Pressemeddelelse fra If Skadeforsikring
Er der brand på en virksomhed, maskinnedbrud eller opstår anden storskade, kan genetableringen i dag være langt dyrere på grund af massive prisstigninger på råvarer og materialer. Mangel på råvarer, herunder fx microchips og elektriske komponenter, kan oveni dette medføre længere perioder med inaktivitet.
“Kunderne mærker alt for godt på deres egne omkostninger, at priserne er steget, men det betyder ikke, at man så også laver refleksionen, at virksomhedens fysiske og finansielle værdier også er steget. Genetablering efter en skade kan være langt dyrere i dag, fordi priserne på råvarer og materialer som glas, metal og træ er steget markant gennem det meste af 2021”, forklarer Kristine B. Wagner, Head of Underwriting Industri, hos If Forsikring.
“Når vi ser på de skadesager, vi har haft det seneste år, er der absolut eksempler på, at virksomheder undervurderer deres egne værdier. Det er noget, de skal være opmærksomme på, for ikke at stå underforsikret, når der sker en større skade”, siger hun.
Tendensen går igen i hele Norden, oplyser If.
Underforsikring opstår, hvis summen i forsikringsaftalen ikke svarer overens med de faktiske forhold. Er summen for lav i forhold til realiteterne, kan det i sidste ende betyde, at man ikke opnår den nødvendige erstatning til at genetablere efter brand, oversvømmelse eller anden omfattende skade.
Prisstigninger skal indregnes i værdierne
If kontakter virksomhederne og opfordre til at indregne prisstigningerne i værdiansættelsen, når de opgør deres værdier.
“Det er i sagens natur baseret på et skøn, men det kan kvalificeres ved enten at kontakte forsikringsselskabets eksperter eller forhøre sig hos leverandører og rådgivere. Man kan også købe meget kvalificerede vurderinger af rådgivningsfirmaer, der har specialiseret sig inden for feltet”, siger Kristine B. Wagner.
If er i flere tilfælde med ved værdiansættelsen af bygninger, udstyr og faciliteter, men det er ikke praktisk muligt på alle forsikringspolicer. Derfor er det normalt, at virksomhederne også selv værdiansætter, og kun bruger forsikringsselskabet som en second opinion over de største værdier totalt.
Ifølge Danmarks Statistiks konjunkturbarometer er produktions-begrænsningerne som følge af mangel på materialer og udstyr steget til det højeste niveau nogensinde i industrien, og i byggeriet har manglen ikke været større siden årene op til finanskrisen.
Prisstigningerne er relateret til corona-pandemien. For det første fordi efterspørgslen efter byggevarer i forbindelse med renovering, om- og tilbygning af privatboliger er steget markant. Dertil er udbuddet af byggevarer faldet, blandt andet fordi forsyningskæderne har oplevet leveringsproblemer på grund af lukkede havne og grænser.
Kontakt:
Kristine B. Wagner, Nordic Head of Underwriting Industrial, If Forsikring, tlf. 2268 4434, kristine.b.wagner@if.dk
Birgitte Ringbæk, kommunikationschef, If Forsikring, tlf. 6120 5009, birgitte.ringbaek@if.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/if-stigende-ravarepriser-oger-risiko-for-underforsikring?releaseId=13632753
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **