Pressemeddelelse fra Dansk Energi
Der er ikke kun en betydelig og nødvendig klimagevinst at hente ved at udvikle en Power-to-X(PtX)-industri i Danmark – der er også et enormt erhvervspotentiale. Det viser en ny analyse, “Power-to-X: Muligheder og Erhvervspotentialer”, foretaget af Rambøll for Dansk Energi.
Ifølge analysen vil Danmark kunne opnå estimerede eksportgevinster på helt op til 36 mia kroner årligt i 2030 alt efter ambitionsniveau nationalt og internationalt. Men det kræver at Danmark sigter højt i et internationalt marked og går efter at opbygge en industri, der kan eksportere de løsninger, resten af verden efterspørger i den globale grønne omstilling. Præcis som eventyret om de danske vindmøller, mener Dansk Energi.
– Men intet sker. Igennem mindst ét år har vi efterspurgt en strategi for PtX, men vi venter stadig. Virksomhederne har viljen, men mangler i den grad klarhed for at kunne træffe investeringsbeslutninger. Regeringen og partierne bag klimaloven skal sætter tempoet op, så vi kan nå at stå på det europæiske PtX-tog, siger Lars Aagaard, administrerende direktør, Dansk Energi.
– Lige nu står Danmark ved en skillevej, hvor vi kan vælge, om vi vil spille rollen som internationalt grønt foregangsland, når det gælder at omdanne el til brint og videre til brændstoffer, der kan anvendes i tung transport og industri. PtX er i rivende udvikling, og både investeringsvilje og planlagte PtX-projekter kan skyde langt over det danske klimamål. Vi kan nå det, hvis vi vil, og hvis regeringen og partierne bag klimaloven sætter turbo og ambition på en efterhånden længe ventet PtX-strategi.
På baggrund af Rambølls analyse fremlægger Dansk Energi og PtX-Partnerskabet i dag en række anbefalinger til regeringen til en kommende PtX-strategi. Og fælles for anbefalingerne er tempo og ambition:
Der er blandt andet brug for at fremrykke offentlige investeringer i PtX-produktion, og der er brug for, at Danmark sigter mod langt højere mål for dels udbygning af vedvarende energianlæg, dels kapacitet for elektrolyseanlæg og for infrastrukturen.
– At omdanne PtX til både en klima- og eksportsucceshistorie for Danmark, sker ikke af sig selv. Det kræver massiv forsyning af grøn el til elektrolyseanlæggene, så vi skal opstille meget mere vedvarende energi i form af vind- og solenergianlæg både på land og til vands – og det skal ske i et langt højere tempo end i dag, siger Lars Aagaard og fortsætter:
– Markedet kan rykke hurtigt nu, og virksomheder over hele Europa står parat til at investere og sætte PtX-projekter i gang. Danmark har alle muligheder for at rykke med frem i førerfeltet, men det kræver politisk handling med opstilling af tydelige rammer og ambitiøse mål, så danske virksomheder ved, hvad de skal investere efter, og så de kan skalere produktionen op.
PtX-Partnerskabet består af 33 førende virksomheder og organisationer indenfor produktion af grøn energi samt de største danske forbrugere af energi-intensive brændstoffer.
Kontakt:
Pressechef Birgitte Hougaard tlf.: 35 30 04 78 email: bho@danskenergi.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/uden-klarhed-ambition-og-tempo-nar-vi-ikke-fuldt-ptx-potentiale?releaseId=13634443
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **