PRM / Danske NGO’er og internationale organisationer får 168 mio. kr. til at bremse sult og nød i Afghanistan

    Pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet

    I 2021 vil Danmark have givet 500 mio. kr. til humanitære indsatser i Afghanistan og landets nærområder. Størstedelen af den danske nødhjælp er allerede givet til akut nødhjælp, etableringen af en humanitær luftbro og sundheds- og beskyttelsesindsatser for fordrevne og kvinder og børn. Det sidste humanitære bidrag på 168 mio. kr. udmøntes nu til FN og NGO’er for at imødegå de aktuelle humanitære behov.

    Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen udtaler:

    “Afghanistan står lige nu på randen af en humanitær katastrofe. Halvdelen af befolkningen mangler mad, og de står midt i en kold og svær vinter. Der er dyb økonomisk krise, og sundhedsvæsnet er nær kollaps. Det er hjerteskærende. Og derfor er det afgørende, at Danmark nu bidrager til at afhjælpe de enorme behov. Det handler om at redde liv her og nu,” siger han og fortsætter:

    “Bidragene går til FN’s Verdensfødevareprogram og FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, som er helt centrale når det gælder fødevarehjælp og kampen mod sult. Samtidig vil de danske NGO’er levere indsatser, der vil bidrage til at beskytte de mest sårbare grupper i Afghanistan. De indsatser vi støtter gennemføres med fokus på at nå den enkelte afghaner.”

    Bidraget er fordelt med 38 mio. kr. til WFP og 20 mio. kr. til FAO, mens 110 mio. kr. vil gå til danske NGO’er med indsatser i Afghanistan og de omkringliggende lande. Fokus for de

    danske NGO’ers arbejde vil være akut nødhjælp til konflikt- og tørkeramte områder, opbygning af muligheder for selvforsørgelse, længerevarende løsninger på fødevaresituationen samt beskyttelse af menneskerettigheder og journalisters arbejde i Afghanistan.

    Baggrund

    Fødevarekrisen i Afghanistan er alvorlig og forværret af vinterens ankomst og den voksende økonomiske krise. Ifølge FN’s Verdensfødevareprogram (WFP) forventes 23 mio. afghanere, svarende til 55 procent af befolkningen, over vinteren at være i akut fødevarekrise. Ifølge WFP kan 3,5 mio. børn under fem år blive akut underernærede i 2022. Den humanitære responsplan for Afghanistan forventes i 2022 at udgøre 4,4 mia. dollars. Halvdelen vil være til livreddende fødevarehjælp, akut behandling af underernæring, opbygning af fødevaresikkerhed og akutindsatser i landbruget for de mest sårbare.

    De 110 mio. kr. i NGO-bevillinger gives til CARE, Dansk Flygtningehjælp, International Media Support, Mission Øst og Red Barnet, som alle har søgt om midler til krisen i Afghanistan. Kort om indsatserne:

    International Media Support vil beskytte afghanske journalister og mediearbejdere for at sikre afghanerne adgang til pålidelig information i den skrøbelige humanitære kontekst.

    Mission Øst vil levere akut nødhjælp, fremme rettigheder og opbygge modstandskraft blandt de mest sårbare og berørte i Afghanistan og Tadsjikistan.

    Red Barnet vil styrke adgangen til uddannelse og beskytte udsatte piger og drenge gennem psykosociale indsatser og opbygning af modstandskraft.

    Dansk Flygtningehjælp vil levere humanitær støtte til kriseramte og udsatte afghanere for at opbygge modstandsdygtighed og selvforsørgelse.

    CARE Danmark vil forbedre fødevaresikkerheden og levegrundlaget i tørke- og konfliktramte samfund for internt fordrevne og værtssamfund.

    Pressekontakt:

    Presserådgiver Birgit Baunehøj, birbau@um.dk, +45 24 42 47 61

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/danske-ngoer-og-internationale-organisationer-far-168-mio-kr-til-at-bremse-sult-og-nod-i-afghanistan?releaseId=13638684

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **