PRM / Har du brandsikret din bolig?

    Pressemeddelelse fra Verisure A/S

    Ifølge en ny rapport fra Beredskabsstyrelsen og TrygFonden omkom 54 personer ved brande i private hjem i 2020. Det er 54 for mange. I langt størstedelen af tilfældene var der ikke en velfungerende røgalarm. Røgalarmer forhindrer ikke brandene i at opstå, men giver bedre mulighed for hurtig reaktion.

    Hurtig reaktion er alfa og omega. Røg er nemlig det farligste ved en brand, fordi den fylder boligen på kort tid og kan forårsage røgforgiftning. Det handler derfor om at opdage røgudviklingen hurtigst muligt og få den stoppet, inden den bliver livstruende.

    – Det kan ikke understreges nok, hvor vigtige røgalarmer er. Det handler i bund og grund om liv eller død. Vi har 5-10 sager om måneden, hvor vores røgalarmer, der overvåges af vores kontrolcentral, har gjort en afgørende forskel. Et eksempel kan være, at man går i gang med madlavningen, men af forskellige årsager glemmer alt om de tændte kogeplader. Og så kan det hurtigt gå galt. Ved røgudvikling vil alarmen gå, og det første, vi så gør, er at kontakte kunden og efter behov også vagt og brandvæsen, fortæller Johnny Dupont, sikkerhedsekspert og kvalitetschef i alarmselskabet Verisure. Han fortsætter:

    – Andre årsager til røgudvikling kan være levende lys eller cigaretter, der sætter ild til genstande i nærheden. Elektronik, strømføring og installationer er også ofte blandt syndebukkene. Og er du ikke hjemme til at opdage røgen, eller ligger du og sover, når uheldet er ude, er velfungerende røgalarmer virkelig din ven i nøden.

    Fem gode råd til røgalarmer
    Hvordan sikrer du så, at dine røgalarmvirker 100 % efter hensigten og kan redde dig i en alvorlig situation? Sikkerhedsekspert Johnny Dupont giver her sine fem bedste råd. Rådene er både til dig, der skal købe nye røgalarmer, og til dig, der bør tjekke op på dine eksisterende alarmer:

  • Vælg det rigtige antal røgalarmer
    Når du skal sikres bedst muligt mod brand, er det vigtigt, at du har det rette antal røgalarmer i hjemmet. Ideelt set bør der være én røgalarm i hvert rum – undtagen på badeværelser, da damp fra badet kan udløse fejlalarmer. En tommelfingerregel er, at der ikke bør være mere end 10 meter mellem alarmerne. Er det ikke tilfældet hos dig, bør du som minimum have én røgalarm per etage, hvis du bor i et fleretagers hus

    Husk også, at røgalarmerne skal være CE-mærkede for at leve op til gældende EU-lovgivning.

  • Placeringen er altafgørende
    Røgalarmer skal sidde i loftet med en afstand til væggene, der følger fabrikantens anvisninger. Det er typisk enten 50 eller 60 cm. Det skyldes, at røgen er længere tid om at nå alarmerne, hvis de sidder for tæt på vægge eller hjørner, da luften her er mere stillestående.

    Desuden bør røgalarmerne ikke placeres i nærheden af vinduer, ventilationskanaler og ved udsugning, da det kan blæse røgen væk. Du bør også holde dem i god afstand til brændeovne, pejse og komfurer, som unødigt og alt for ofte kan udløse falsk alarm.

    Placér desuden røgalarmerne strategisk, så du sikrer, at der er røgalarmer i alle soveværelser. Prioritér også stuen, tæt på køkkenet og i eventuelle fordelingsgange.

  • Husk vedligehold og batteritjek
    Når først røgalarmerne er installeret, kan man hurtigt glemme alt om dem. Forhåbentlig giver de heller ikke lyd fra sig. Men det betyder ikke, at du ikke skal huske vedligehold. Det er nemlig vigtigt, at alarmerne testes et par gange om året. På den måde ved du, at batterierne stadig virker, og at de hyler med præcis den høje tone, de skal. Er batterierne døde, er det vigtigt at huske at isætte nye – ellers er alarmerne til ingen nytte.
  • Tal røgalarmer med dine naboer
    Særligt i lejligheder og flerfamiliehuse kan det have alvorlige konsekvenser, hvis der opstår brand på en anden etage end din egen, og der ikke er røgalarmer. Branden kan nemlig hurtigt nå at brede sig. Derfor er det en god idé at tale brandsikring med dine naboer, hvis du bor i lejlighed eller flerfamiliehus, og overveje at få installeret røgalarmer på fællesarealer.
  • Overvej overvågede røgalarmer
    Serieforbundne røgalarmer, der er koblet til en kontrolcentral, giver et ekstra lag til sikkerheden. Alarmerne er døgnovervågede, og en alarmoperatør vil kunne tilkalde vagt og alarmere brandvæsen, hvis behovet opstår. At røgalarmerne er serieforbundne betyder, at røg i ét rum vil udløse en sirene blandt alle hjemmets røgalarmer. Det øger sandsynligheden for, at du hurtigt selv bliver opmærksom på røgudviklingen.

    Vælger du et overvåget røgalarmsystem vil udbyderen desuden stå for installation, service og vedligehold, så du ikke skal bekymre dig om den del. Du behøver heller ikke teste batterierne.

  • Fem gode råd til, hvad kan du ellers gøre for den brandsikre bolig

  • Hold altid øje med levende lys og husk at slukke dem, når du forlader rummet. En huskeregel er, at den der tænder, også er den der slukker
  • Begræns brandfarer – det vil sige ældre el-apparater, uoriginale opladere og lignende
  • Anskaf dig en brandslukker. Selv en lille brandslukker kan gøre en stor forskel
  • Udarbejd en flugtplan, hvis uheldet skulle være ude. Det indebærer bl.a. en plan for, hvor og hvordan du/I kommer ud af hjemmet, hvem der gør hvad undervejs, og evt. hvor I mødes efterfølgende
  • Hvis du er en af dem, der skal låse dine døre indefra med nøgle, kan det være en god idé at lade nøglen sidde i nøglehullet, når du er hjemme. På den måde kan du hurtigt åbne døren ved røgudvikling
  • Kontakt:

    Presseansvarlig Katrine Zachariassen tlf.: 51 63 67 78 email: katrine.zachariassen@verisure.com

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/har-du-brandsikret-din-bolig?releaseId=13632775

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **