PRM / 10 ikoniske gyserfilm fra 80’erne, du skal se til halloween

    Pressemeddelelse fra Blockbuster

    Halloween er gyserfilmenes højborg, og i den anledning har Blockbuster fundet en række gruopvækkende titler frem fra 80’erne, som du kan gyse af sammen med vennerne, kæresten eller måske endda alene. Udover skulderpuder, crepet hår og walkmans, er 80’erne nemlig også kendt for nogle ikoniske gyserfilm.

    “Nogle af de mest hyldede gyserfilm nogensinde er fra 80’erne, så det kan godt betale sig at kigge lidt tilbage i tiden, når man er på jagt efter et godt gys. Dukken Chucky, som i dag er en af gysergenrens mest ikoniske mordere, kender vi fra Tom Hollands ‘Barneleg’ fra slut 80’erne, John Carpenters ‘The Thing’ hyldes stadig for dens suspense og paranoia snart 40 år efter premieren, og de fleste kender nok også Stanley Kubricks ‘Ondskabens Hotel’ – en ikonisk gyser, der aldrig går af mode,” siger Louise Stenberg, direktør for Blockbuster.

    Se eller gense derudover blandt andre Wes Cravens mareridtsgyser ‘A Nightmare on Elm Street’ med den vansirede barnemorder Freddy Kreuger, spøgelsesgyseren ‘Poltergeist’ eller 80’er-ikonet John Landis’ gyserkomedie ‘En amerikansk varulv i London’.

    Alle film kan lejes eller købes hos Blockbuster. Mere information kan findes her: https://blockbuster.dk/genre/gyser

    Ondskabens Hotel (Stanley Kubrick, 1980)
    “Heeeeere’s Johnny”! Mesterinstruktøren Stanley Kubricks isnende, psykologiske gyser ‘Ondskabens Hotel’, baseret på Stephen Kings roman, handler om forfatteren Jack Torrance (en skræmmende Jack Nicholson) der i isolation på et afsidesliggende, hjemsøgt hotel langsomt mister forstanden og bliver opslugt af mordiske tanker om at dræbe sin familie. En af de mest hyldede gysere nogensinde.

    A Nightmare on Elm Street (Wes Craven, 1984)
    Wes Cravens mareridtsgyser introducerede verden for en af de mest sejlivede monstre i gyserhistorien: Den vansirede barnemorder Freddy Kreuger med filthat og knive på fingrene, der angriber teenagere i deres mareridt som hævn for, at deres forældre har slået ham ihjel. ‘A Nightmare on Elm Street’ er endnu en forstadsgyser af bedste 80’er-skuffe, og den er især blevet hyldet for dens overnaturlige take på slasher-genren.

    Fredag den 13. (Friday the 13th, Sean S. Cunningham, 1980)
    80’er-slasheren over dem alle! Den originale ‘Fredag den 13.’ fra 1980 startede – sammen med selvfølgelig ‘Halloween’ fra 1978 – for alvor bølgen af gyserfilm om afstumpede, psykopatiske massemordere i 80’erne. En gruppe hormonfyldte og sexglade teenagere vil genåbne en sommerlejr, hvor et barn engang druknede, men de møder seriøse problemer, da de pludselig bliver dræbt én efter én af en ukendt morder.

    Evil Dead II (Sam Raimi, 1987)
    Sam Raimis kultklassiker ‘The Evil Dead’ fik i 1987 en efterfølger, som dog mere har karakter af en genindspilning. ‘Evil Dead II’ lægger i højere grad vægt på slapstick-humor centreret omkring hovedpersonen Ash, der isoleres i en lille skovhytte, hvor han angribes af dæmoniske kræfter. En dejlig campet house in the woods-gyser, der både er skræmmende og sjov.

    Poltergeist
    (Tobe Hooper, 1982)
    Spøgelsesgyseren ‘Poltergeist’ er ærkeamerikansk forstadsgys, som kun 80’erne kunne producere dem. En sen aften hører familien Freelings yngste datter pludselig mystiske stemmer fra fjernsynet – og inden længe invaderes familiens hus af spøgelser, som er ude efter børnene. ‘Poltergeist’ er en 80’er-version af Haunted Housegyseren og er produceret af ingen ringere end Steven Spielberg, hvis fingeraftryk ikke er til at tage fejl af.

    The Thing (John Carpenter, 1982)
    I vinteren 1982 opdager et hold med tolv forskere på en afsides forskningsstation i Antarktis et ondsindet rumvæsen, som har ligget begravet i sneen i mere end 100.000 år. Da rumvæsenet vækkes til live, terroriserer og infiltrerer det gruppen. ‘Halloween’-instruktør John Carpenters isnende sci-fi-slasher bliver snart 40 år efter premieren stadig hyldet for dens suspense og stemning af nihilistisk paranoia.

    Fluen (David Cronenberg, 1986)
    David Cronenbergs ‘Fluen’ er lige dele science gone wrong og hårrejsende bodyhorror – og hvilken blanding! Videnskabsmanden Seth eksperimenterer med en ny form for transport af molekyler og har bygget en maskine, der kan opløse ting molekylært og samle dem igen i en anden tilsvarende maskine. Men da en flue tilfældigvis kommer med ind i maskinen, starter en hårrejsende forandring for Seth, der langsomt forvandler sig til… en flue?

    En amerikansk varulv i London (John Landis, 1981)
    80’er-ikonet John Landis’ gyserkomedie gjorde – sammen med ‘The Howling’ fra samme år – varulvefilmen populær igen og er særligt kendt for dens Oscarvindene makeup af Rock Baker. To unge amerikanere har planlagt tre måneders ferie i Europa, men en sen aften på en kold engelsk hede hører de et umenneskeligt hyl. Tre uger senere vågner David på et hospital. Hans ven er dræbt og flået i stykker – og David er ikke den samme som før.

    Barneleg (Tom Holland, 1988)
    Da den seks-årige Andys babysitter på brutal vis skubbes ud af et vindue og dør, er der ingen, der tror på ham, da han siger, at Chucky – dukken han lige har fået i fødselsdagsgave – gjorde det. ‘Barneleg’ fra 1988 gjorde dukker creepy as f*** og dukken Chucky til én af gysergenrens mest ikoniske killers.

    Tenebre (Dario Argento, 1982)
    En af den italienske giallo-mester Dario Argentos sene mesterværker viser instruktørens æstetiske sans for morderisk suspense. Forfatteren Peter Neal er i Italien for at promovere sin nyeste bog Tenebre. Samtidig begynder en række af mord, der alle har skræmmende lighed med mordene i Neals roman. Sammen med sin agent Bullmer begynder Neal at efterforske mordene for at forhindre skade på hans omdømme.

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/10-ikoniske-gyserfilm-fra-80erne-du-skal-se-til-halloween?releaseId=13634390

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **