PRM / Ringsted styrker arbejdet med miljø og klima gennem Den Grønne Rygrad

    Pressemeddelelse fra Tænketanken CONCITO

    Vi skriver januar 2022 og nye og gamle kommunalpolitikere er klar til at trække i arbejdstøjet og indtage byrådssale i hele landet. For mange mennesker var klima og miljø afgørende for, hvor de satte deres kryds ved det nylige kommunalvalg. Der er derfor ingen tvivl om, at arbejdet med klima- og bæredygtighedsudfordringer skal udgøre en essentiel del af kommunernes arbejde de næste fire år. Ringsted er en af de kommuner, der tager disse udfordringer alvorligt.

    “Klimaforandringerne udfordrer os, og mange vil gerne gøre noget. I folkeskolen oplever vi en efterspørgsel på viden om og værktøjer til at klæde børn og unge på til bedre at kunne forholde sig til og handle i klimaforandringernes tid. Efterspørgslen kommer både fra eleverne og lærerne. Det er både nødvendigt og vigtigt at tage alvorligt og handle på” siger programchef i CONCITOs Klimaambassade, Synnøve Kjærland,

    Ringsteds børn og unge har grønne visioner
    Ringsted Kommune ønsker at samarbejde med Den Grønne Rygrad om at få koblet kommunens overordnede strategi for klima og bæredygtighed bedre sammen med undervisning og læring. Kommunen har klare ambitioner om at styrke bæredygtighed og klima i grundskolen og hjælpe lærerne i kommunen med at sikre overblik, sammenhæng og engagement i bæredygtighedsundervisningen, både i og udenfor klasselokalet.

    “Vi har en masse børn og unge, der er meget optaget af den grønne dagsorden, og det skal vi på en eller anden måde gribe dem i og få indarbejdet i vores undervisning på skolerne”, siger Anne Katrine Blond, der er udviklingskonsulent i Skolecenteret, Ringsted Kommune.

    Hun uddyber: “I Skolecentret har vi også et ansvar for at levere på den grønne dagsorden. De unge er engagerede, og vi skal understøtte deres motivation og virkelyst. Samarbejdet med Den Grønne Rygrad kan give skolerne flere muligheder for at skabe undervisning med udgangspunkt i vedkommende og engagerende problemstillinger fra elevernes hverdag og nærområde”.

    Samarbejde omkring Åben Skole-aktiviteter og Innovationsuge
    Sammen med Ringsted lægger Den Grønne Rygrad derfor konkrete planer for aktiviteter og indsatser, som kan styrke elevernes nysgerrighed og lyst til at engagere sig i naturfagene. En af indsatserne er at sætte fokus på, hvordan man kobler lokale “hands-on” aktiviteter (f.eks. et besøg på en genbrugsstation, et landbrug eller en virksomhed) til undervisningen på skolen. Herudover vil Ringsted gerne styrke skolernes naturfagsindsats og Åben Skole-aktiviteter samt udbygge det stærke skole-virksomhedssamarbejde, der allerede er i kommunen. Eksempelvis er de lokale virksomheder meget engagerede i elevernes innovative læringsforløb i forbindelse med den årlige Innovationsuge, der løb af stablen i november sidste år.

    “Vi har i Ringsted valgt at gå ind i Den Grønne Rygrad med afsæt i blandt andet Innovationsugen, hvor skoleelever leverer løsninger til virksomheder. De er overvejende drevet af klimavenlighed og bæredygtighed, så man kan sige, at vores samarbejde med Den Grønne Rygrad er en respons på den bottom-up-bevægelse, vi ser hos vores børn og unge”, siger Anne Katrine Blond.

    Kommuner landet over engagerer sig i den grønne dagsorden, hvilket mærkes tydeligt i projektet Den Grønne Rygrad. Udover Ringsted har Jammerbugt, Furesø og Aabenraa Kommune netop indgået samarbejdsaftaler med projektet. De slutter sig nu til fem andre Grøn Rygrad-kommuner, der er i fuld gang med at gøre klima, miljø og bæredygtighed til en mere integreret del af skoledagen for eleverne i grundskolen.

    “Vi glæder os til samarbejdet med skoler, lærere og kommune i Ringsted om at styrke de grønne undervisnings-ambitioner. Ringsted er en kommune, der allerede har et rigtig godt grønt grundlag at bygge videre på”, siger projektleder Amalie Dynnes Ørsted fra Haver til Maver, som sammen med CONCITO’s Klimaambassade står bag Den Grønne Rygrad.

    FAKTA OM DEN GRØNNE RYGRAD:

    Den Grønne Rygrad er et projektsamarbejde mellem den grønne tænketank CONCITOs Klimaambassade og skolehaveforeningen Haver til Maver, og projektet har til formål at danne ramme for arbejdet med grøn dannelse i grundskolen ved at styrke klima- og bæredygtighedsundervisningen med udgangspunkt i STEM-fagene.

    Den Grønne Rygrad arbejder inden for temaerne: energi, fødevarer, klima, ressourcer, natur og sundhed.

    Den Grønne Rygrad vil indtil foråret 2024 samarbejde med 15-20 kommuner om at understøtte og forankre grøn dannelse i grundskolen.

    Indtil nu er der samarbejder med Furesø, Hvidovre, Jammerbugt, Ringsted, Skanderborg, Svendborg, Vejle, Aabenraa og Aalborg og flere kommuner er på vej med samarbejdsaftaler inden for den kommende tid.

    Den Grønne Rygrad er støttet af Novo Nordisk Fonden.

    Læs mere om Den Grønne Rygrad og udbyttet for kommuner, lærere og elever på https://concito.dk/groenne-rygrad

    For yderligere information:

    Synnøve Kjærland, Programchef i CONCITOs Klimaambassade, tlf. +45 2989 6754

    Amalie Dynnes Ørsted, Projektleder i for Haver til Maver, tlf. +45 5194 9682


    Kontakt:

    Seniorkonsulent Kommunikation Ghita Borring email: gb@concito.dk

    Synnøve Kjærland email: sek@concito.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ringsted-styrker-arbejdet-med-miljo-og-klima-gennem-den-gronne-rygrad?releaseId=13640443

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **