har blandt danske civilsamfundsorganisationer.

    “Vi står foran en krise, som kan blive langvarig og fatal for utrolig mange mennesker i vores nærområde. Det er af største væsentlighed, at vi handler med det samme. Vores samarbejde med civilsamfundsorganisationerne er forbilledligt, og de har viden og kontakter til at gøre en stor forskel her og nu. Selv i en krise som denne”, siger ministeren.

    Flere organisationer får midler til akut humanitær hjælp til fordrevne og konfliktramte ukrainere i Ukraine og i nabolande som Polen og Ungarn. Det drejer sig om at skaffe opholdssteder, tæpper, mad, vand, kontanter, medicin og sundhedsydelser. Derudover er der fokus på børnene. Børnehjemsbørn, plejebørn og sårbare børn og unge med behov for beskyttelse samt mental og psykosocial støtte. Og desuden støtte til fortsat uafhængig mediedækning af konflikten og bekæmpelse af desinformation.

    Baggrund
    Strakspuljen er på 100 mio. kr. og skal gøre en ekstra og ekstraordinær hurtig indsats i Ukraine og nabolande gennem de danske strategiske partnere, der allerede er til stede enten direkte eller gennem deres internationale alliancer og lokale partnere. Udenrigsministeriet er fortsat i dialog med partnerne om de resterende midler.

    Følgende har modtaget bevilling:
    Dansk Flygtningehjælp 13.750.000 kr.

    Folkekirkens Nødhjælp 13.100.000 kr.

    Dansk Røde Kors 12.000.000 kr.

    Red Barnet 11.100.000 kr.

    Caritas Danmark 8.700.000 kr.

    CARE Danmark 8.500.000 kr.

    Mission Øst 8.500.000 kr.

    PlanBørnefonden & Dignity 7.450.000 kr.

    ADRA Denmark 5.100.000 kr.

    Arbejdsmarkedskonsortiet (Ulandssekretariatet & 3F) 3.900.000 kr.

    International Media Support 3.800.000 kr.

    SOS Børnebyerne 2.700.000 kr.

    I alt 98.600.000 kr.

    Kontakt: Presserådgiver Thorleif Ravnbak, 25749150

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/100-millioner-til-danske-civilsamfund-skal-hjaelpe-i-ukraine?releaseId=13645103

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **