PRM / Er EU’s grønne politik helt i skoven?

    Pressemeddelelse fra DEO

    Ny EU-debatbog i serien Samfundstanker fra DEO.

    Verdens skove er afgørende for både klimakrisen og biodiversitetskrisen. De trækker CO2 ud af luften og lagrer det i træmassen og jordbunden. De leverer træ til produkter, byggematerialer og energiforsyning. De stabiliserer vejrforhold, regnsæsoner, vandcirkulation og bidrager med mange andre økosystemtjenester, som vores miljø, produktion og landbrug er afhængige af.

    “EU har i virkeligheden kun én afgørende opgave at løse: Der skal være en planet, der er beboelig for mennesker i fremtiden. Verdens øvrige stormagter hænger enten i klimabremsen eller er flere år bagude i forhold til den grønne omstilling,” siger bogens redaktør og sekretariatsleder i DEO, Rasmus Nørlem Sørensen.

    “Penge vokser ikke på træerne. Men man kan måske sige, at der drysser en hel bunke penge ned, når træer fældes. Om det så er i Polens sidste urskov eller i regnskoven i Amazonas. Derfor kommer EU også kun til at spille en positiv rolle for skovene, hvis klimahensyn og biodiversitetshensyn entydigt prioriteres over handelsinteresser, lysten til kød på gaflen hos forbrugerne og indtjeningsmulighederne,” fortsætter Rasmus Nørlem Sørensen.

    Baggrund

    EU har i 2021 lanceret en skovstrategi, der skal forbedre forholdene i de europæiske skove. Det har åbnet for en større armlægning om, hvorvidt det er EU eller medlemslandene, der skal bestemme. Men også om biomasse fra skovene fortsat skal betragtes som en vedvarende energikilde. Skovstrategien er ikke bindende lovgivning, men målsætninger og virkemidler kan alligevel få stor betydning for de europæiske skove.

    Som en del af Green Deal har EU-Kommissionen fremsat en række lovforslag, der skal forholde sig til de 95 procent af verdens skove, der ligger uden for EU. Vigtigst af dem er nok afskovningsforordningen, der netop i dette forår kæmpes om politisk mellem medlemslandene og EU-Parlamentet. Fordningen skal forhindre, at varer importeret til og eksporteret fra det europæiske marked, har medvirket til afskovning. Om pilen peger mod en lidt grønnere eller en rigtig grøn fremtid afhænger af, hvem der vinder det slag.

    “EU’s rolle i at bevare verdens skove er vigtig. EU’s udspil til en lov mod afskovning kan potentielt være med til at stoppe skovødelæggelser globalt, hvis den bliver ambitiøs nok,” siger rådgiver i Verdens Skove, Anne-Sofie Sadolin Henningsen.

    Bogudgivelsen

    Den 8. februar 2022 udkom bogen “Er EU’s grønne politik helt i skoven?”. Bogen er forfattet af eksperter på miljø, klima og biodiversitet fra organisationen Verdens Skove og EU-eksperter fra Demokrati i Europa Oplysningsforbundet.

    Bogen indeholder bidrag fra Verdens Skove; Freja Tybirk Kvist, der er studerende og praktikant, Lilian Nielsen, der frivillig i Dansk Natur-gruppen, og Anne-Sofie Sadolin Henningsen, der er ansat som rådgiver. Fra DEO er der bidrag fra EU-journalist Staffan Dahllöf, projektleder Tina Mensel og chefanalytiker Ras-mus Nørlem Sørensen. Morten Bønke Pedersen fra DEO har bi-draget med redigering af bogen.

    Kontakt:

    Projektleder Tina Mensel tlf.: 23 63 26 66 email: tina@deo.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/er-eus-gronne-politik-helt-i-skoven?releaseId=13643670

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **